• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tuhoja puutarhassa - onko mitään tehtävissä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2011
20_P_56109.jpg

Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!

Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.

Voiko näitä syötyjä kasveja vielä pelastaa?

Kasvien tulevaisuus riippuu pitkälti tuhojen laajuudesta sekä kasvilajista. Norjanangervot esimerkiksi eivät esimerkiksi kärsi latvonnasta yhtään; tuuheutuvat vain entisestään. Nuorista puuntaimistakin saadaan vielä kasvatettua kunnon puut, vaikka jäljelle olisi jäänyt vain piiska; kasvatustyössä on vain palattava pari vuotta taaksepäin. Taimelle annetaan kasvaa uusi latva sekä sopivat oksat ohjaamalla kasvua tarvittaessa tukemalla ja hoitoleikkaamalla.

Hyvin voineella kasvilla voi olla myös voimia korjata itse tuhoeläinten aiheuttamat vauriot, mikäli neste pääsee vielä edes osittain virtaamaan jäljelle jääneen, ehjän kuorenosan kautta. Puita voi pyrkiä auttamaan käsittelemällä syöty kohta haavanhoitoaineella, jotta yksilö välttyisi ylimääräisiltä tautirasituksilta. Koristepensaita voi myös harventaa ja versoja lyhentää, jotta vähäisemmät voimat riittäisivät paremmin jäljelle jääville silmuille. Nämä kasvit voivat vaatia muutaman vuoden ajan erityistä huolenpitoa.

Vaikeammaksi tehtävä käy, mikäli puun runko tai kasvin versot on syöty kokonaan. Koristepensaat voi tarvittaessa leikata alas ja antaa juuriston aloittaa kasvatustyö alusta. Havukasvien kohdalla tilanne on kuitenkin melko toivoton, sillä vanhasta kasvinosasta tai juuristosta ei enää uusia silmuja kasva. Esimerkiksi jänikset voivat syödä havukasvien päätesilmut ja uuden verson osat kokonaan myös isommista vuorimännyistä, katajista ja tuijista. Mikäli jäljelle on kuitenkin jäänyt edes hieman uutta versoa, niin kasvu voi käynnistyä uudelleen. Jäljelle jäänyt osa kannattaa siistiä, peittää varjostuskankaalla kuivumisen estämiseksi ja odottaa.

Paljaaksi kalutun hedelmäpuun voi myös onnistua pelastamaan, mikäli maan rajassa olevan jalonnuskohdan yläpuolelta on uutta kasvua tulossa. Tällöin puun jalo-osa on säilynyt ja tuleva kasvu on puuhun vartettua lajiketta – eikä maanalalaista perusrunkoa. Jos uusi kasvu tulee perusrungosta, niin sen lajikkeesta ei voi hedelmäpuiden kohdalla olla varma. Mikäli puu on omajuurinen, niin uusi verso on aina samaa kasvilajiketta. Uudesta versosta kasvatetaan hoitoleikkaamalla uusi, emoyksilön kaltainen puuyksilö.

Vesimyyrän jäljiltä saattaa nuorempien puiden juuristo olla heikossa kunnossa; taimi voi olla kiinni enää muutamalla juurella tai sen juuristo voi olla jopa syöty kokonaan. Juuretonta taimea ei voi enää pelastaa, mutta osittain maassa olevan kenties kyllä. Tue tällainen yksilö huolella ja harvenna latvus mahdollisimman pieneksi, niin kasvi saattaa jaksaa kasvattaa uusia juuria ja versoja.

Jyrsijöiden pahoin tärvelemä puu tai pensas voidaan myös yrittää pelastaa varttamalla. Tällöin runkoon tehdään t:n muotoinen viilto, johon asetetaan ensimmäisen vuoden verso. Versot leikataan alapäästään vinoksi ja kiinnitetään huolella t-viillon sisään. Kiinnittymiskohta kannattaa sitoa tiukasti yhteenkasvamisen ajaksi. Tästä tehty muunnos on puolestaan sillastaminen, jossa verso asetetaan sekä yläpäästään että alapäästään kiinni viiltoihin – sillaksi vahingoittuneen osan yli. Nämä ovat kuitenkin melko vaativia toimenpiteitä, eivätkä aina onnistu ammattilaiseltakaan.

Jänikset, myyrät ja hiiret – joskus jopa hirvet ja peurat – saattavat aiheuttaa kotipuutarhassa melkoista tuhoa. Tähän kannattaa varautua suojaamalla riskialttiit kasvit huolellisesti kasvukauden loppupuolella. Erilaiset suojaverkot, spiraalit ja vaikka tuhoeläinten nenään epämiellyttävältä tuoksuvat tuomenoksat auttavat kasvien suojaamisessa. Lisäksi kannattaa talvella huolehtia lumihangen tiivistämisestä kasvien ympäriltä. Mikäli vahinko on kuitenkin päässyt tapahtumaan, niin onneksi kasvien toipumiskyky ja kasvunvoima auttavat kotipuutarhuria usein pelastamaan vahingoittuneet yksilönsä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
20125_30728.jpg
Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20065_89.jpg
Kaksivuotiset kasvit
Monet kaksivuotiset ovat epätavallisen kauniita; niiden kasvattaminen kannattaa, vaikka kukintaa voi ihailla vasta toisena vuonna.Hyviä kaksivuotisia ovat mm. Maariankello (Campanula medium), tarhasalkoruusu (Alcea rosea), ukontulikukka (Verbascum thapsus), rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea), kaunokainen (Bellis perennis), harjaneilikka (Dianthus barbatus), kyläneidonkieli (Echium vulgare), tarhaillakko (Hesperis matronalis), lemmikki (Myosotis) ja tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-ryhmä).Puutarha.netin Kasvikortistossa lisää tietoa ja kuvia kasveista
20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.
20084_10477.jpg
Viherkallion asukaspuisto
Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.
20067_325.jpg
Katupuut osana kaupunkikuvaa
Viihtyisyyttä ja käytännön hyötyjäHarvoin tulee miettineeksi katupuiden merkitystä. Ilman niitä kaupunkimme olisivat kuitenkin melko kolkkoja paikkoja. Puut tuovat vehreyttä, toimivat tilan ja näkymien rajaajina ja luovat viihtyisiä keitaita rakennusten ja rakenteiden kyllästämään maisemaan. Yksittäinen puu voi toimia katseen vangitsijana ja maamerkkinä. Suuret puut puhdistavat ilmaa, sitovat pölyä ja vaimentavat melua sekä tarjoavat asuinympäristön monille eläimille. Ensimmäiset katupuut on istutettu myös osin paloturvallisuuden nimissä: levennetyille kaduille tarvittiin puita suojaamaan kaupunkeja nopeasti leviäviltä tulipaloilta, kuten Tampereen Hämeenpuistonkin historia kertoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton