SIEMENISTÄ KUKKALOISTOON 2
Puutarha siemenkasvatuksella. Faktaa vai Fiktiota!lauantai, 30. huhtikuuta 2011
kuva


Nyt on alkanut taimien siirto uuteen penkkiin. Isoiksi kasvavia olen ensimmäiseksi istuttanut, yritän saada vähän varjoa niillä pienemmille taimille.

Tein siitä kulmaan kolmionmuotoisen penkin. Hyvä alusta on ainakin taimien kasvaa. Siihen uppoaa taimia reippaasti, vaikka olen väliäkin jättänyt niille, kasvunvaraa.

On kyllä niin pieni penkki alueeseen nähden. Kun vertaan taas taimi-istutuksiani ja aluetta, olen mielissäni että sitä on.

Vaikka nimitän sitä puutarhakseni, kyllä se ensimmäisen kesän on ainakin kasvatuspaikka oleville ja tuleville taimille.

Penkin teko on vähän hidasta puuhaa, mutta kun sen saa valmiiksi, taimia on tosi kiva istuttaa.
Huomasin että paperilla oleva suunnitelma vähän muuttuu tehdessä.
Alkuun pääseminenhän se tärkeintä olikin. Sitten on helppo tehdä seuraavaa, kun yhden saa valmiiksi.

Kastelu on vielä aatamin aikasta, eli kannulla ja ämpärillä vielä kannetaan. Luulin että yöllä sataa, enkä kastellut istutettuja taimia. Muutamia pisaroita jo tuli, kun lähdin sieltä.

Siinä se sitten olikin. Kuvittelin yöllä satavan, kun säätiedotus lupasi epävakaista. Aamulla harmitti kun ei ollut satanut yhtään. Menin sitten kiiruusti kastelemaan taimet, jotka ei kuitenkaan näyttäneet kärsineen yhden yön juomattomuudesta.

Kun olin taimeni kastellut ja tulin kotiin, alkoi satamaan vettä. Että silleen.

Vaikka paljon jo sinne penkkiin istutin, ei näyttänyt paljonkaan olevan pois vanhoista penkeistä. Otin sieltä niitä isompia, joka penkistä.
Niitä syksyllä istutettuja on toistakymmentä penkkiä, taimia ritirinnan. Kiva, muuten tuntisin itseni tyhmäksi.

Alue olisi hassun suuri, ellei olisi neljän talven kylvöjä. Kotona on vielä paljon aikuisia siemenkasvatettuja taimia, mitä en kerennyt syksyllä viemään.
isäntä haluaisi jo saada päädyn siistityksi, mutta mulla ei ole väli-aikaista paikkaa niille siksi aikaa.
Ne mitkä vein, on neljässä reijitetyssä pesuvadissa ja muutamissa laakeissa muovilaatikoissa.

Nyt on vapaapäivä, en mene taimipenkille. Tulin juuri kaverin kanssa teatterista. Meni viimeistä päivää "Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen."
Olen koko ajan ollut menossa katsomaan sen, mutta vetkuttelin näin pitkälle. Oli katsomisen arvoinen näytös.
Ihan unohtui vähäksi aikaa arkipäivä.

+ Kommentoi (0 kpl)
keskiviikko, 27. huhtikuuta 2011
kuva


Nyt olen saanut alun puutarhassani. Huomenna saan istutella ensimmäisiä taimia. Tein eilen illalla suunnitelmani valmiiksi.

Paikan päällä huomasin että vähän sitä oli muutettava. Sinne jäi suodatinkangas valmiiksi.
Leikkaamisessa on oma työnsä. Mutta laitan mullan alle lecasoraa ja sitten vasta mullan. On vähän jännittävää aloittaa isosta tyhjästä alueesta.

Jostain on aloitettava kuitenkin. Suunnittelein etupäädyn ja keskelle oman mieleiseni keskustan.
Se voi muuttua, mutta on kiva kun kuitenkin on mielessä jotain. Mittausta olen tehnyt tänään ja merrkikeppejä asetellut.
Suunnitelma elää koko ajan, kun vaan on runko tehty. Esikot kukki penkissä ja pari leskenlehteä. Pienet keltaiset esikot.
Nyt on mieletön innostus, pitää vaan ottaa rauhallisesti. Camellia on tehnyt kukan. Siitä laitan kuvan kuvagalleriaani.
Se on upea. Kun maa lämpiää, viedään se taas ulos.

Uudet tomaatit ovat koulittavassa kunnossa. vien ne sitten puutarhaan, aurinkoon päiväksi ja yöksi saan laitettua pojan vuokratiloihin sisälle.
En kuitenkaan laita ihan aurinkoon, muuten käy niinkuin viimevuonna.

Myös uudet sipuli-istutkset on lähteneet itämään. Jotain sentään saan kasvamaan. Perennoja
on kasvussa talven jälkeen. Tälläisiä.

Erodium pelargoniiflorum ''Anatolia''
Campanula medium pink.
Trollius chinensis ''Golden Queen''
Anthemis Sancti-Johannis
Myosotis sylvatica ''Bue Ball''
Dianthus suberbus valk.
Lupinus polyphyllus valk.
Walllflower treasure Gold F1
Wallflower treasure Primrose F1
Wallflower treasure Red F1

Mutta nyt ei enää jaksa luetella, Itää niin monessa kipossa. yksivuotiset on ihanan vahvoja ja kasvavat hitaasti ja vahvoiksi.
Tein uhkarohkean teon ja vein ne ulos aikaseen. Pieni jännitys, onnistuuko niistä mikään. Mutta nyt olen tyytyväinen.

Sain kasvihuone-muovia yhdeltä puutarhalaiselta. Suunnitellaan jo kasvihuonetta. Poika ja hänen kaverinsa ovat rakennusalan miehiä. Äkkiäkös sellainen on tehty. Mitä sillä teen, en ihan vielä tiedä.
Rakentavat kompostoreille katokset ja vähän romanttisen näköisen ulkohuussin.

Vielä aita ja portti etu-alalle, puusta, siinä on päällimmäiset rakennustyöt.

+ Kommentoi (0 kpl)
torstai, 21. huhtikuuta 2011
kuva


Olen tänään lannoittanut syksyllä istutetut taimet. En olisi muuten, mutta kun ne on istutettu kohopenkkeihin ja multa on pohjaan asti kivan lämmin, uskalsin lannoittaa jo.

Vielä kun on luvannut aurinkoista säätä , saavat hyvän alun nyt kasvaa. Viikon jälkeen alan laittelemaan niitä omiin penkkeihinsä niin, että varmasti on kaikilla on tilaa kasvaa joka suuntaan.

Lannoitin Kanankakka-merilevällä. Liotin sen ensin mössöksi ja laitoin sitä kastelukannuun. En arvannut rakeina heitellä penkkeihin. Olis hyvä jos pikkasen rippais yöllä sadetta vielä.

Aputyttö kantoi mulle vettä, mutta itse kastelin. Vika tikki, nyt on yläselkä taas kipeä. Sain revähtymän silloin aikanaan selkärangan ja lapaluun väliin. Ei se ole vielä parantunut, suivaantuu vaan enempi, jos otan käteeni jotain raskasta. Kastelukannu vaan keveni koko ajan, uskalsin yrittää.

Penkkejä oli paljon, enkä halunnut jättää kesken. Enkä antaa aputytön kastella.
Ei nyt olekkaan onneksi enää rasittavia juttuja, taimien siirteleminen ei tee mitään, kunhan muistan minkä aikaa vaan voin yhdellä kertaa tehdä.

Oli paljon uutta kasvua taimien juurista. Lumethan on jo kokonaan pois ja eilinen vesisade piristi.
Aurinkoa vaan niin kohta on kukkaa näkyvissä. Pari orvokkia oli nupullaan, ne orvokit ovatkin kestäviä.Ensin siemeninä lumenalla ja pakkasessa koko talven ja nyt vielä taimena tämän talven. Kukkii ensimmäisenä.

Kameralla pääsee kohta ottamaan kuvia, odotan että esikot alkavat tekemään ensimmäisiä kukkiaan.
En ainakaan huomannut mitään vahinkoa tapahtuneen. Jäniksen papanoita oli jonkun verran, mutta mitä ne olis taimille voineet tehdä. Kaikki oli ihan hyvän näköisiä.

Minä vielä laitoin tomaatin siemenet kylvöön eilen. 8 erilaista. Katsoo nyt, kerkeääkö tulla satoa. Jos kesä on hyvä ja pitkä syksy, mikä ettei.
Kun kylvämistä kaipaan, Petuniat, Pelargoniat ym.huonekasvit kylvän vielä.

Piti eilen illalla kylvää, mutta sain vaan tomaatit laitettua. Tuli se kotimainen jakso telkasta, katsoin sen, enkä alkanut enää uusia kylvöjä. Mullat on purkeissaan ja kasteltu, nämä siemenet on nopeaan kylvetty, kun on vähän siemeniä joka pussissa.

Sitten onkin siemenet kylvetty.

Kotona ei ole enää taimipurkkeja, puutarhalle vietäväksi. Ovat siellä kaikki. Yli puolet on yksivuotisista taimella jo, aurinko tekee niille ihmeitä lisää. nehän oli taimella kotoa vietäessä. Osa yksivuotisista on istutettu jo kohopenkkiin.

Niille annoin nestemmäistä luonnonlannoitetta kasteluveteen sekoitettuna. En kanankakkaa vielä laittanut. Olihan niillä hieman lannoitettu se multa, mihin kylvin.

Eroteltiin aputytön kanssa itäneet eri paikkaan ja niille annoin lannoite veden purkkeihin. Loput sai vaan tavallista vettä.

Tanakoita taimia, mutta joissain on vähän rimpuloitakin. Niille auttaa kun kastelun jälkeen painan vähän sisään päin.

Tottahan jännityksellä odotan, mitä tekee tämä aikaistaminen. Olishan ne saaneet olla enemmän kotona sisällä, mutta minä nyt oon tämmöinen.

+ Kommentoi (0 kpl)
tiistai, 19. huhtikuuta 2011
kuva


Olen jo edellisestä rauhoittunut, jutellessani omistajan kanssa. Asiat on sieltä suunnasta hyvin mallillaan ja ihan hyvä, että sakon uhalla on sinne tieto annettu.

Omat puolet jokaisella, ei valittamista kellään.

Tänään tein ensimmäisen kukkapenkin. Valinnan vaikeus oli, mihin kohtaan. Nyt kun penkit on sitä varten että kukat lähtee hyvässä mullassa kasvamaan, lannoitevedellä juotettuna, ihan sama mihin sen laittaa. Otin vaan keskikohdan narun avulla pituussuuntaan, koska siihen tulee ainakin käytävä.

Siihen sitten käytävän viereen ja ihan keskelle tonttia laitoin eka penkin. Isäntä sai makeat naurut, kun kävi tuomassa purkkeja.

Olin kaksi tuntia iltapäivästä. aamulla tunnin. Kun tulin kotiin,viiden maissa, miniän kyydissä, (ei tarvinnut edes kävelläkkään), söin ja nukahdin kolmeksi tunniksi. Kipeä olo joka paikassa.

Mietityttää, miten tuon aion toteuttaa, puutarhan. Peräänny en kuitenkaan. Taimiin ei voi kukaan muu koskea, en voi pyytää siihen apua.
Pojan työntekijä on mulle avuksi, jos tarvitsen apua ja hänellä on aikaa.

Mulla on hyvä poika. Toisiksi vanhin. Kaikki lapset on yhtä hyviä, mutta tässä asiassa hänelle kiitosta, kun ajattelee minun parasta.
Antaa tilaa puutarhalle ja saan apua kun tarvitsen. Hän on itsekkin siellä omalla puolellaan, samalla tontilla.

Vieläkin viedään täysiä autokuormallisia purkkeja puutarhalle kotoa. Ainakin kaksi kuormaa, vielä jää lämpimään itämään melko paljon.

Miehet joutuu ostamaan kevätkukkansa muualta jos aikovat ottaa myyntiin. Sitä ei kaikki käsitä. Minulla on taimia, mutta ne on mun.

En minä voi kasvattaa kukkivia kevätkukkia , kun ei ole siihen mahdollisuuksia. Enkä voi antaa myyntiin yhtään taimea, kun tarvitsen ne puutarhaani.

Minun elämän työ näkyy vaan puutarhassani, jos näkyy. No, uskon että tietysti näkyy.

Tänään oli julmetun kylmä tuuli. Toivottavasti huomenna on lämpimämpää.
Josko menen ollenkaan, voi vielä olla rauhassa kotona hetken.
+ Kommentoi (4 kpl)
lauantai, 16. huhtikuuta 2011
AARGH. Tuhannen kertaa AARGH. Tuntukoon vaikka kuinka tyhmältä, mutta nyt jo sapettaa.

Minun puutarhatontillani kävi yksi koira-ihminen ja mitä tekemässä? Johonkin se koira pitää viedä tarpeilleen. Minunko puutarhani on se paikka.
Mullan myyjällä oli asiakas, eikä kerennyt sanomaan mitään, huomasi siinä vaiheessa, kun ulkoiluttaja tuli tontilta takaisin päin.

Vuokra-isäntä on tästä jo sanonut, mutta mikä menis sinne perille. En minä ymmärrä, miksei toisten vuokralaisten yksityisyyttä kunnioiteta.

Talvemmalla koira oli käytetty viereisen yrittäjän vuokraaman työtilan etunurkalla. Eikä vaan pissalla.
Joka paikassa on sääntö että ne korjataan pois, jos näin käy. Sehän on tarkoituksella siihen nurkalle viety tarpeelleen. Koira ei ilman taluttajaa siihen nurkalle voi mennä.

Nyt sitä on sitten tontillanikin. Koko alue on iso, heillä on ihan tontin toinen äärilaita vuokralla.
Heillä on tietysti ukaasi jokaiselle, että siellä puolella ei saa koiraa käyttää tarpeillaan.

Vuokra-isäntä on ilmoittanut että ei saa tulla tänne toiseen päätyynkään samalle asialle.
Minä siitä jo sanoin että kesemmällä kun koiria on enemmän mukana, siitä tulee moninkertainen ongelma, jos kaikki tuovat meidän päätyyn koiransa.

Voi viedä tien yli, pois tontilta kokonaan, Siellä on se kävelytie ja paikkaa missä koiria kaikki ulkoiluttajat käyttää.

Joku siellä koirapuolella on vastuussa siitä porukasta. Jos tontillani on jotakin kasoja, pyydän näyttämään valvontakameran ja ulkoiluttaja saa käydä korjaamassa pois ne.

Sinne puolellehan ei voi tulla kukaan tavallinen koiran ulkoiluttaja, koska kävelytie kulkee siellä tien toisella puolella. Jos tulisivat sinne tontille, tietävät että ovat luvatta vieraalla alueella, kun on aita ja portti ja kameravalvonta.

Kyse ei siis ole muista koiran ulkoiluttajista kuin täältä koirapuolelta. Säännöt on kaikille samat. Omat alueet.
Ei mitään erikoisoikeuksia kenellekkään, Inhottavaksi tekee asian se, että heidän toimintaan liittyy muukin kuin vain koiran kävelyttäminen. Näin ne jätökset viedään tarkoituksella toisen tontille, oman vuokratun alueen ulkopuolelle.

Paikan omistajan, vuokra-isännän, on inhottava jatkuvasti viedä sinne infoa. Vuokrattujen alueiden rajoja ei ylitetä, mitä ideaa niistä muuten on.

Minä en ole häiriöksi kenelleen. Olen yksin omalla puolellani. Enkä kirjoita turhasta.
+ Kommentoi (2 kpl)
perjantai, 15. huhtikuuta 2011
kuva


Tämä "huilaileminen" ottaakin voimille. Koko ajan saa kannella sinne ja tänne noita taimikippoja.

Siivosin taimihuoneeni ja löysin lisää nipun yksivuotis-pusseja. Ei kun kylvämään. Tänään kävin siäkukkien siemeniä läpi ja taas löytyi kylvettävää. Viitisenkymmentä pussia kaikkiaan.

Kivaahan kylväminen on, mutta nyt alkaa kiintiö olla täys. Petunioita ym. alan kylvämään parin päivän päästä vasta.

Samalla rahtaan alas kasteluun talvehtivia ruukkuja. Suihkusta ne menee taimihuoneen lämpöön.
Vielä pahasti kesken. Jännittää koko touhu, puutarhurointi. Pää on ihan tyhjä, mistä mitäkin aloitan.

Oikeastihan on annettava kiiruusti ensi-apua taimille. Laitettava ne penkkeihin väljästi, siinä sitä puuhaa eikä ajatustakaan vielä mistään puutarhan koristelusta.

Enhän sitä ajatellutkaan täksi vuodeksi. Saa nähdä, muotoutuuko mitään valmista sinne.

Paljon tarvitsen sitä sun tätä, multaa ensisijaisesti. Suodatinkangasta, katekangasta, Lecasoraa, lannoitetta. Tuossahan on jo paljon.

Katekankaalla tukahdutan rikkaruohon kasvun sieltä perätontilla. Nyt en osaa laskea, kumpi on kalliimpaa, suodatinkangas vai katekangas. Luulisin että jälkimmäinen.

Onneksi vielä on vähän aikaa lunta. Saan miettimisaikaa ja oikeasti sitä huili-aikaa. Nyt on kivan lämmintä jo, kunhan ei mitään takatalvea enää tulis.

Just hain uudet ruukut suhkuun. Parin tunnin päästä voin ottaa ne pois. Ovat isossa leipäkorissa.Jos joku menee suihkun, se on helppo nostaa pois.

Kylvöissä kastelematta on vaan noi viimeiset viiskymmentä lajia ruukkuineen, jotka eilen ja tänään kylvin.

Nyt vaihdan levyä ja teen ihan jotain muuta. Hiljattain Lahteen muuttanut tyttäreni tulla tupsahti kotiin, kääretortun kanssa. Niin aurinkoisena, oli ihan ikävä. Hän ei ollut tulossa tänään, yllätti.

Mulla on tosi paljon tilanteita, joissa tulee ajateltua että on siten kiva olla äiti.
+ Kommentoi (2 kpl)
maanantai, 11. huhtikuuta 2011
kuva


kaikille kauhistukseksi kerron että ensimmäiset yksivuotiset menivät jo ulos. Ovat niitä, jotka ovat olleet kylmemmässäkin tuolla kuistilla.
Taimia alkaa olla kohta kaikissa aikaisemmin kylvetyissä. Ensin pitää kastella, sitten käyn läpi ne ruukut, joissa taimet on kasvaneet sen verran että tarvitsee avittaa syvemmälle. Uutta multaa vielää juurille ja vermikuliittia hieman päälle.

Kaikki on kasteltu jo, nyt on vaan taimihuoltoa. Luotan huhtikuun lämpimiin ilmoihin. Kylmä vähän hillitsee kasvua, ei kasvateta rullalanka-vartisia taimia.

732 oli kylvöjen määrä yksivuotisilla. Näistä olis tarkotus tulla kukkais-lisää monivuotisten sekaan.
Puutarhani etu-alue on jo ihan kuiva. Siellä missä taimikipot on, on vielä vähän, osa taimikippojen päälläkin vielä.

Kohta on kaikki multahommat pois kotoa. Laitan vaan sisäkasvia vielä siemenistä kasvamaan.

Sit vaan huilaamista siihen asti, kun taimet on valmiita.


+ Kommentoi (0 kpl)
perjantai, 8. huhtikuuta 2011
kuva


Kohta aion viedä tontille nuo yksivuotiset kylvöni. Kyllä vihertää. Jos alkais jonkinlainen lämpö-aalto, mutta yöpakkasista kuulin telkasta.
Olen tehnyt aikamoisen urakan jo tähän asti,eikä vieläkään ole vielä valmista. On vaiheittaista tää kylvöhomma.

Ensin täyttelen satoja purkkeja mullalla, ripotelen siemniä, kannan suihkuun, suihkusta viileämpään, kauemmin viileässä olevat pääsee ulkokuistille ja ihan ensimmäiseksi sitten tontillekkin.

Kannan suihkuun, suihkusta seuraavana päivänä ylös, tuon samalla alas ulkokuistille, kylppäriin taas täyttämään laatikoita. Uusia ylös ja tätä rataa.

Ihan ekat kylvöt on välissä käytettävä myös suihkussa. Pitää muistaa vielä, mikä on mihkäkin menossa. Jos täällä olis hymiöitä, niitä voisi tuohon riviin laittaa.

Tämä on sitä minun kylmään totuttelemista. Kuistilla on ihan sama lämpötila kuin ulkona. Vihertää vaan. Tontilla on lumet pois jo jossain paikassa kokonaan. niissä, missä on purkit.

Hyvinhän se lähtee, nyt ei olla vielä puolessa välissäkään. Kohta pääsee kuvaamaan uusia kevätkukkijoita.

Välillä huikkaan isännälle että ei se kauaa ole tälläistä. On kiva kun ei kukaan sano mitään negatiivista. Nauretaan tälle yhdessä.

Olin just päikkäreillä ja vaatii taas muutaman kahvikupillisen, että saan itseni vireeseen. Jos ei tarvitsis pitää pakollisia seisakkeja, olisin jo valmiina ollut joku aika sitten.

Kauhistuttaa, jos olisin ihan priimakunnossa, paljonko näitä sitten olisi. Ehkä ei ollenkaan.

Nythän helpottaa vähäksi aikaa, kun saan kylvöt ulos. petunioita on kylvöön tulossa monta pussia, kylvän ne vasta kun lämpenee. pelargoniat on uusi ihastus, niitä aion kasvattaa petunioiden kanssa.

Mulla on mielivärinen petunia, tai siis siemenet. Jos onnistun, saan sähkönsiniset, kerrattukukalliset petuniat.
En uskalla toivoa laittaa täysillä, en ole saanut niitä oikein mallikkaasti maailmaan, kuin niitä yksinkertaisia vaan.

Tomaatit laitan myös huomisen jälkeen, ne loput jotka tuli viimeksi. Ehkä en halua sitten vähään aikaan kylvää mitään. Paitsi mitä ihan suoraan penkkiin voi kylvää.+ Kommentoi (0 kpl)
tiistai, 5. huhtikuuta 2011
kuva


Nyt olen saanut hyvin alkuun yksivuotiskylvöt. Siinäkin pitää olla tietty rutiini-juttu, jotta se käy sujuvasti.
Kun parintunnin kuluttua on pidettävä ainakin saman verran taukoa, idoin kylvöhomman niin, että saisin paljon aikaiseksi parissa tunnissa. Nyt luku on 260, erilaisia. Purkkeja on paljon enemmän, kun siemenmäärän mukaan kylvän samaa moneen purkkiin, ettei tule likaa yhdelle.

Purkit merkkaan numero ja A, numero ja B jne. Kuinka monta samaa tulee.

Ensin täytän n.50 purkkia mullalla. Katson että niissä on eri kokoja.

Nostan nipun kylvettäviä siemeniä oikealle puolelle, ottokorkeudelle. Kun taimihuoneeseeni, jossa kylvän, ei mahtunut kuin pikkuruinen pöytä, Pussit on ison kukkapurkin päällä, joka on leveäpohjainen.
Mitä sen alla on, että olen saanut sen siihen korkeuteen, en muista.

Roskis on oikealla puolella lattialla, siinä paikassa, johon kätevämmin saan roskat tiputettua. Roskat tässä tilanteessa tarkoittaa pussista leikattua siivua ja itse siemenpussin auki revityn valkoisen riepaleen.

pussi on sellainen siksi, että haluan nähdä, piileskeleekö joku siemen vielä jossain nurkassa tai saumassa. Jotkut pussit säilyy ehjänä, kun näen etei sinne voi kätkeytyä mitään.

Pöydällä, oikeassa laidassa on kotelon päällä lista, johon merkkaan kylvöt. Kynä on sen listan päällä. Kotelo listan alla siksi, että on hyvä kirjoittaa.

Listan vieressä vasemmalla on sakset ja tussi. Pöydän vasemmassa laidassa on muutama multapurkki. Eri kokoisia. Muut purkit on lattialla. Huone itsessään on niin kapea, että leipälaatikon, sen ison oranssin, saan tuotua ulos kapea puoli edellä.

Näitä en kylvä keittiössä, koska kylvän kukkapurkkeihin ja niistä tulee enemmän sotkua.

Otan ensin pussin, kirjoitan numeron listaan ja sitten nimen. Kynä pois ja sakset tilalle. Otan pussin sisältä pikkupussin, päällisen laitan pinoon oikealla olevan hyllyn nurkkaan.

Leikkaan pussin auki ja sitten pienen pussin. Sakset paikoilleen, kolautan pussin sisällön vasempaan kämmeneen ja oikealla ripottelen purkkiin.

Sitten otan tussin ja kirjoitan kylkeen numeron ja YV. Jos purkkeja on kaksi, siihen tulee numero, A ja YV. B,C, jne. Joskus on kuusikin purkkia.

Purkki lattialle ja uusi numero ja nimi listaan. Vajaa puol tuntia menee kymmenessä lajissa.

Kun kaikki purkit on siemennetty, otan ne laatikkoon ja kannan kylppäriin kasteluun. Kun ne on seuraavaan päivään valuneet, kannan ne taimihuoneessa oleviin hyllyihin vähäksi aikaa.

Ulkokuistille on tehty tilaa sellaisille purkeille joissa jo on alkanut itää. Tässä välissä on käytävä hakemassa ylä-aulasta kuistille purkkeja lisää.

Ylös menee näistä nyt kylvetyistä ne jotka ei mahdu taimihuoneesen. Muutama päivä ylhäällä viileässä , sitten kannan ne ulko kuistille. Sieltä joutaakin sitten jo ensimmäisiä tontille vietäväksi.

Tämä on tosi juttu, mutta huumorilla kirjoitettu. Kylvöturvetta on mennyt 960 L. Puutarhamultaa lähes kymmenen 50l säkkiä. Vermikuliittia 1x 100l ja toinen säkki on puolillaan.

Onneksi mulla on purkkeja paljon. Pyöreitä purkkeja käytän näihin yksivuotisiin.

Pidän mielessä että voin epä-onnistuakkin. Se on sitten uusi luku sinänsä.


+ Kommentoi (0 kpl)
sunnuntai, 3. huhtikuuta 2011
kuva


Perennat on kylvettyinä ulkona jo olleet jonkin aikaa. Lähelle 900 eri lajia tuli kylvettyä. Nyt yksivuotis-kylvöt alkaa uudestaan.
Viimeinen numero on 143. Täytin äsken 50 multapurkkeja, toiset 50 vielä, sitten menen lukemaan ja varmaan nukahdan siihen.

Kuuntelen nyt Gosbel-musiikkia. Siihen ei kyllä nukahda. Voin lukea ja kuunnella yht aikaa.
Aamulla herään aikaiseen kylvämään siemeniä noihin valmiiksi mullitettuihin purkkeihin. En minä nolostelemaan ala, jos olenkin vähän reilusti tilannut siemeniä.

Sata pussia kun kylvän, se on vielä vähän. Niitä on tullut tilattua sydämen kyllyydestä. Ensimmäisenä vuonna satsaan yksivuotisiin enemmän, odotan perennoilta täyttä kukkaloistoa jo ensi vuoden kesällä.

Jos ne olisi täällä omalla tontilla, kukkaloisto olisi komea. Mutta nyt ovat alavammalla paikalla ja kukkaloiston saamiseksi tarvitaan vähän enemmän. Sen minä aion saada aikaiseksi, ajan kanssa.
Yksivuotisilta odotan kylväytymistä, joten ei mene ihan hukkaan kaikki. Sitäpaitsi siemeniä saan niistäkin.
Syksyllä on makeet siemenmestat, mistäs oppi siihen? Mietin sitä siellä häärätessäni.

Lumet on vajentuneet ja pitää käydä peittelemässä välillä näitä viimeisempiä kylvöjä. En kaivanut niitä maata vasten, että saavat enemmän kylmää.

Oma tonttikin sai tuliaisia, oikein roppakaupalla. Paljon kevätsipuli uutuuksia. Paljon. Siemenperunoita tuli 20kg, 4 eri lajia.
Ne istutan puutarhani perälle. Kotiin tulee perunat tietysti. Onneksi on nyt kylvämistä, ei tahtois muuten pysyä kengissään.

Mulla ratkes vesi-ongelma kuin itsestään. En kerro miten, mutta systeemi oli se, että maksan kaupungille vesimaksun käyttämästäni vedestä. Sitähän menee paljon.

Nyt saan kastella ilman vesimaksua ja se on mulle paljon. Tarvitsen melko paljon suodatin kangasta, Lecasoraa, multaa, lannoitetta , mitähän viel sinne pitää hommata. Kottarit tietysti.

+ Kommentoi (3 kpl)
[riviä: 10kpl, [kt] sivu: 1]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2013
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)

2012
12 (1 kpl)
9 (2 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (3 kpl)
11 (1 kpl)
10 (6 kpl)
9 (4 kpl)
8 (6 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (8 kpl)
4 (10 kpl)
3 (8 kpl)
2 (12 kpl)
1 (18 kpl)

2010
12 (25 kpl)
11 (50 kpl)