• Etusivu
  • Kasvillisuus

Värivoimaa tomaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20095_16800.jpg

Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.

Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.

Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.

Kasvu jatkukoon

Suomalaiset tomaatti on valloittanut puolelleen jopa niin, että tomaatti on kaikkein suosituin kasviksemme. Sitä ostettiin viime vuonna jokaiseen suomalaiseen talouteen keskimäärin 17 kg, mikä tekee noin tomaatin päivässä per kotitalous. Tomaatin kulutus henkeä kohti on reilu kolme tomaattia viikossa.

Terveydellisesti ajateltuna tomaatin kulutus saa jatkaa kasvuaan. Tomaatti on täsmäruokaa korkeaa verenpainetta poteville sen takia, että tomaatissa on vain niukasti natriumia ja vastaavasti reippaasti kaliumia. A-vitamiinin lähteenä tomaatti on hyvä, C- ja E-vitamiinia siinä on kohtalaisesti, samoin B-ryhmän vitamiineja. Kaiken kaikkiaan voi todeta, että tomaatti on luonnon oma, napakka pakkaus täynnä ihmiselle hyvää tekeviä aineita.

Värin ja ravintoaineiden aiheuttamien hyötyjen lisäksi tomaatin puolesta puhuu sen erinomaisuus painonhallinnassa. Voit punnita tomaatteja kevyin mielin jopa kilon pussillisen, eikä niiden nauttimisesta kerry energiaa kuin 210 kcal. Vastaavasti jo kourallisesta eli sadasta grammasta makeisia tulee 356, suklaasta 517 ja suolapähkinöistä 582 kcal.

Taio tomaatista oma bravuurisi

Kokkaajalle tomaatti on loputon inspiraation lähde. Sen maku on mielenkiintoinen yhdistelmä hapokkuutta, kirpeyttä, makeutta ja mietoa suolaisuutta. Makuominaisuudet vaihtelevat lajikkeittain. Parhaimmillaan tomaatin maku on kypsänä. Jääkaappi pilaa tomaatin maun, joten jätä tomaatit kotona aina huoneenlämpöön. Tomaatti jatkaa siinä kypsymistään, väri syvenee ja maku paranee.

Kevään juhlapöytiin tomaatti tuo silmäniloa ja raikkautta isoissa lasimaljoissa. Kirsikkatomaatit sopivat sormin syötäviksi noutopöydän karkeiksi. Isommista voi tehdä salaatteja tai leipoa piiraita. Tomaatti-sipulisalaattiin tomaatit viipaloidaan ja yhdistetään paperinohuisiin sipuliviipaleisiin. Makua tehostavat mustapippuri, suola ja rypsiöljy. Caprin salaattiin tomaattiviipaleet limittyvät mozzarellajuuston ja basilikan kanssa. Oliiviöljy liittää maut toisiinsa.

Yhdistä tomaatteihin lempeitä yrttejä, basilikaa ja oreganoa, mutta myös rosmariinia ja timjamia. Pippurit ja kaneli, maustepaprikat, sipulit ja sienet, öljyt ja juustot viihtyvät tomaatin seurassa. Balsamico ja hunaja hellivät tomaatin suussa sulavaksi. Kesällä kokkaus sujuu pääosin grillin äärellä, jonne korillinen tomaatteja kuuluu aina. Pienet pujotetaan vartaisiin ja isommat grillataan puolikkaina.

Punasipuli-kirsikkatomaattisalsa

Salsaksi kutsutaan monenlaisia kylmiä kasvispitoisia kastikkeita, joissa on tomaattia, muita kasviksia ja yrttejä. Salsat sopivat erityisen hyvin kaikelle grillatulle.

2 punasipulia
500 g kirsikkatomaatteja
2 avokadoa
3 rkl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tuore rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
2 tl sokeria
ripaus (meri)suolaa
ripaus mustapippuria

  • Kuori ja viipaloi sipulit. Halkaise tomaatit.

  • Halkaise avokadot, poista kivet, koverra sisus ulos ja viipaloi.

  • Sekoita rypsiöljyyn sitruunan mehu ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta seos silputulla rosmariinilla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Kaada seos kasvisten päälle varovasti sekoittaen. Anna salsan maustua huoneenlämmössä tunti ennen tarjoilua.

Vinkki:

Tarjoa salsa grillatun lihan, kalan tai kasvisten kanssa. Kokeile myös paahdetun leivän päällä.

Petterin sämpylät

Helppo ja nopea tapa leipoa leipää, on taputella taikina yksinkertaisesti uunipannulle, jakaa sopivan kokoisiin ruutuihin, kohottaa ja paistaa. Petterin sämpylöissä jokaiseen ruutuun painetaan kirsikkatomaatti. Nämä kantikkaat pikkusämpylät sopivat loistavasti kevään juhlapöytiin tai tarjottaviksi milloin vain.

5 dl rasvatonta maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl siirappia
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl hienonnettua persiljaa tai basilikaa
2 dl kauraleseitä
3 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
kirsikkatomaatteja

20095_16801.jpg
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, murskattu valkosipuli, hienonnettu yrtti ja kauraleseet.

  • Vaivaa taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina löysäksi, sillä leseet sitovat nestettä turvotessaan.

  • Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

  • Vaivaa taikinasta ylimääräinen ilma pois jauhotetulla pöydällä.Taputtele taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Jaa ruuduiksi veitsellä. Anna taikinalevyn kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 min.

  • Kun sämpylät ovat hyvin kohonneet, paina jokaisen ruudun keskelle yksi kirsikkatomaatti. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 min.

Vinkki:

Nämä sämpylät sopivat noutopöytään salaatin seuraksi tai sellaisenaan haukattavaksi vaikka keiton kanssa.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset / Sanna Peurakoski
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
20206_65234.jpg
Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
20118_27444.jpg
Tee itse kivinen pihapolku
Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton