• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkkejä pihakivien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20111_24032.jpg

Vanhan talon pihaan sopii perinteinen graniittinupukiveys.

Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

1. Määritä kiveyksen tarkoitus ja pinta-ala

• Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua vai patiota? Suuret ja kovemmalle käytölle joutuvat alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppakivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi. Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat ja pienet noppakivet.

Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.

2. Mieti muoto

• Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.

3. Valitse tyyli

• Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos saadaan aikaan talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.

Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.

Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä ja muotoja.

Muista kuitenkin, että monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.

Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.
Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.

4. Rajaa, korosta ja kuvioi

• Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai erityyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi sopivat harmaan betonikiveyksen elävöittäjäksi. Kahden värin yhdistelmä näyttää rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.

Jos valitset useita eri kokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta koko kiveys silloin yhdellä ja samalla värillä – ladontamalleja on kymmeniä! Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Markkinoilla on erilaisia saumaukseen sopivia koristehiekkoja sekä kovettuvia saumausaineita, jotka ehkäisevät rikkaruohojen kasvun leveissäkin saumoissa. Vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa.

Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.

5. Muoti kivikaupassa

• Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja rakennusaikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, kun taas modernin kivitalon piha suorastaan vaatii betonikiveystä.

Kuvat kivivalmistajilta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20145_39490.jpg
Kumppanuuskasveja kasvimaalle
Kumppanuuskasvit parantavat kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makuaKumppanuuskasveja ovat sellaiset kasvit, jotka kasvavat syystä tai toisesta erityisen hyvin vierekkäin. Syitä kasvun paranemiseen on useita; esimerkiksi typpeä sitovat palkokasvit luovuttavat typpeä muiden kasvien käyttöön ja parantavat siten niiden kasvuvoimaa. Naapurikasvi voi myös antaa tuulensuojan aremmalle kasville ja toimii näin hyvänä naapurina. Esimerkiksi maissi suojaa muita kasveja tuulelta ja tekee kasvimaan pienilmaston suotuisammaksi lämpimässä viihtyville lajeille.Oikeat valitut naapurikasvit vähentävät myös tuholaisten aiheuttamia vahinkoja. Esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvat yrtit, samettikukat ja sipuli harhauttavat tuhohyönteisiä. Kun näitä kasveja istutetaan tuholaisherkkien kasvien lähelle, niin sadon määrä ja laatu paranee!Jotkut kasvit taas erittävät juurillaan aineita, jotka tappavat tuholaisia tai karkottavat niitä. Tällainen kasvi on esimerkiksi samettikukka. Sen juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka vaikuttaa kasvinsuojeluaineen tavoin eri kasvitauteihin ja esimerkiksi ankeroisiin. Samettikukkia kannattaa siis kasvattaa myös kasvimaalla!Tiestikö?Kumppanuuskasvien lisäksi kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua parantaa viljelykierto.
20226_78841.jpg
Heinäkuussa kukkivat nukkeruusu ja ritarinkannukset
Nukkeruusu ja ritarinkannukset kukkivat keskikesällä ja suosivat aurinkoista kasvupaikkaa. Pienimpiin ruusupensaisiin lukeutuva nukkeruusu sopii yhtä hyvin puistoihin kuin kotipihoille. Se on matala, terve ja helppohoitoinen. Yksinkertaiset vaaleanpunaiset kukat kestävät paahdetta ja sadetta.Jaloritarinkannukset ovat perinteisiä perennoja, jotka tekevät kukkapenkistä huomion keskipisteen. Toista metriä korkeat kukinnot ovat täynnä sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia. Sähkönsinisenä kukkiva kiinanritarinkannus sen sijaan on hento, alle puolen metrin korkuinen kivikkokasvi.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20222_77054.jpg
Topakat traakkipuut
Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.
20228_79422.jpg
Viikon kysymys: Miten aloe veran nesteen voi säilöä?
Voiko aloe veran lehdestä tulevaa nestettä säilöä jollakin tavalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton