Sivu 1, sivu 2


 
 PENSASRUUSUJEN LEIKKAUS
Niitä ei leikata (poikkeuksena yllä mainittu 'Minette'), poistetaan vain liian vanhat, kuivuneet tai vaurioituneet oksat maan pintaa myöten. Ehkä vuosikymmenien kuluttua voi koko pensaan nuorentaa leikkaamalla sen maan tasalle. Syksyllä alas leikattu pensas ei kuki vielä seuraavana kesänä.
 PENSASRUUSUJEN LANNOITUS
Ne lannoitetaan varoen. Jos maa on kovin laihaa voi keväällä antaa jotain yleislannoitetta tai lisätä maanparannusainetta. Happamalle maalle tekee hyvää kourallinen kalkkia, ja/tai syksyllä puhdasta puun tuhkaa. Tietysti joskus voi ripotella jotain yleislannoitetta tai lisätä maanparannusainetta, jos maa on kovin laihaa, mutta lannoitetaan hyvin varoen.
 MUSTIALANRUUSU on saanut nimensa Mustialan
maamieskoulun mukaan, jonka taimitarhan päämyyntiartikkeleitä se oli vuosia. Ruusun virallinen nimi on 'Minette'. Sen on jalostanut ranskalainen Vibert vuonna 1819. Keväinen varsien lyhentäminen noin puolimetrisiksi saattaa lisätä kukintaa. Sen vaaleanpunaiset kerrannaiset kukat ovat ihanasti tuoksuvia, terälehdet silkkimäisen ohuet. Runsas kukinta saattaa vaikeutua sateisena kesänä, nuppujen uloimmat lehdet liimautuvat yhteen ja ruskettuvat.
 SUURI ILO
Seurata näiden kestävien ruusujen kasvua ja kehitystä vuodesta toiseen on suuri ilo. Harrastajalle löytyy lisää kestäviä ihanuuksia, esim. luonnonvarainen karjalanruusu, joka kukkii vielä aikaisemmin kuin mökinruusu, kurtturuusuristeymiä, jotka kukkivat koko kesän, "Pikkalankaunotar", voimakkaan punainen kerrannainen kartanoruusu, ja suomalainen 'Pohjantähti', monimetrinen piikkinen köynnösruusu pienine kerrannaisine valkoisine kukkineen...
   
PENSASRUUSUJEN OSTO
Ensimmäinen sääntö kuuluu: varmista omajuurisuus. Toinen sääntö: varmista kotimainen alkuperä. Vain näin takaat viljelyvarmuuden. Ennen kymmenisen vuotta sitten virinnyttä vanhojen ruusujen harrastusta ei perinteisiä pensasruusuja ollut taimistoissa myytävänä, ne levisivät juurivesoina tuttaville ja naapureille.
Nyt on useita taimistoja jotka tuottavat pistokaslisättyjä (omajuurisia) taimia. Ruususeura on saanut hyviä kokemuksia esimerkiksi Oulujoen Taimistosta ja Hongiston Taimistosta, voimme suositella myös taimikauppa 'Marjan Kukkatarhaa'.

LUETTAVAA
 Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila ja Satu Tegel: 'Suomalainen Ruusukirja', Tammi.

 RUUSUSEURAN KOTISIVUT

www.ruususeura.fi

PENSASRUUSUJEN ISTUTUS
On otettava huomioon voimakas juurivesojen muodostuminen. Ellei halua aidannetta tai isoa sekakasvustoa ruusut on istutettava erilleen, noin kahden metrin päähän toisistaan tai niin, että ruoholeikkuri pääsee katkomaan vesataimet. Kaikki ruusut pitävät auringosta ­ valoisa, muttei paahteinen paikka on otollisin. Mikään mainitusta kuudesta ei ole vaativa maan laadun suhteen, mutta tietysti ne pitävät hyvästä puutarhamaasta. Nurmikkoa ei kannata päästää ainakaan pikkutaimen juurelle.
Takaisin