SIEMENISTÄ KUKKALOISTOON 2
Puutarha siemenkasvatuksella. Faktaa vai Fiktiota!lauantai, 25. kesäkuuta 2011
kuva


Minäpä kerron jotain hassunhauskasta puutarha-projektistani, jota on tarkoitus kasvattaa siemenistä kasvatetuilla tamilla.

Istutettettavat alueet ovat hieman suurempia kuin kotipihan penkit. Niihin pitää saada mahtumaan paljon taimia, kuitenkin niin, etteivät heti kasvaisi toisiinsa kiinni.

No, jos niin käy, senkuin nappaa jokatoisen pois ja istutan ne uudestaan uuteen penkkiin, siinä ei ole pulmaa.

Mielikuvitusta käyttämällä voisi miettiä alueen joka on esim 5m x 9m x.7m, eli iso kolmio, jollaisen projektisani olen saanut aikaiseksi. Toisenkin. Myös neljä pienempää kolmiota sekä kankaan viidennelle kolmiolle.

Niihin tarvitaan paljon multaa, koska minäkään en sentään sellainen fakiiri ole, että saisin ison juurakon omaavan taimen pysymään millään pystyssä kymmenen sentin multakerroksessa.

Ei, se on sula mahdottomuus. Jokainen taimi tarvitsee määrätyn määrän multaa voidakseen jatkaa terveellistä kasvuaan.

Kuinka se sitten tehdään?? Iso kangas on levitetty ja sen päälle multaa. Jos taimet ovat isoja ja tarvitsevat sanotaan nyt vaikka 30-40cm multakerroksen, Olisiko viisasta levittää yhdellä kertaa se multakerros isolle kankaalle.

Sitten otetaan taimet ja aletaan istuttamaan, koko ajan kulkien kengät ja nilkat 40cm mullassa, edestakaisin. Siinä hyvä kuohkea multaa pian tallaantuu turhanpäiten.

Kun on kyse projektin tekemisestä, se tarkoittaa sitä että työ on keskeneräinen. Levitän n.5 cm multakerroksen koko alueelle, ettei valkoinen kangas näy pahasti ihmisten silmiin.

Alan istuttamaan taimia yläpäähän, jossa on koko ajan sen verran multaa kun ne taimet tarvitsevat. Mutta vaan sillä alueelle, mitä istuttelen. Edessäni, ei takana, jonne pakitan, kun rivi taimia edessä on istutettu.

Istuttaessa on hyvä näppituntuma, onko multaa tarpeeksi niille taimille. Sillä hetkellä sitä ei tarvitse olla paksua kerrosta muualla kuin niillä taimilla. Ei siis muulla alueella, koska en halua talloa hyvää multaa.

Työnnän aina sen verran multaa eteeni, että istutan ne taimet mitkä ennen taaksepäin siirtymistä on esillä.

Sitten otan välillä projektikuvia, joissa näkyy se olematon multamäärä. Ei sitä, että niillä taimilla on tarpeeksi multaa.

Näin se vaan on, että keskeneräinen projekti ei näytä samalta, kuin jos se olisi valmis.

Kotipihan penkkeihin voi kerralla laittaa sen multamäärän minkä on aikonut, koska istuttaa voi hyvin molemmilta puolilta.

Minun projektissani on tehtävä niinkuin se viisaammalta tuntuu ja teen sen näin. Sanotaan että keskeneräistä työtä ei pitäisi näyttää. Johan taidan uskoa tuon.

Voin tässä kohtaa viisastua enemmän ja laittaa oman salssa olevan projektipäikkärin, esittelen sitten valmista aikanaan.

Vaikka hankalaa se on, kun koskas olen valmis. Minun projektini jatkuu niinkauan kuin elossa ollaan ja jaksan.

Kun katsoo kuvagalleriaani taaksepäin, olen itse ihastunut siihen terveen vihreään ja vehreään väriin ja ulkonäköön, joka on taimillani.
Hyväkuntoisen taimen näkee selkeästi ja se ei onnistu ilman että sillä olisi hyvät elinmahdollisuudet.

Tarpeeksi multaa ja ravinteita. Vettä ja lämpöä. Olen monasti epä-onnistunut taistelussa paahdetta vastaan, mutta laiminlyöntiin en ole syyllistynyt.

Kukat kauniissa taimissa on se kiitos, jonka taimi mulle antaa. Nämä asiat on otettava tosissaan. kun on kylvänyt siemenet, niistä pinnalle tulevista pidetään huolta ja tiedän mitä ne tarvitsee.

Valitettavasti kaikkien kohdalla se ei riitä, joitain kuolee, mikä mistäkin syystä. Mutta kyllä minulla on elossa olevia taimia niin paljon että voin onnistumisen iloa pikkasen tuntea.

Muistan kuitenkin että minä vaan kylvän ja kastelen ja sen kuka antaa sen kasvun.

+ Kommentoi (0 kpl)
lauantai, 18. kesäkuuta 2011
kuva


Taimet on penkissä ja hyvä mieli. kyllä niitä olikin. 1300 laskin, mutta sitten oli sellaisia pienempiä, en niitä laskenut.

Otin penkkihuollon välillä, ettei ihan karkaa käsistä. Onneksi ei ole kitkemistä. Multaa lisäilin ja harvensin.
Otin asiaksi nyt aittaa aidanvierustan kuntoon, joka on näkyvämmälle paikalle silmään käypä.
Kitkin myös aidan ulkopuolen voikukista ja muista rikkiksistä. On nyt kivan näköinen. Aidan sisäpuolelle kulmaan kylvin siemeniä, jossa on matalaa kasvia. Vihreää.

Aidan viereen koko pituudeltaan tuli sellainen puolen metrin levyinen kaistale semmosta kivaa pehmeää ruohoa, kylvin siis siemenet.

Kuvagalleriassa on sellainen projektikuva, jonka putsasin ja laitoin multaa. Keräsin kaikki kesäkukka sekoituspussit ja sekotin keskenään ja kylvin siihen alueelle. Se on matala auma, jossa on viemärin kansi keskellä.

Siihen voi sitten laittaa jonkun helposti pois nostettavan päälle. Patsaan tai kukkajutun, en vielä tiedä.

Tein myös uuden penkin siihen etupäätyyn, järjestys vähän sekosi. halusin että etukulma on kaunis, aidan takaa katsellen.

Voi olla että joku katsoi vähän ihmeissään kun olin kitkemässä jo ajotien vieressä.

Asvaltilla, parkkipaikalla, oli rikottu joku vihreä lasinen. Olipa levinnyt melkoiselle alalle.
Nopin joka ainoan lasin palasen pois. Puolituntia meni. Siinähän ei kukaan paljasjaloin kävele, mutta auton kumit olis ollut vaarassa.

Kyllä siinä vähän koiran tassujakin aattelin, jos joku menis siitä kohtaa ohi. Lasi tassussa ei tunnu hyvältä ajatukselta.
Paitsi, koiria eikä koira-ihmisiä ei ole näkynyt ollenkaan. Luulin että kesä-aikaan niitä olisi enemmän.

Ihan hiljaista on siellä pääsä. No, lasinsirut pitää noppia pois aina yleiseltä paikalta. Talkkaria ei näkynyt, eikä taida ollakkaan.

Kukkia on alkanut ilmestymään sinne-tänne. Paranneltava riittää ja harvennusta, kohta on aika uudet kylvöt saada penkkiin.
+ Kommentoi (0 kpl)
tiistai, 14. kesäkuuta 2011
kuva


Nyt on yli 600 taimea penkissä. Eilen en ollut ollenkaan, mutta tänään sain jotain aikaiseksi. Mietin, josko lähtis iltakävelylle, samalla vois taimia tyrkätä multaan.

On ne surkean näköisiä siellä multaisessa paikassaan. Kaikki olen ottanut kuitenkin levälleen, ettei missään montussa enää tarvitse olla.

Saman verran on vielä istutettava. Ei se paha ole, ihan kivaa penkkiin laitella niitä. On sitten monen näköistä taimea.
Jos ne ei kuolleet siihen valtavan kuumaan multapenkkiin, joka oli litistynyt olemattomaksi, ei ne tuohon märkyyteen ainakaan kuole. Jokaisessa, ihme kyllä, on valtavan vahvat juurakot.

Niillä porskuttaa eteenpäin paremmassa penkissä. Nyt ne on vaan laitettava samaan penkkiin, jos tila rittää.
Ei voi kauaa pitää juuret paljaana. Piti tehdä projektiin nopeasti päätös, mihin jatkan sitä. Penkin on kuitenkin noudatettava samaa linjaa.

En tehnyt heti valmista penkkiä. Vedin viivat silmämäärällä ja suoatinkangasta siihen läntti ja siihen multaa. Kun alue oli täys taimia, otin uuden kankaan ja laitoin viivojen mukaan, mihin se pala sopi.

Taas multaa ja taimia. Tähän penkkiin tulee vanhoista paloista alunen. Joistain kohtaa pystyi kääntämään reunaa mullan alle, isommat leikkasin rajaa myöten saksilla.

Parisataa tainta auttais aikalailla huomista. Lapsenlapsi tulee hoitoon iltapäivällä, sitten istutaan kotona.

Kukkakuvia on turha otella, hyvä kun kerkeää pelastamaan noita taimia. Eka penkissä on sellanen puska, että on siihen puututtava.

Kiva kun on taimia, kun alkaa uuden penkin teko. Harventaa vaan jo olevista ja istuttaa.

Lannoitan perennan talvitaimia, en ota vielä penkkiin.
Yksivuotisista saan muutamaan ruukkuun jo pitkiä taimia. En ole katsonut mitä ne on, mutta jotain kauniita tietty.

Ei kerkeä olemaan enää alakuloinen, taimet pitää virkeänä. Siunattu sade, ei voi muuta sanoa. Olen omasta mielestäni niin onnekas.
+ Kommentoi (2 kpl)
lauantai, 11. kesäkuuta 2011
kuva


Olen kylvänyt paljon jauheliha-laatikoihin siemeniä. Niitä on paljon. Kävin ne juuri läpi puutarhallani ja kun oli altakastelumattoa rullassa, laitoin sitä alle, kastelin, laitoin rasita paikalleen ja kastelin reilusti.

Rasioita oli monenlaisia. Kun tuo alunen ei piisannut laitoin vaan suodatinkangasta alle ja purkit päälle. Sitten kastelu ja suojaan harsolla.

Kuitenkin, vaikka mun projektini voi tuntua hölmönhommalta, aion sitä kuvata ja viedä eteenpäin. Nyt on innostus taas nostanut päätään.

Mulla on paljon vielä uudelleen istuttamattomia pereennoja, terveitä ja hyväkuntoisia.

Teen vaan niille kunnon multapenkin, siitä ne lähtee kasvuun. Tiedän ettei näky ollut mikään kaunis, kun otin ne kaikki irti penkeistään.Ovat ojan aumassa, kosteana ja suojattuna.
Siitä pitäisi saada mielenkiintoinen lisä projektiini. Meneekö ojasta allikkoon vai mun kukkaloiston lisäykseen.

Tämä aika on kiireisintä ja tarvitsisin koko päivän olla taimien kanssa nyt. Vaan aika on rajoitettu, vauhti hyvin hidasta.
Tulee hetkiä että sisuunnun, kyllä minä tämän hoidan. Niin teenkin, mutta en mistään hinnasta jättäisi noita kuvia pois kuvagalleriastani.

Tämä on ollut melkoista räpellystä, koko siemenkasvatus aika. Opin paljon uutta tänäkin vuonna, ensi vuodeksi on paremmat suunnitelmat.

Alkuviikosta teen uutta penkkiä, johon alan istuttamaan taimia "hätä-apu pelastus" paikastaan.
Se on vietävä voittoon. Sitä ennen parannan siemenkylvöjen oloja, että saan niistä vähän rauhaa. Kun valmiit taimet on istutettu, sitten on aika siemenkylvöjen.

Mullan kanssa on taiteiltava tarpeenmukaan jokaiseen penkkiin, Ensiviikolla saan taas isomman erän multaa.

Voin lisätä aiempiin penkkeihin ja tehdä uudet penkit korkeammiksi. Hyvä siitä tulee.
+ Kommentoi (0 kpl)
torstai, 9. kesäkuuta 2011
kuva


Puutarhan kehittely on ihan kivaa, mutta ilman vaikeuksia ei suju tietenkään. Hellettä piisaa ja se on pienille taimille tuhoisaa. Vieläkään ei ole vesiletkua, mutta lauantaina saan.

Käytävien keskipenkit on valmiit, viimeinkin. Kukkiakin on, mutta ei vielä niin kuin mielestäni pitäisi.

Kunnon vesisade saisi ihmeitä aikaan. En tiedä sitten minkä verran tulee hävikkiä, vaikka taimia onkin reilusti.
Ei ole sellainen onnistunut olo ainakaan, tällä hetkellä. Matalapainetta ennemminkin.

Multaa tarvitsisi koko ajan lisää, se on yksi murhe. On jo niin paljon mennyt tuohon yhden osion luomiseen.

Kunhan nyt saan senkin aikaiseksi, en tee yhtään enempää kuin jaksan. Voi olla vaan väsymystä, silloin tuntuu kaikki siltä että pieleen menee. Rikkaruohoilta ei voi välttyä, vaikka valmista multaa käytänkin.

Kyllä niitä purkeista löytyy. Ne on niitä parhaiten kasvavia. Jonain päivänä toivottavasti voin laittaa päiväkirjaani iloisempaa tekstiä.
+ Kommentoi (4 kpl)
perjantai, 3. kesäkuuta 2011
Olen kyllä nauttinutkin puutarhalla ollessani. Eilen särki päätä, jouduin odottamaan aamupäivän, jotta taantuis.
Viimepäivien aikana olen saanut yhden käytäväpenkin valmiiksi ja siihen yv-taimet. Toista penkkiä olen saanut melkein käytävän päähän asti.
Sitten kolme penkkiä vielä ja odottelemaan kasvua. Reunapenkeissä on tapahtunut huomattavaa kasvua ja kukkiakin on ilmaantunut.

Penkkien parannus on ensimmäinen asia mitä teen joka päivä. Lisään multaa, hevonkakka kompostia ja hiekkaa, sekaisin tietty sekoittelen.

Niitä pitää hoitaa joka päivä, että pysyvät hyvinä. Se on näin joutusampaa, kun joka päivä tarkistaa. Ei tule suuria hommia jos pidemmällä aikavälillä jättää hoitamisen.

Nyt on tärkeää tehdä nuo käytäväpenkit. Niille tulee sekoitus mustasta mullasta, hiekkaa, savimaata ja kanankakkarakeita. Eiköhän kelpaa kasvaa tuossa seoksessa.
Lisäksi penkkiin jää purkista se ylimääräinen multa, saan korkeutta penkkiin sillä.

Kun usein tarkastelee penkkien vointia, huomaa selvästi että multa on painunut kasaan.varmaan sateistakin johtuen, vaikka täällä sataa tosi vähän.
Het lisää multaa penkkiin, että rehottais ja kukkis kaikki kauniisti.

Kyllä se letkukela on ihan lähellä. Kohta haetaan se lahdesta ja katson että letku on tarpeeksi paksua. Ei enää mitään liruletkua.

Kun käytäväpenkit on kukitettu, suunnittelen keskineliötä, en tiedä vielä miten. Ei tarvitsekkaan. Kyllä se siitä lutviutuu.
Hienoa, ensimmäinen osuus on kohta valmis.

Haluaisin keski-osan sorakentästä huvimajalle. Se antaa sitten uutta osvittaa eteenpäin.

Yhden kivannäköisen olen nähnyt, mutta en muita. Sekin tais olla ulkomailta.

Villi ajatus käväisi mielessä. Kun haluan kasvattaa siemeniä, tuli mieleen perätontille tehdä penkkejä ja jokaiseen vain samaa laatua kasvamaan.

Köynnöksille omat penkit, joihin keväällä laitetaan het sopivan kokoiset pienten köynnösten tukiverkkoa tai ristikkoa.

Sitten hyötykasvipuoli erikseen.Mitäpä niillä teen? Ei aavistustakaan mutta ainakin sieltä voi täydentää etupuutarhaa.
Onhan niitä paljon kasvatettava, jos aion siitä toisesta puolestakin puutarhan jatketta.

Olen suunnitellut lava-autolla tilata multakuorman. Se on ongelmana nyt.Säkkitavara maksaa paljon, paitsi ei ne yli 2000 litran säkit järin kalliita olleet.

Toiselle puolelle on vain yksi rulla katekangasta. En saanut niinpaljon kuin olisin halunnut.Mutta ei ole resurssejakaan enemmälle tällä haavaa. Poika saa auttaa siinä rullaamisessa. Hyvä kostea pohja kun on savimaata.

Kaikki rikkikset jää sinne alle, lannoitteeksi. No, kuhan saan nyt nämä muut ensin priimaa kuntoon.

Kiva suunitella kuitenkin.
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 6kpl, [kt] sivu: 1]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2013
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)

2012
12 (1 kpl)
9 (2 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (3 kpl)
11 (1 kpl)
10 (6 kpl)
9 (4 kpl)
8 (6 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (8 kpl)
4 (10 kpl)
3 (8 kpl)
2 (12 kpl)
1 (18 kpl)

2010
12 (25 kpl)
11 (50 kpl)