• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuosi 2024 on jälleen karkausvuosi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2022
20202_63015.jpg

Taas on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia, ja naapurin Riitta kosi miestään Anteroa. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.

Suomessa ja Pohjoismaissa vuodesta 2000 alkaen karkauspäivää on juhlittu 29. helmikuuta. Sitä ennen karkauspäivän ajankohta oli helmikuun 24. päivä. Entinen ajankohta juontaa juurensa Julius Caesarin kalenteriuudistukseen vuonna 46 eaa.

Miksi karkauspäivä on olemassa?

"Yksi ajanlaskun ongelma on se, että vuorokausi, eli maapallon pyörähdys itsensä ympäri, ja vuosi, kierros Auringon ympäri, eivät ole yhteismitallisia. Trooppinen vuosi on 365 vuorokautta, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Se on aika, joka Auringolta kuluu kevätpäiväntasauksesta seuraavaan kevätpäiväntasaukseen. Jos vuoden pituus olisi koko ajan 365 päivää, ei kalenteri pysyisi samassa tahdissa vuodenaikojen kanssa. Tämä vajaan kuuden tunnin ero on huomioitava lisäämällä karkauspäivä," kertootähtitieteilijä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen artikkelissaan.

Naiset kosintamatkalle ja vanhat piiat pois Kyöpelin vuorelta

Tänä vuonna ystävänpäivän lisäksi on tarjottu hyväksi kosintapäiväksi myös kaunis päivämäärä 24.02.2024. Jos nämä päivät kuitenkin menivät ohi, niin ei hätää! Vielä on karkauspäivä, jolloin kummallakin sukupuolella on mahdollisuus kosintaan. Ei tosin sillä, etteikö nykypäivänä nainen voisi toiselle polvelleen laskeutua kosinnan merkeissä. Esimerkiksi sateenkaaripariskuntien kannalta olisi erityisen ikävää, jos naisparista kumpikaan ei saisi kosintaa suorittaa.

Aiemmin, kun sateenkaaripariskuntiakaan ei pidetty hyväksyttävänä, oli karkauspäivä ainoa päivä, jolloin kosinta naisen toimesta on ollut suvaittavaa. Muutoin sitä pidettiin naurettavana ja sopimattomana. Tapa kuitenkin hyväksyttiin, sillä karkauspäivää pidettiin nurinkurisuuden päivänä jo valmiiksi.

Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?
Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?

Vielä viime vuosisadan alkupuoleen asti karkauspäivänä järjestettiinkin teeman mukaisia karkaustansseja. Niissä tanssittiin mm. Kosintakotiljonkia. Tämänkin vuoksi karkauspäivää pidettiin aikaisemmin humoristisesti vanhojen piikojen merkkipäivänä, sillä silloin vailla sulhoa jääneillä naisilla oli mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja niin sanotusti palata Kyöpelin vuorelta ja raatikosta, jonne vanhan uskomuksen mukaan vanhat piiat kuuluivat.

Kustaa Vilkuna kertoo raatikosta ja Kyöpelin vuoresta teoksessaan Vuotuinen Ajantieto, Otava 1991, seuraavasti: "Jos siis joku pannaan raatikkoon ja varsinkin kauas Kyöpelin vuoren taa, niin hänet heitetään hoitamattomana kulkeille." Tämä ajatus tietenkin liittyy aikaan, jolloin uskottiin naisien tarvitsevat elämäänsä avioliiton suojaa. Katolisen käsityksen mukaan Kyöpelinvuori puolestaan oli varsinainen paratiisivuori ja hurskaiden neitsyiden ihana turvapaikka. Joten mikäs sieltä kiire karata? Varsinkaan, kun vanhaksi piiaksi luokiteltiin jo 25 vuotta täyttänyt nainen.

Vanha tanhulaulu:
"Raatikkoon, raatikkoon vanhat piiat pannaan.
Tuonne, tuonne Kyöpelin vuoren taa.
Ettei niitä, ettei niitä nuoret poijat saa."

Vaikkei kukaan kiellä miehiäkään tänä päivänä kosimasta, niin kannattaa tosin valita kosinnan kohde hyvin, ettei karkauspäivä-nimi saa uutta merkitystä kosiskelun kohteen pinkaistessa pakoon.

Muista myös, että vanhan perinteen mukaan rukkaset saava kosiva nainen on oikeutettu miehen ostamiin hamekankaisiin.
Jännittävää karkauspäivää kaikille!
Jännittävää karkauspäivää kaikille!

Lähde: kaikkijuhlista.fi, almanakka.helsinki

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_65037.jpg
Parvekkeella voi kasvattaa erilaisia hedelmiä ja marjoja
OmenapuuPilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
202112_73918.jpg
Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu
Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.
20236_82418.jpg
Pieni, mutta ikävä vieras: perhossääski
Alun perin tropiikista kotoisin oleva hyönteinen on ryhtynyt hankkimaan itselleen jalansijaa myös Suomessa. Kyseessä on ulkonäöltään ja kooltaan hyvinkin sympaattisen oloinen perhossääski, joka on kuitenkin muuta kuin miellyttävä vieras.
20237_72022.jpg
Makoisat luumut ja kirsikat: nauti tuoreena tai säilö
Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton