• Etusivu
  • Hoitotyöt

Värien hehkua, syyskesän aurinkoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2021
20218_72010.jpg

Krysanteemi

Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.

Suosituimmat syksyn ruukkukukat ovat syklaami, krysanteemi, gerbera, tulilatva, saintpaulia ja begonia. Näistä kolme ensimmäistä viihtyvät leudoilla säillä myös ulkosalla, kunhan lämpötila ei laske satunnaista paria pakkasastetta alemmas.

Lisää tietoa niin sisä- kuin ulkokasveistakin löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Siellä on tietoa ja kuvia yli 1400 erilaisesta kasvista ja kasvilajikkeesta.

Tutustu Kasvikortistoon

Syklaamista iloa sisälle ja ulos

Syklaami on tuttu ruukkukukka jo loppukesän ulkoistutuksista. Se viihtyy viileässä ja kosteassa, joten lasitetut parvekkeet tai syysauringon paahteelta suojatut ikkunalaudat ovat sille omiaan. Syklaamien värimaailma on syksyisen sopivasti aniliininpunainen, violetti ja valkoinen.

Pidä syklaami tasaisen kosteana. Vesi kannattaa kaataa joko aluslautaselle tai varovasti mullan päälle. Suoraan lehtien sekaan kaadettu vesi homehduttaa lehtien tyvet ja esiin pinnistävät kukkanuput helposti.

Syklaameja
Syklaameja

Krysanteemi käy leikoksikin

Krysanteemion syksyn ruukkukukkien väripilkku ruosteenpunaisine, keltaisine, valkoisine ja vihreine sävyineen. Krysanteemi nauttii auringonpaisteesta, muttei ole hassumpi kasvatettava lasitetulla parvekkeellakaan. Parin asteen pakkanen ei ole sille mikään ongelma.

Krysanteemin aurinkoisia värejä voi hyödyntää myös maljakossa. Kun poistat leikko-oksasta lehdet maljakkoveteen tulevalta osalta, kukatkin kestävät kauemmin. Voit myös käyttää tavallista leikkokukkavirkistettä.

Krysanteemi
Krysanteemi

Gerbera tuo kesän syksyyn

Gerbera mielletään usein leikkokukaksi, mutta se on myös hyvä ruukkukukka. Gerbera pitää valoisasta paikasta ja maltillisesta kosteudesta. Mullan pinnan pitäisi kuivahtaa aina hieman ennen seuraavaa kastelua, eikä aluslautasella tai suojaruukun pohjalla saisi pitää vettä kasteluhetkeä kauempaa.

Gerberan kuihtuneet kukat kannattaa poistaa kukkavartta tyvestä kevyesti taivuttaen. Parin taivutuksen jälkeen varsi naksahtaa irti, eikä kasviin jää kuihtuvia tynkiä.

Ulkogerberat
Ulkogerberat

Tulilatva on värihulluttelijan kukka

Tulilatva on ruukkukukkien ehdoton ykkönen niin kukinnan kestoltaan kuin helppohoitoisuudeltaan. Sen kukkien väri voi olla melkein mikä tahansa – paitsi sininen. Tulilatvan kukinta kestää jopa kuukauden, ja kasvien kokovalikoima ulottuu alle kymmensenttisestä täyteläisiin jättiruukkuihin.

Tulilatvan hoito on niin helppoa, ettei siinä mitenkään voi epäonnistua. Vesitilkka kerran tai kahdesti viikossa riittää tulilatvalle. Satunnainen unohtelukaan ei haittaa. Yhdistä tulilatva vaikkapa mehikasvien kanssa samaan istutukseen, käytä sellaisenaan tai tee muhkea yhteisistutus laakeaan astiaan. Tulilatva menestyy näissä kaikissa.

Kerrottukukallinen tulilatva
Kerrottukukallinen tulilatva

Saintpauliasta pientä ja kaunista

Saintpaulian eli paavalinkukan lajikkeisto on täynnä kauniita sinisen, violetin ja punertavan sävyjä. Pienen kokonsa vuoksi paavalinkukka käy hyvin ahtaisiin tiloihin ja kapeille ikkunalaudoille.
Paavalinkukkaa saa kastella tasaisesti. Se pitää myös sumutuksesta, mutta kalkkipitoinen vesi jättää helposti valkoisia jälkiä paavalinkukan karvapeitteisiin lehtiin. Sympaattinen paavalinkukka jaksaa kukkia viikkotolkulla. Se ei myöskään ole kertakäyttökukka, sillä sen voi helposti saada kukkimaan uudelleen.

Saintpaulia eli paavalinkukka
Saintpaulia eli paavalinkukka
Lähde: Kukkainfo.fi
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton