• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20083_9276.jpg

Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.

Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.

Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Rajoituksia EU:n ulkopuolisesta Euroopasta tuotaville ruukkuorkideoille

Matkustaja saa tuoda tuliaisina leikko-orkideoja Euroopan alueelta EU:n ulkopuolisista maista ilman rajoituksia. Ruukkuorkideojen tuontimäärää on kuitenkin rajoitettu siten, että omaan käyttöön saa tuoda viisi sisätiloissa kasvatettavaa ruukkuorkideaa ja toiset viisi ulos istutettavaksi. Suurempia orkideamääriä tuotaessa kasveilla on oltava terveystodistus.

Euroopan ulkopuolelta tuotaessa oltava aina kasvien terveystodistus

Merkittävin orkideoiden mukana kulkeutuva ja vaaralliseksi luokiteltu kasvintuhooja on palmuripsiäinen. Sitä ei esiinny Euroopan alueella, mutta se on yleinen mm. Itä-Aasiassa ja Väli-Amerikassa.

Kasvintuhoojariskin vuoksi matkustajien Euroopan ulkopuolisista maista tuomia tuliaiskukkia koskevat tietyt tuontiehdot. Kaikilla leikko- ja ruukkuorkideoilla, myös siemenestä tai solukoista lisätyillä, steriileissä olosuhteissa viljellyillä, on oltava terveystodistus.

Kasvien terveystodistus on maksullinen asiakirja

Useimmilla Euroopan unioniin kuulumattomista maista tuotavilla kasveilla pitää olla lähtömaan kasvinsuojeluviranomaisen myöntämä kansainvälinen kasvien terveystodistus.

Terveystodistus (Phytosanitary certificate) on maksullinen asiakirja, jolla todistetaan kasvien olevan puhtaita kasvitaudeista ja tuholaisista. Terveystodistuksen myöntää lähtömaan viranomainen tietyt ehdot täyttävälle kasvierälle. Terveystodistus annetaan aikaisintaan 14 vuorokautta ennen maastavientiä, muuten se katsotaan vanhentuneeksi. Terveystodistusta vaativat kasvit myös tarkastetaan, kun ne tuodaan Suomeen.

Ennen maahantuontia kannattaa selvittää myös, mitä orkideoja koskevia CITES-vaatimuksia on. CITES-vaatimuksilla (Convention on international trade in endangered species of wild flora and fauna) suojellaan uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Suomessa CITES-asioista vastaa Suomen ympäristökeskus.

Ei maa-ainesta EU:n ulkopuolisista maista

Tuotaessa orkideoja EU:n ulkopuolelta kasvualustana ei saa olla maa-ainesta kasvintuhoojariskin vuoksi. Kasvit voivat olla paljasjuurisia tai kasvaa joko epäorgaanisessa kasvualustassa (esimerkiksi kivivilla, ravinnehyytelö) tai turpeessa.

Tuontitarkastus tilattava etukäteen

Mikäli tuliaisorkidean maahantuomiseksi vaaditaan kasvinterveystodistus, kasvit täytyy tarkastaa Suomeen saavuttaessa. Matkustajan on tilattava tämä maksullinen kasvintarkastus etukäteen. Tulli perii kasvintarkastusmaksun jokaisesta erillisellä terveystodistuksella tuotavasta erästä. Alin kasvintarkastusmaksu on tällä hetkellä 52 €.

Kasvintarkastuksen voi tilata Eviran kautta puhelinnumerosta 02077 25125, arkisin 8-16.15. Eviran ja TE-keskusten tarkastajat tarkastavat kasvit alla mainituilla paikkakunnilla tullialueella arkisin kello 8-16.15.

Lentokoneella tultaessa kasvinterveystodistusta vaativat orkideat tarkistetaan Tampereen, Turun tai Vantaan lentoasemien tullitoimipisteissä.

Laivalla Suomeen saavuttaessa kasvintarkastus voidaan tehdä Helsingin, Kotkan, Porin, Raahen ja Turun tullitoimipisteissä.

Maitse saavuttaessa tarkastus voidaan tehdä seuraavien paikkakuntien tullipisteissä: Helsinki, Kotka, Pori, Raahe, Turku. Tarkastus voidaan tehdä myös maarajojen tullipisteissä seuraavilla paikkakunnilla: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö/Neiden, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius.

Lisätietoa:
Tullin internetsivuilta
Ympäristöhallinnon internetsivuilta
Eviran kasvintarkastuksen internetsivuilta
Kasvien tuontiehdot matkustajille (pdf)

Lähde: Evira

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10002.jpg
Fastlock Uni valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20072_3663.jpg
Viljellyistä sienistä hyvän olon herkkuja
Sienten osuus suomalaisessa ruokavaliossa on vähäinen, vaikka sieniä saadaan niin luonnosta kuin viljeltyinäkin. Kaikilla ei ole sienestämiseen mahdollisuutta eikä taitoja. Aina eivät säätkään ole luonnonsienille suosiollisia, kuten viime kesä osoitti. Sen sijaan viljeltyjä sieniä voi kuka vain hankkia kaupoista kautta koko vuoden.Itäsuomalaisia lukuun ottamatta suomalaisten sienituntemus ja sienten käyttö ravintona on kovin nuorta. Nykyään viljellyt sienet tarjoavat helpon tavan tutustua sieniin, koska ne ovat sellaisenaan valmiita syötäviksi ja käytettäviksi ruokiin. Niitä ei tarvitse edes pestä. Mahdollisen kasvualustasta jääneen turpeen voi pyyhkäistä pois talouspaperilla.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rikkakasvien torjunta
Liukkautta aiheuttavat kasvit:apilat, voikukka, poimulehti ja piharatamo.Pinnan kulutuskestävyyttä heikentävät kasvit:sammal ja tähtimö.Enimmäkseen mulloksella nurmikon pintaa pitävät:yksivuotiset kasvit.Nurmikon värin ja pintarakenteen tasaisuutta haittaavat kasvit:korkeat ruohot ja matalaanleikkausta kestävät värikkäästi kukkivat kasvit esim. pihatatar, siankärsämö ja piharatamo.VoikukkaVoikukka iskee, kuten sammalkin, huonosti lannoitettuun nurmikkoon. Voikukkaa torjutaan myrkyillä. Voikukkamyrkyn teho perustuu siihen, että voikukka kasvaa itsensä kuoliaaksi - kasvu nopeutuu niin, ettei juuristo pysy vauhdissa mukana, vaan kuluttaa kaiken vararavintonsa ja kuihtuu lopulta pois. Ellet halua käyttää torjunta-ainetta, voit kokeilla puutarhamyymälöistä saatavaa voikukkarautaa voikukan poistoon.Koska voikukka leviää siemenistä pitkienkin matkojen päähän, siitä on vaikea päästä kokonaan eroon. Jotkut pitävät voikukkaa kauniina kasvina ja puoliluonnonvaraisiin nurmikoihin sopivana.NoidankehäNoidankehät ilmaantuvat vanhoille nurmikoille kasvukaudella. Ensin ne ovat tummanvihreitä kehiä, joiden reunalla ruoho myöhemmin ruskettuu ja kuolee. Kehiin kasvaa pieniä vaaleanruskeita nurminahikkaita. Ne ovat syötäviä, sitkeähenkisiä ja vaikeasti torjuttavia sieniä.Lue lisää nurmikosta
20238_82934.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?
Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.
20228_44330.jpg
Syysasteri - syksyn koreimpia kukkia
Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri(Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton