• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suosikkeina perunat ja sipulit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20102_20434.jpg

Talvikauden kasvikset

Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.

Aidon perunan maun maistat, kun keität tai höyrykypsennät pestyt perunat kuorineen. Kuivata kypsät perunat avonaisessa kattilassa kuumalla levyllä ja nosta höyryävä perunakeko pöytään. Perunoiden kuoriminen yhteisen pöydän ääressä opettaa rauhoittumaan ruokahetkeen ja antaa tilaa kuulumisten vaihtamiseen.

Sipulissa viehättää jo ulkonäkö. Kuultavan kuoren alta löytyy makutehostetta ruokaan kuin ruokaan. Lähes aina kokkaussessio alkaa siitä, että kuorit ja pilkot sipulit: kelta-, puna- ja valkosipulia, ainakin. Lempeässä lämmössä kypsentäen sipuli muuttuu raukeaksi ja maultaan pehmeän pyöreäksi. Sipuli ansaitsee joskus ihan pääroolin ruoassa: nyt leivotaan helppoa sipulipiirakkaa ja haudutetaan kielenvievää sipulikeittoa.

Helmikuun perunaherkuttelu painottuu uunissa kypsennettäviin perunoihin: kokonaisiin uuniperunoihin, puolikkaisiin ja lohkottuihin uuniperunoihin sekä perunakiusauksiin eri versioineen. Perunasose on kestosuosikki, jonka valmistaminen sujuu helposti ja vähällä vaivalla. Keitä perunamuusia ja kokonaisia perunoita kerta-annosta enemmän. Silloin sinulla on mistä ottaa jonain toisenakin päivänä ja voit "tuunata" muusin tai potut uuteen kuosiin.

Jäikö aterialta perunasosetta? Ethän heitä sitä menemään vaan jatkojalosta uusiksi herkuiksi.

• Levitä perunasosetta ruisleivälle ja lisää päälle savukalaa, säilykelohta tai -tonnikalaa ja tuoreita vihanneksia tai yrttejä.
• Sekoita perunasoseeseen kypsää, maustettua jauhelihaa ja sipulia. Ohenna tarvittaessa maito- tai lihaliemitilkalla. Levitä seos voideltuun uunivuokaan ja ripota pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jauhelihan sijaan voit sekoittaa perunasoseeseen kypsennettyä kalaa tai esimerkiksi savukalaa tai tonnikalaa.
• Käytä perunasose leivonnassa. Sekoita vehnä- tai täysjyväjauhoihin vähän leivinjauhetta ja sekoita jauhoseos soseeseen. Lisää tilkka öljyä ja siirrä seos nokareina leivinpaperin päälle pellille. Taputtele jauhotetuin käsin pieniksi leipäsiksi ja paista 225 - 250 -asteisessa uunissa.
• Voit lisätä perunasoseen osaksi leipä- tai sämpylätaikinaa. Tai maistuisivatko mieluummin letut tai pannukakku? Lisää siinä tapauksessa perunasosetta lettu- tai pannukakkutaikinaan.

Keitä perunoita enemmän kuin kertatarve.

• Keitetyistä, jäähdytetyistä perunoista saa monenlaisia herkkuja vaikka seuraavana päivänä. Pyttipannu on niistä ehkä tutuin. Se onkin loistava tähderuoka, koska siihen voi yhdistellä myös muita tähteeksi jääneitä aineksia, kuten kasviksia tai kypsää lihaa tai makkaraa ja pilkottua paprikaa, tomaattia ja sipulia.
• Voileivällä on aina tilaa keitetyille perunaviipaleille vaikka munalohkoilla, tillillä tai kalalla ja vihanneksilla täydennettynä.
• Keitetyt perunat ovat valmista perunasalaattiainesta! Kokeile Nizzan salaattia tai perinteisiä perunasalaatteja.
• Talonpojan munakkaaseen kuuluu keitettyä perunaa.

Uuniperunat ja savukalatäyte

4 isoa tai 8 pienehköä perunaa (esim. Rosamunda)

Täytteeseen:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 omena
200 g savukalaa
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria
sitruunamehua

Harjaa perunat puhtaiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Pistele haarukalla jokaiseen perunaan muutaman kerran, jotta perunat pysyvät koossa kypsyessään.

Kypsennä uuniperunoita 225-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Jos perunat ovat hyvin kookkaita, kypsyminen vie puolitoista tuntia.

Valmista täyte sekoittamalla tuorejuustoon hienonnettua valkosipulia, kuutioitu, pieni omena, hienonnettua tilliä, perattua lämminsavustettua kalaa sekä mustapippuria ja sitruunaa maun mukaan.

Vinkki: Voit myös pestä ja lohkoa perunat, pyöräyttää niille uunipannulla tilkan öljyä ja maustaa suolalla. Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa savukala erikseen ja yhdistä täytteen ainekset dippikastikkeeksi. Tuorejuuston sijaan voit käyttää kermaviiliä.

Uuniperunat lohkoina dippikastikkeen ja savukalan sekä talven kasvisvokin kanssa
Uuniperunat lohkoina dippikastikkeen ja savukalan sekä talven kasvisvokin kanssa

Talven kasvisvokki

2 l suikaloituja kasviksia: juureksia, kaalia, sipulia 2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl viinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
0,5 dl tuoreyrttejä: basilikaa/persiljaa/timjamia

Kuori ja suikaloi valintasi mukaan juureksia, keräkaalia ja sipulia: esim. valko- tai punakaalia, palsternakkaa tai porkkanaa, selleriä tai lanttua. Käytä vaihdellen sipuleita: kelta- tai punasipulia, purjoa ja valkosipulia.

Kuumenna öljyä tilavalla pannulla ja kuumenna kasvikset. Selleri ja lanttu vievät pidemmän ajan kuin kaali tai porkkana. Kun seos on kauttaaltaan kuumentunut, tarkista kasvisten kypsyys maistamalla. Jätä napakankypsiksi.

Mausta kasvikset ja tarkista maku.

Vinkkejä: Voit vaihtaa viinietikan ja hunajan tilalle 0,5 – 1 dl makeaa chilikastiketta. Tai kokeile lisämakuna ananasmurskaa.

Kauden leivonnainen: Helppo sipulipiirakka

1 pkt pakastettua ruis-perunataikinaa

Täytteeseen: 3 keskikokoista keltasipulia
2 salottisipulia
2,5 dl viipaloitua purjoa
3 valkosipulinkynttä
2 rkl juoksevaa margariinia
1 tl hunajaa
2 dl juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
2 munaa
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria
1-2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

Anna pakastetaikinan sulaa jääkaapissa. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm) ja taputtele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille. Voit myös kevyesti kaulita taikinan sopivan kokoiseksi ja nostaa vuokaan. Pistele pohja haarukalla. Paista piirakkapohjaa ilman täytettä viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kuori sipulit ja leikkaa kaikki sipulit puolitettuina ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla tilkka rasvaa ja kuullota sipuleita välillä sekoitellen niin, että ne kuullottuvat, muuttuvat raukeiksi, mutta eivät ruskistu. Mausta tilkalla hunajaa. Anna seoksen jäähtyä.

Levitä esipaistetulle pohjalle jäähtynyt sipuliseos. Lisää juustoraaste. Vatkaa munat, lisää joukkoon kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa puoli tuntia, kunnes pohja on kypsynyt ja täyte hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Vinkki: Voit halutessasi jättää salottisipulit pois. Tarvitset silloin neljä keskikokoista keltasipulia.

Tiedotteen teksti, ruokaohjeet ja kuvausjärjestelyt: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20217_71635.jpg
Oletko vailla marjakaveria?
Marjakaverikampanja etsii unelmien marjastusseuraa.Suomen metsissä on tänäkin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, josta valitettavasti keräämme talteen vain 10 %. Arktiset Aromit ry haastaakin nyt kaikki marjastamaan menossa tai marjakaveria vailla olevat Marjakaverikampanjaan.
20237_82648.jpg
Mikä kukka kasvaa tien vieressä? Asiantuntija vastaa
Tien vieressä oli tämä kukka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut?
20223_77321.jpg
Satsaa pihaan - hyvin toimivalla pihalla viihtyvät kaikki
Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.
202211_80306.jpg
Viikon kysymys: Milloin lehmuksen voi leikata?
Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?
202211_79918.jpg
Päärynäpuu elossa vai kuollut? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä 2020 päärynäpuun pihallemme. Seuraavana keväänä näytti, että puu taisi kuolla talvella, mutta sitten se alkoikin kasvattaa alhaalta uutta oksaa. Nyt näyttää taas pahalta. Onkohan järkevä istuttaa uusi vai odotella vielä? Mietin vaan, että jos puu on vartettu, niin kasvaako minulla päärynän sijaan kohta joku pihlaja?
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton