• Etusivu
  • Piha

Helpota joka kesäistä kastelurumbaa Tihkuruukulla

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Esbau Oy
Päivitetty 11.03.2024
BioProffan Tihkuruukku kastelun apuriksi sisälle ja ulos-1920x1080

Puutarhakasvien kastelu on ongelmallista ja aikaa vievää puuhaa lähes kaikille kotipuutarhureille, joko veden tai ajanpuutteen vuoksi. Kotipuutarhuri saa usein kasvien kastelusta harmaita hiuksia – liikaa vettä tai liian vähän. Avuksi saapuu historia.

Muinaiset roomalaiset ja Perun intiaanit keksivät oivan kastelumenetelmän, jossa hyödynnettiin maahan upotettuja lasittamattomia saviruukkuja helpottamaan kasvien kastelua. Jo Kiinan vanhimmassa maatalousoppaassa, Fan Shengzhin-kirjassa, kuvattiin menetelmää. Tätä nerokasta altakastelumenetelmää voimme hyödyntää myös kotipuutarhassa kasvien riittävän vedensaannin ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tänäkin päivänä.

Syntyi BioProffa Tihkuruukku.

Mikä on Tihkuruukku ja miten se toimii?

Tihkuruukut ovat sipulimaisia saviastioita, joita käytetään puutarhan ja ruukkukasvien kasteluun. Amforamainen lasittamaton saviastia haudataan kaulaan asti maahan ja täytetään vedellä. Saven huokoisuuden vuoksi vesi tihkuu hitaasti ja jatkuvasti maaperään. Kasvien juuret tarrautuvat kostean saviruukun pintaan ja imevät siitä riittävän määrän vettä. Tihkuruukku estää veden haihtumisen ja poisvalumisen maaperästä lähes kokonaan.

BioProffa Tihkuruukku toimii ainoastaan tarpeen mukaan. Jos multa ruukun ympärillä on kuivaa, tihkuttaa ruukku vettä ympärilleen. Jos taas kesä on kovin sateinen ja multa kasvien ympärillä veden kyllästämää, tihkuu vesi ruukkuun sisälle. Näin kastelu on aina tasapainossa ruukun lähistöllä kasvaville kasveille.

BioProffa Tihkuruukku soveltuu erityisen hyvin rinteiden kasteluun. Kun upotat Tihkuruukun rinteeseen, vesi pysyy kasteltavien kasvien juuristolla. Muussa tapauksessa kasteluvesi valuu nopeasti rinnettä alas, eikä voi tunkeutua syvälle maaperään. Suurikaan sademäärä ei ehdi imeytyä rinteeseen.

Muistathan lisätä vettä säännöllisesti ruukkuun.

BioProffa Tihkuruukun hyödyt

Tihkuruukku säästää työmäärässä. Kun Tihkuruukku on täytetty vedellä, päivittäinen kastelujärjestelmä on valmis. Nopeaa ja helppoa! Koska vesi vapautuu hitaasti saviseinien läpi, kasvien juuret saavat vettä pidemmän aikaa. Tihkuruukut sopivat siksi myös puutarhan kasteluun lyhyen loman aikana.

Tihkuruukku vähentää vesihäviötä. Koska kyseessä on maanalainen kastelu, haihtuminen maanpinnalta vähenee. Tämä säästää jopa 70 prosenttia vettä verrattuna kasteluun. Arvokasta kasteluvettä käytetään näin tehokkaammin.

Tihkuruukun käyttö vähentää kitkemistä. Koska maaperän pinta pysyy kuivempana, rikkakasvien siemenet itävät huonommin. Todennäköisyys, että rikkaruohot itävät maaperässä, pienenee.

Tihkuruukun käyttö vähentää sairauksia ja tuholaisia. Kosteutta rakastavat sienitaudit, kuten härmä, mustalaikku ja ruoste vaivaavat helposti märkiä istutuksia. Maanalainen kastelu Tihkuruukun avulla on ratkaisu tähän ongelmaan. Kasvien lehdet eivät kastu kastelun aikana. Etanoiden on myös vaikeampi kulkea kuivien maapintojen yli.

Tihkuruukku auttaa juurenmuodostuksessa. Toisin kuin tavanomainen kastelu, kastelu Tihkuruukulla ei kostuta ainoastaan ylempää maakerrosta, vaan maaperää myös syvemmältä. Puutarhakasvejasi stimuloidaan siten muodostamaan juuria syvemmällä. Kasvisi voivat paremmin!

Tihkuruukku vähentää kastelukustannuksia. Kastelu BioProffan Tihkuruukun avulla on kustannustehokas vaihtoehto esimerkiksi tippaletkujärjestelmälle.

TUTUSTU TIHKURUUKKUUN

Miten BioProffa Tihkuruukkua käytetään?

Ensimmäinen askel on kaivaa sopivan kokoinen kuoppa maahan, johon Tihkuruukku asetetaan. Tämä on parasta tehdä kasvukauden alussa, kun puutarhakasvit ovat vielä pieniä ja kasvien juuria tuhoutuu vähemmän kaivamisen aikana. Tihkuruukku asetetaan kuoppaan ja täytetään kaulaan asti vedellä. Aseta lopuksi korkki paikalleen, jotta lika ja pienet eläimet eivät putoa ruukun sisään.

Karkeana ohjeena Tihkuruukkuun kannattaa lisätä vettä noin kerran tai kahdesti viikossa. Taajuus riippuu kasvualustasta, sateiden määrästä, kasvien vedentarpeesta ja maaperän huokoisuudesta.

Esimerkiksi hiekkainen maaperä varastoi vettä huonommin kuin savimainen maaperä. Savinen kasvualusta puolestaan tyhjentää Tihkuruukun tehokkaammin suuren imutehonsa ansiosta. Janoiset kasvit, tuuli, runsas auringonsäteily ja kuiva maaperä nopeuttavat Tihkuruukun tyhjenemistä.

Kysymykseen, mitä aluetta voidaan kastella Tihkuruukulla, ei voida vastata yleisesti, koska se riippuu paljon Tihkuruukun koosta ja maaperän tyypistä. Likimääräisenä ohjeena kasvit, joiden säde on 50–100 senttimetriä, hyötyvät kastelusta BioProffan Tihkuruukun avulla.

Hiekkamaassa vesi imeytyy pois nopeammin verrattuna siihen, miten se pystyy leviämään sivusuunnassa. Siksi hiekkaperäisessä maassa on säilytettävä lyhempi etäisyys Tihkuruujen välillä. Liejuisissa ja savipitoisissa maaperässä ruukkuja voidaan sijoitella harvempaan. On järkevää sijoittaa kasvit ympyrään. Lamoavat kasvit, kuten kurpitsa (Cucurbita maxima), ovat erityisen sopivia, koska ne kasvavat Tihkuruukun ympärillä yksin.

eri värisiä tihkuruukkuja

Valitse sopivan kokoinen Tihkuruukku

BioProffa Tihkuruukkuja on monen kokoisia, suurimmillaan 5 tai 10 litraa. Suuremmat Tihkuruukut sopivat hyvin esimerkiksi lavakauluksiin tai perennapenkkeihin. Keskikokoiset, vaikkapa 2 litran Tihkuruukut, sopivat kasvihuoneen tomaatti- ja kurkkuistutuksiin. Samoin isot kesäkukkaistutukset saavat niistä riittävän määrän arvokasta kasteluvettä.

Sisätiloissa esimerkiksi amppelit kuivuvat nopeasti, koska niissä on kosteutta sitovaa kasvualustaa liian vähän. Huonekasveille asunnossa riittävät kauniit 3,5 desilitran tihkuruukut. Nämä Tihkuruukut on lasitetut yläosastaan ja lasitettu osa jää näkyviin kasvin juurelle. Lasi[1]tuksen värin voit valita oman mieltymyksen ja sisustuksesi mukaan

BioProffa Tihkuruukut ovat ihanteellisia korotettujen lavakaulusten kasteluun. Yleensä yksi tai kaksi ruukkua riittää. Koska korotetuissa penkeissä on vähemmän multaa, maaperä kuivuu erityisen nopeasti. Voit laittaa kasvimaan päälle myös BioProffa lampaanvillasta valmistettua lavakaulusmattoa kosteuden pidättämiseksi vain kasvien käyttöön.

savinen tihkuruukku mullan seassa
tihkuruukku upotettu maahan
Esbau Oy
Piha
kasvit
kasvatus
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

lammas tuijottaa kameraa
Lampaanvilla herättää kiinnostusta kotipuutarhureissa
Yhdeksi kiinnostavaksi tuotteeksi edellisillä kevätmessuilla on noussut Lampaanvillan käyttö puutarhan hyvinvointiin. Saattaa kuulostaa erikoiselta ajatukselta, mutta lampaanvillasta on itseasiassa paljon hyötyä puutarhan istutuksille.Lampaanvilla on uusiutuva raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Se säästää energiaa ja kaikki tuotteet ovat täysin biohajoavia. Lampaanvilla edistää kasvien kasvua ja se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Lampaanvillatuotteet varastoivat jopa 1/3 tilavuuttaan vastaavan määrän vettä, minkä ne sitten vapauttavat hitaasti ympärilleen.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton