• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taloyhtiön pihan kunnostaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.10.2021
202010_67162.jpg

Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.

  • pihan käyttötarve on muuttunut
  • pihan kulkuyhteydet ovat muuttuneet
  • kulkuväylät ovat huonossa kunnossa
  • kalusteet kuluneet tai rikkoontuneet
  • leikkivälineet vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
  • talvikunnossapito on ongelmallista
  • puutteellinen valaistus
  • pintavedet tontilla ongelmana
  • kasvillisuuden huono kunto
  • vanhat puut tarvitsevat hoitoa tai poistoa
  • pihan tasoa halutaan nostaa

(lähde: Viher- ja ympäristörakentajat ry)

Ohje

Ohje

Milloin on aika tehdä pihan kuntokartoitus/peruskorjaus?

  • pihan käyttötarve on muuttunut
  • pihan kulkuyhteydet ovat muuttuneet
  • kulkuväylät ovat huonossa kunnossa
  • kalusteet kuluneet tai rikkoontuneet
  • leikkivälineet vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
  • talvikunnossapito on ongelmallista
  • puutteellinen valaistus
  • pintavedet tontilla ongelmana
  • kasvillisuuden huono kunto
  • vanhat puut tarvitsevat hoitoa tai poistoa
  • pihan tasoa halutaan nostaa

(lähde: Viher- ja ympäristörakentajat ry)

Lähtökohdat, tarpeet ja budjetti sanelevat suunnittelua

Mistä syntyy sysäys pihan kunnostamiselle? Syitä voi olla useita, kuten oheinen yhteenveto kertoo. Eräässä porilaisessa taloyhtiössä suurimpina syinä olivat vanhan autokatoksen huono kunto, jäteastioiden synkeähkö tervetulotoivotus sisäänkäynnin paraatipaikalla ja viihtyisän oleskelualueen puute. Niinpä taloyhtiön hallitus teki päätöksen uuden pihasuunnitelman laatimisesta.

Pihasuunnittelija sai tehtäväkseen laatia kaksi erilaista luonnosta: toisessa autokatos uusitaan, mutta paikkaa hieman vaihdetaan ja toisessa vaihtoehdossa katoksesta luovutaan ja kaikki autot pysäköidään taivasalle ja kaikille tulee autopistorasiapaikka eli uudet pihakeskukset. Molemmissa luonnoksissa piti pohtia uutta pihavalaistusta, kompaktimpaa vaihtoehtoa turhan suurelle pyykkitelineelle, uutta paikkaa suojaisalle oleskelualueelle, tarpeeksi tilaa lumenluonnille ja siistiä ratkaisua jäteastioille. Pihan upeat riippakoivut haluttiin säästää ja vanhan autokatoksen suojissa oleville pyörille sovittiin varattavaksi uusi tila lukollisesta autotallista, rakennuksen pohjakerroksesta.

201911_61087.jpg

Kustannusarvio toimii päätösten tukena

Suunnitelmien ja kustannusarvioiden valmistuttua taloyhtiön hallitus vei hankkeen vuosikokoukseen keskusteltavaksi ja jatkotoimista päättämistä varten: Pihasuunnittelija esitteli kokousväelle molemmat vaihtoehdot, joista hallitus oli jo aiemmin päättänyt ehdottaa huokeampaa vaihtoehtoa jatkokäsittelyyn. Kokousväen keskustelut poikivat vielä uusia kunnostuskohteita, mm. pihakeskusten kaapeloinnin uusiminen ja pihanurmen kunnostuspaikkaukset haluttiin hoidettavaksi samassa yhteydessä. Valitun suunnitelman pohjalta, uusilla kunnostustarpeilla höystettynä, taloyhtiö tulee aikanaan pyytämään viherurakointitarjoukset.

Suunnittelijan ja suunnittelun rooli

Suunnittelijan pitää ymmärtää kiinteistön elinkaarta ja pihan toimintoja sekä ylläpitoa, osata tehdä valintoja säästettävien, kunnostettavien ja uusittavien asioiden kesken sekä olla kustannustietoinen. Suunnittelutoimeksiannosta tehdään yleensä kirjallinen sopimus, johon kirjataan toimeksiannon sisältö mahdollisimman tarkasti. Asukkaiden kuuleminen ja mukaan ottaminen suunnitteluvaiheessa on tärkeää projektin lopputuloksen onnistumisen ja asukastyytyväisyyden kannalta.

Suunnittelu käynnistyy perehtymisellä mm. tontin maastonmuotoihin, olemassa oleviin rakenteisiin ja kasvustoon ja pihan vallitseviin olosuhteisiin; ilmansuuntiin, auringonvalon saantiin, tuuli- ja meluoloihin jne. Myös pihan ja lähiympäristön liikenneolot on huomioitava. Eri toimintojen ja kulkuväylien sijoittelu perustuu, jouhean toiminnallisuuden lisäksi, turvallisuuden ja viihtyisyyden lähtökohtiin. Rakenteilla ja valaistuksella on suuri rooli toimintojen rajaamisessa ja viihtyisyyden luomisessa. Myös kasvillisuuden eli puiden, pensaiden, perennojen ja nurmikoiden sekä pienempien rakenteiden tehtävänä on sitten tukea näitä lähtökohtia ja tavoitteita.

Pihan kunnostuksen hankesuunnitteluvaiheessa kannattaa myös tutkia pihaviemäreiden, putkien, kaapeleiden ja salaojien kunto, jottei juuri kunnostettua pihaa tarvitse taas kaivaa auki esimerkiksi kaapelointien uudistustarpeen tai salaojaremontin vuoksi.

Arvonnousua oikein kohdennetuilla toimenpiteillä

Siisti ja hyvin hoidettu piha lisää asumisviihtyvyyttä ja turvallisuutta sekä nostaa tutkitusti asuntojen arvoa: "Laadukkaasti suunniteltu ja rakennettu piha nostaa pientalokiinteistön ja kerrostalohuoneiston hintaa ja lyhentää myyntiaikaa. Kiinteistöhinnan näkökulmasta pihassa on keskeistä hoidettu yleisilme ja rakenteiden ja istutusten kunto. Huoneiston arvoon vaikuttavat kerrostalopihan painopistealueet ovat: Sisääntulon ja kulkureittien pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue, leikkipaikka, kasvillisuus ja nurmialue sekä kuivaus- ja tomutuspaikka. "(Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin – kiinteistönvälittäjien arvonmäärityksiä/Inari Jansson, 2010)

Pihan asianmukaisen hoidon laiminlyönti piharemontin jälkeen on suoranaista rahan haaskausta. Säännöllisellä ja asiantuntevalla hoidolla pihasta voidaan nauttia hyväkuntoisena vuosikymmeniä.

Pihan rakentamisen kustannukset vaihtelevat jonkin verran maamme eri alueilla. Kustannuksiin vaikuttavat myös mm. kohteen lähtötilanne, työolosuhteet ja koko sekä pohjamaan rakenne ja käytettävät materiaalit. Joskus kustannusarvioon halutaan sisällytettävän myös vuosittaiset ylläpito- ja hoitotyöt. Tarkka kustannusarvio kannattaa aina pyytää kirjallisena tarjouksena.
Luonnos 1, Marita Wallin Piha.Si
Luonnos 1, Marita Wallin Piha.Si
Luonnos 2, Marita Wallin Piha.Si
Luonnos 2, Marita Wallin Piha.Si

Teksti ja kuvat: Marita Wallin, Piha.Si

Kasvillisuus
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20228_79452.jpg
Viikon kysymys: Voiko hevoskastanjan jakaa?
Meillä on vanha hevoskastanja, jonka juuret on maanpinnassa. Isoon juureen on kasvanut noin 60 cm kokoinen verso. Onko mahdollista saada siitä kasvaman uusi puu, kun siinä ei ole oli juuria? Miten sen voisi juurruttaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton