• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimien kouliminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79036.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.

Milloin ja miten koulinta tehdään?

Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsiteltäviksi (yleensä sirkkalehtien lisäksi on ensimmäinen kasvulehtipari auennut), ne koulitaan eli siirretään kasvamaan väljemmin, jotta ne saavat tilaa kasvaa tukeviksi.

Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esim. 5 sentin välein laatikkoon, istutus hieman aikaisempaa syvemmälle. Ruukuissa oltava pohjassa reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Taimi irroitetaan kasvualustasta varovasti (apuna voi käyttää taimipuikkoa tai vaikka lyijykynää) ja juuret ujutetaan kasvuruukun multaan tehtyyn reikään. Kasvualustaksi sopii kevyesti lannoitettu taimimulta. Koulitut taimet kastellaan varovasti ja sijoitetaan päivän ajaksi varjoisaan paikkaan.

Tarpeen mukaan taimet koulitaan suurempiin ruukkuihin vielä toisen kerran. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen – itämis- ja kasvutahdin mukaan.

Nimilaput kannattaa huolehtia uusiin ruukkuihin saman tien.

Lisätietoa siemenistä...

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_64566.jpg
Perinnekasvi: Iltahelokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on iltahelokki(Oenothera biennis). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20237_82634.jpg
Mikä ruusu? Asiantuntija vastaa
Ruusussa on punaiset oksat. Vanhoissa varsissa on piikkejä, mutta uusissa versoissa ei ole piikkejä. Olen nähnyt yhden vaaleanpunaisen kukan, noin 5 cm halkasijaltaan.
20222_76856.jpg
Puutarhaliitto kannustaa: Vie ystävä puutarhaan
Puutarhaharrastamisesta on tullut suosituimpia vapaa-ajan aktiviteetteja. Innokkaita harrastajia on jo yli puolet suomalaisista. Suosio on kasvanut jo vuosien ajan, mutta erityisesti kahden viime vuoden aikana uudet harrastajat ovat innostuneet puutarhanhoidosta! Puutarhaliiton vuoden 2022 teema "Vie ystävä puutarhaan" korostaa harrastuksen yhteisöllistä vaikutusta.
20227_79102.jpg
Sinivuokko ei aina olekaan sininen
Sinivuokkoeli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis) on kevään varhaisimpia kukkijoita. Sen herkät kukat värittävät metsänpohjia jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu osuukin yleensä toukokuun puolelle. Toisinaan sinivuokko innostuu kukkimaan uudelleen syksyllä – ja säiden salliessa vaikka keskellä talvea.
202110_73230.jpg
Suodatinpussiruusuista näyttävä kranssi
Yksinkertaisella tavalla, ja melko nopeastikin, saat aikaan upeita ruusukransseja suodatinpusseista. Katso nopea ja helppo video-ohje suodatinpussikranssin tekemiseen esimerkiksi täältä.Katso alta vinkit värjäämiseen sekä ohjeet kranssin tekemiseen paperinarusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton