• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syysmyrskyn tuhot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2018
20166_46733.jpg

Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?

Tuuli riepotteli puista oksia, omenapuun oksa repeytyi ja raekuuro repi lehdet alas - mitä voin tehdä?

Siivotaan ja siistitään

"Myrsky repii puita, taivas salamoi.. "Syystuulien tuiverruksessa ulkoilu voi olla melkoinen kokemus
"Myrsky repii puita, taivas salamoi.. "Syystuulien tuiverruksessa ulkoilu voi olla melkoinen kokemus

Lienee itsestään selvää, että jäljet pitää siivota. Maa on täynnä risua ja lehti/neulaskariketta, varisseita omenia ja jopa isompia oksia. Pienempi materiaali saa toki jäädä vaikka maanparannusaineeksi nurmikolle, mutta esimerkiksi soran pinnalta sadeveden kasaamat neulasvirrat kannattaa poistaa, etteivät ne maadu rikkaruohojen kasvualustaksi.

Hoidetaan ja sidotaan haavat

Kun ruohonjuuritaso on saatu siistittyä, niin voimme kohottaa katseemme ylöspäin. Kasveille, joiden lehdet sade tai rakeet ovat riipineet maahan ennen aikojaan, emme voi tehdä kovinkaan paljon. Isoilla puilla ja vanhemmilla kasveilla juuristo on maan alla varmasti niin laaja, että voimia riittää taas ensi keväänä uuteen kasvuun. Nuorilla taimilla tilanne saattaa olla toinen; siitä syystä saattaa olla tarpeen leikata kasvin versoja lyhyemmiksi, jotta voimat riittävät keväällä paremmin uuteen kasvuun. Leikkaus tehdään kasvin lepoaikana eli myöhemmin syksyllä tai aikaisin keväällä.

Myrkyn riepotuksessa etenkin painavaa satoa kantavien hedelmäpuiden oksat saattaa repeytyä, eikä jälki todellakaan ole siistiä. Repeytynyt kohta jää tautien ja tuholaisten armoille, eikä syksyn kostea ja usein vielä lämmin ilmakaan auta asiaa. Nämä "avohaavat" tulee siistiä niin hyvin kuin mahdollista; iso, revennyt oksa poistetaan kokonaan (usein oksa jää vielä osittain kiinni)ja repeytymän reunoja huolitellaan terävällä veitsellä. Myös haavanhoitoaineesta saattaa tässä tapauksessa olla jonkinverran apua tautien ehkäisyyn.

Syvältä repeytynyt puu saa melko varmasti lahovaivan riesakseen, mutta monet lajit kestävät aikaa tästä huolimatta. Jotkut lajit, kuten esimerkiksi koivut ovat kuitenkin lahon vaivaamina pian poistokunnossa. Isoja repeytymiä puu ei pysty korjaamaan, mutta pienemmät haavat umpeutuvat aikaa myöten.

Mikäli nuoren taimen, esimerkiksi hedelmäpuun oksa on jostain syystä päässyt repeytymään rungostaan, niin haava voi vielä parantua sitomalla. Kasvien kasvuvoima on usein hämmästyttävä ja tuoreena yhteen liitetyt pinnat kasvavat melko helposti jälleen yhteen (kuten varttamisesta tiedämme).

201810_55029.jpg

Lue lisää:
Näin leikkaat puutarhassa -artikkeli antaa hyviä vinkkejä puutarhan kasvien leikkaamisesta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202311_83288.jpg
Palmun katveessa
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
202312_79675.jpg
Huonekasvien kukkaiskieli
Kukkaiskieli polveutuu jo 1700-luvun keskieurooppalaisista porvarispiireistä. Tuolloin miesten ja naisten välinen kanssakäyminen oli hyvin rajattua, niinpä keksittiin keino, jolla tunteita saattoi viestiä (lähes) muiden huomaamatta vastakkaiselle sukupuolelle. Nykyään näitä perinteitä levittävät lähinnä kukkakauppiaat. Kukkaiskieli on yhdistelmä kasvin fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
202110_72810.jpg
Vuoden 2022 vihanneksena tomaatti
Tomaateista pidetään! Ne koetaan maukkaiksi, raikkaiksi ja terveellisiksi, joten ei ole ihme, että suomalaiset syövät tuoreita tomaatteja noin 12 kiloa vuodessa. Hyvin moni meistä suomalaisista aloittaa aamunsa tomaattileivällä tai pilkkoo niitä päivittäin salaatteihinsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton