• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee se itse - Havuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.11.2022
201911_61250.jpg

Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!

Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin

Itse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.
Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Tarvikkeet: havuja, oksasakset, karheaa narua ja sidontaan sopivaa metallilankaa. Neulasten pistot saattavat ärsyttää, joten käsineitä kannattaa käyttää.

200611_1555.jpg

Valitse kauneimmat havut

Tavallinen metsäkuusi, erilaiset jalokuuset (pihdat) tai serbiankuusi sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Myös männystä ja katajasta voi sitoa persoonallisen köynnöksen. Materiaalin kanssa ei kannata pihtailla: mitä enemmän havua, sitä runsaampi ja komeampi köynnöksestä tulee. Havujen on oltava vihreitä, terveitä ja tuuheita.

VINKKI: Jalokuusen eli pihdan oksissa säilyvät neulaset pidempään kuin tavallisessa kuusessa ja ne ovat pehmeämpiä käsiteltäviäkin.

Köynnöksen sitominen

Päätä ensin, kuinka pitkän köynnöksen haluat tehdä - ja leikkaa narusta sen mittainen pätkä. Jos naru on ohutta, sido se moninkerroin metallilangan avulla.

Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.

Katko havut noin 20 cm pätkiksi; jos havut ovat liian pitkiä, niin köynnöksestä ei saa taipuisaa. Tee noin viiden havun kimppuja, jotka sidot metallilangalla.

Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille. Ensimmäinen kimppu asetetaan narun päähän latva ulospäin. Kimpun tyven ympärille kietaistaan metallilankaa muutama tiukka kierros ja uusi kimppu laitetaan edellisen päälle niin, että sen "latva" peittää edellisen kimpun sidotun tyven. Näin jatketaan, kunnes koko köynnös on valmis.

Kiinnitä havuköynnös hyvin

Köynnöksen voi esimerkiksi kiertää pylvään ympärille, ripustaa räystääseen tai sisääntulon yläpuolelle - tai sillä voi kehystää ikkunaa. Köynnökseen voi myös kietoa ulkokäyttöön sopivan lamppusarjan. Kiinnitä köynnös huolellisesti, ettei se pääse putoamaan talvituulten tuiverruksessa.

Havuista saat myös muita koristeita

Havunippuja voit käyttää myös erilaisten seppelten, kranssien tai havupallojen tekemiseen. Kranssia varten kietaiset vaikka pajusta tai koivunoksista pohjan; kiedot oksia lomittain ympyrän muotoon ja vahvistat rautalangalla. Tee rautalangasta myös ripustuslenkki ennen havunippujen kiinnittämistä. Mielikuvitus peliin ja persoonallinen koriste on pian valmis - vaikka lahjaksi!

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.
Kirjoita kommentti -laatikkoon voit täydentää tämän artikkelin ohjeita tai kertoa omista ideoistasi!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20199_60102.jpg
Suojaa kasvisi
Pihapiirin kasveja koettelevat monet asiat: esimerkiksi erilaiset eläimet kuten myyrät, jänikset, peurat sekä säiden nopea vaihtelu. Joka talven ja kevään aikana muun muassa myyrät tekevät rajuja tuhoja taimille ja aiheuttavat monelle kotipuutarhurille mielipahaa.Kun tunnet puutarhasi mahdolliset "viholliset", voit ryhtyä estämään ja minimoimaan tulevan talven haittoja.
202211_67381.jpg
Pihasuunnitelma säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
20202_62478.jpg
Pönttö pöllölle ja lepakolle
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
20176_49452.jpg
Hedelmäpuut sopivat jokaiseen pihaan
Hedelmäpuu on kotipuutarhassa niin hyötykasvi kuin koristepuukin. Kevään hehkeyttä korostavat upeat kukinnat; ensimmäisenä kukkaan ehtivät kirsikkapuut, heti perään kiirehtivät luumupuut ja niiden jälkeen pihat täyttyvät omenankukista. Jos pihan aurinkoisella puolella on tilaa usealle puulle, niin eri lajit myös täydentävät toisiaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton