• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruiskaunokilla väri-iloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20238_82861.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus) on yksivuotinen kesäkukka, jota löytyy myös luonnonvaraisina kantoina. Ennen yleisestä ruispeltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden ansiosta tuttuun kasviin ei kyllästy. Ruiskaunokit sopivat kukkaryhmiin ja ne houkuttelevat myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Ruiskaunokit kestävät myös hyvin leikkokukkana.

Ruiskaunokki kasvaa 35–80 cm korkeaksi. Kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia. Se kukkii heinäkuusta elokuuhun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:

Sinisiä ruiskaunokin kukkia voi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Kasvupaikka

Kylvä ruiskaunokki touko-kesäkuussa kasvupaikalleen. Ruiskaunokki menestyy parhaiten vettä läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa, kuivilla tai tuoreilla niityillä. Rehevillä paikoilla ja ravinteikkaassa puutarhamaassa ruiskaunokki kasvaa tuuheaksi ja monivartiseksi kasviksi – karulla paikalla ruiskaunokki jää matalammaksi. Ruiskaunokki arvostaa maanpinnan vuosittaista muokkausta.

Ruiskaunokkia ja muita kesäkukkia voi kasvattaa myös muiden koristekasvien yhteydessä. Eri lajeille kannattaa varata oma paikkansa, jossa ne saavat kylvöytyä ja kasvaa rauhassa.

Kukkaniitty

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä. Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä – tai syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan; kosteahkolle, ravinteikkaalle maalle keskikokoisia tai korkeita kukkia ja kuivalle, karulle kasvupaikalle matalia, matalahkoja lajeja.

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78155.jpg
Vesiaihe sopivaan paikkaan
Kaikkialla ympärillämme on vettä. Se on elämän välttämätön edellytys. Vesi elementtinä on puhdistava sekä parantava, se luo rauhoittavaa ja vilpoista tuntua ja monet pitävät veden solinaa tyynnyttävänä. Kasviryhmiin vesi tuo viehättävän lisäulottuvuuden eikä vesiaiheen sijoittamiseen aina tarvita puutarhaa. Pienelläkin vesipinnalla kasveineen elävöittää vaikkapa parveketta tai olohuonetta.
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.
Pihapolku on valaistu pienillä aurinkokennovaloilla
Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20239_83006.jpg
Arat kasvit talvisuojaan
Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavan kesään talvettamalla ne.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton