• Etusivu
  • Piha

Westermarckin puistobulevardi viimeisteltiin keraamisilla pihatiilillä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 08.04.2019
20194_57126.jpg

Puiston rakennuttamisesta vastannut projektipäällikkö Aija Schukov ja aluevalvoja Jouni Korkeamäki uskovat, että puistosta muodostuu kaupunkilaisten vilkas kohtaamispaikka. Taustalla Emil Cedercreutzin veistos ”Ytin hevonen”.

Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".

Järvenpään Pajalassa sijaitsevalle teollisuusalueelle haluttiin uutta käyttöä. Kaavassa alueelle osoitettiin puisto, mutta millaisen puiston kaupunki ja sen asukkaat halusivat? Suunnitteluprojekti lähti liikkeelle kaupunkitekniikan johtajan, Kaarina Laineen johdolla. Puisto suunniteltiin vuorovaikutteisesti eri sidosryhmien kanssa, joihin kuuluivat kaupunkitekniikan ja liikuntatoimen ohella mm. nuorisoparlamentin ja eläkeläisneuvoston edustajat. "Tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman toimiva ja viihtyisä puistoalue. Lopulta syntyi ajatus myös puistobulevardista, sellaisesta "spatseerauspaikasta", jossa voitaisiin käydä näyttäytymässä", kuvaa hankkeen projektipäällikkönä toiminut Aija Schukov ideointiprosessia.

Vanha teollisuusalue muutettiin puistoksi

Pajalan alue koostui alun perin vanhoista teollisuusrakennuksista, joista suurin osa purettiin asuinalueen tieltä. Ainoastaan hyväkuntoisin rakennus, Emalikukka, säilytettiin. Puistoa reunustavat nykyisin uudet asuinkerrostalot. Vanhan myllyn ja viljasiilon paikalle on rakennettu alkuperäisiä muistuttavat asuintalot.

"Keraamisten pihatiilien viihtyisyyskerroin on pitkällä aikavälillä hyvä."
Westermarckin puistobulevardi päällystettiin Wienerbergerin keraamisilla pihatiilillä. Punaisenkirjavan Padova- ja kellertävän Siena-tiilen sekoituksella saatiin aikaan raikas lopputulos. Pihatiiliä reunustavat graniittikivet.
Westermarckin puistobulevardi päällystettiin Wienerbergerin keraamisilla pihatiilillä. Punaisenkirjavan Padova- ja kellertävän Siena-tiilen sekoituksella saatiin aikaan raikas lopputulos. Pihatiiliä reunustavat graniittikivet.

Emil Cedercreutzin veistos arvoiseensa paikkaan

Puiston rakentaminen on toteutettu useassa eri vaiheessa. Rakennustyöt aloitettiin pohjois- ja keskiosan rakentamisella vuonna 2016. "Tämä viimeinen puiston osa, eli tiilipäällysteinen "puistobulevardi", johon on sijoitettu myös Ytin hevonen -niminen pronssinen veistos, valmistui vuonna 2018. Taiteilija Emil Cedercreutzin säätiö lahjoitti Järvenpään kaupungille tämän vuonna 1939 valmistuneen veistoksen. Asettamalla patsas tänne Westermarckin puistoon, haluttiin sillä samalla kunnioittaa myös Järvenpäässä vaikuttaneen, teollisuusmiehenä ja maatalouden kehittäjänäkin tunnetun, Bjarne Westermarckin muistoa", kiteyttää Schukov patsashankkeen taustoja.

Puisto toimii hulevesien suodatusaltaana

"Vaikka puisto toimii sekä kevyenliikenteen väylänä että kaupunkilaisten kokoontumispaikkana, on sillä myös teknisempi merkitys. Aluetta hyödynnetään kerrostaloalueelta Loutinojaan ja edelleen Tuusulanjärveen johtuvien hulevesien suodatus- ja viivytysaltaana. Puiston kautta tapahtuvan imeytyksen ja suodatuksen jälkeen kulkeutuu Tuusulanjärveen varsin hyvänlaatuista vettä. Järvenpää on muutenkin puisto- ja ympäristörakentamisessa, sekä hulevesien hyödyntämisessä, yksi maamme edelläkävijöitä", kertoo alueen pääsuunnittelijana toiminut SITOWISE Oy:n Ismo Häkkinen.

Puiston pääsuunnittelijana toimineen SITOWISE Oy:n Ismo Häkkisen mielestä Puistobulevardin pintamateriaaliksi valitun keraamisen tiilen viihtyisyyskerroin pitkällä aikavälillä on hyvä, eli se vanhenee kauniisti.
Puiston pääsuunnittelijana toimineen SITOWISE Oy:n Ismo Häkkisen mielestä Puistobulevardin pintamateriaaliksi valitun keraamisen tiilen viihtyisyyskerroin pitkällä aikavälillä on hyvä, eli se vanhenee kauniisti.

Pihatiilipäällyste kruunaa kokonaisuuden

"Puistobulevardin pintamateriaaliksi valittiin keraaminen pihatiili, koska sen viihtyisyyskerroin pitkällä aikavälillä esimerkiksi betonikiveen nähden on paljon parempi ja toisaalta luonnonkiveen verrattuna se oli edullisempi", perustelee Häkkinen. Tiilipinta patinoituu kauniisti, eivätkä värit häviä aikojenkaan kuluessa. Kaksi tiilisävyä, punaisen kirjava Padova ja kellertävä Siena, löytyivät Wienerbergerin pihatiilivalikoimasta. Tiilistä tehtiin ryijymäinen sekoitus, jolla ei tavoiteltu pelkästään esteettisesti kaunista lopputulosta, vaan sen tarkoitus oli myös häivyttää ajan kuluessa pintaan ilmaantuvat purkka- ynnä muut tahrat. Näin yleisilme säilyisi mahdollisimman raikkaana vuosikymmenien ajan. Häkkisen mukaan monet häiritsevät tekijät tulevat helpommin esiin tasavärisestä, kuin hieman kirjavammasta pinnasta. Tästä on hyviä esimerkkejä ja kokemuksia muualta Euroopasta.

Valaistuksella lisäviihtyvyyttä puistoon

Puiston suunnittelun tavoitteena oli luoda kaupunkilaisille paikka, jossa mahdollisimman monet tulisivat viihtymään, eli kohtaamispaikka monine viihtyvyyttä lisäävine yksityiskohtineen. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita mm. ikäihmisiä helpottavat hieman korkeammat puiston penkit. Myös valaistukseen on panostettu tavallista enemmän. Perinteisten valotolppien sijaan on valaistus hoidettu matalilla valaisinpollareilla. Erikoisuutena on lisäksi kuvioita tuottava projektorivalaistus (gobo), jolla aikaansaadaan tiilipintaan erilaisia valokuvioita iltaliikkujien iloksi.

Lue lisää keraamisten pihatiilien mahdollisuuksista!

Puistobulevardille on asennettu myös kuvioita tuottava projektorivalaistus, jolla on mahdollista projisoida tiilipintaan erilaisia valokuvioita iltaliikkujien iloksi.
Puistobulevardille on asennettu myös kuvioita tuottava projektorivalaistus, jolla on mahdollista projisoida tiilipintaan erilaisia valokuvioita iltaliikkujien iloksi.
Ohje

Ohje

Rakennuttaja: Järvenpään kaupunki
Pääsuunnittelija: SITOWISE Oy
Urakoitsijat: Hyvinkään Tieluiska Oy ja Kivityö JaTaKo Oy

Lisätietoa keraamisista pihatiilistä: www.wienerberger.fi

Wienerberger Oy Ab
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20169_47356.jpg
Pysäköintialueesta viihtyisäksi kohtaamispaikaksi
Poltettua tiiltä käytetään maankatemateriaalina yleisesti Keski-Euroopassa, jossa siitä on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Pihojen ja torialueiden lisäksi tiili sopii hyvin myös ajoneuvo- ja kevytliikenteen väylien katteeksi.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20091_14784.jpg
Johdoton akkupensasleikkuri säästää aikaa ja vaivaa
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista.Bosch-akkupensasleikkurit toimivat ilman sähköjohtoa. Ne katkaisevat jopa keskipaksut oksat nopeasti, koska terästerän leikkuureuna on timanttihiottu. Näin taataan siisti leikkuujälki. Keveys ja kätevä muotoilu helpottavat osaltaan työskentelyä.Vakiovarusteena toimitettavat litiumioniakut turvaavat pitkän käyttöajan, ja älykäs anti-blocking-toiminto takaa voimakkaan ja lukkiutumattoman työskentelyn.Lisää pensasleikkureista...
20234_78812.jpg
Bonsai
Kasvi, jolle on erilaisin taivutuksin ja leikkauksin saatu aikaan kääpiömäinen kasvu, on bonsai. Bonsai-pienoispuun tulee säilyttää kasvin luonnollisia piirteitä mahdollisimman hyvin. Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta, jossa kasvi ja ruukku muodostavat tyylikkään, aistikkaan kokonaisuuden.
20236_82347.jpg
Sisusta huussi viihtyisäksi
Esimerkiksi loma-asunnoilla kuivakäymälä on oikein asennettuna ja tarpeita vastaavana mukava, hajuton, taloudellinen, ympäristöystävällinen ja helppo vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälän voi asentaa myös ympärivuotisesti käytettävälle asunnolle. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.Kuivakäymälä on viisaan valinta.
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton