SIEMENISTÄ KUKKALOISTOON 2
Puutarha siemenkasvatuksella. Faktaa vai Fiktiota!maanantai, 26. joulukuuta 2011
kuva


Aivan ihana joulu. Vanhimmat pojat kävi aattona puolenpäivän aikaan, joulupuurolla ja muutenkin.
Pari tyttöä miehineen ja pikkuiset myös. Muut olivatkin sitten täällä, kunnon iso joulu.

Tuntuisi oudolta jos joulu pitäisi viettää pienellä porukalla. Kuusi ja joulujutut on aina loppiaiseen asti.
Ulkona myrskyää mutta sisällä on mukavaa. Kylvö-ajatuksia ja suunitelmia on jo mielessä.
Tammikuun alussa alan laittamaan ulos purkkeja, nyt kylvän vielä huonekasveja. Sellaisia joissa oli kylvö-aika joulukuulla. Muutamia on vielä laittamatta. Puuvartis kylvöjä laitan myös.

Hienoa kun päästään uudenvuoden alkuun pikapuoliin.
+ Kommentoi (0 kpl)
lauantai, 17. joulukuuta 2011
kuva


Tänään on ollut huippu hyvä juhlapäivä. Lähes kaikki muksut tuli käymään ketkä pääsi. Muutamien kanssa viestiteltiin tai muuten juteltiin. Tästä lähtee aina mun joulun aika käyntiin.
Hyvää joulumieltä tulee tälläisestä, on tosi tärkeitä omat aikuiset ja vähemmän aikuiset.

Ihmettelen aina kun ovat niin sopuisia keskenään ja välit on pysyneet läheisinä. Keskenään ja meihin vanhempiin.
Jaksan vaikka millaisen joulun järjestää. Nyt on niin erilaista kuin silloin kun kaikki oli pieniä. Haikeaa on sitäkin aikaa muistella, mutta hyvä näinkin. Tosi hyvä.

Kiva suunnitella joulun aikaa yhdessä, ennakkoon. Yksi tytöistäni tulee leipomaan meille joululeipomuksia.
Huomenna mennään pojan ja minun yhteisen kummitytön luokse, reilu sadan kilometrin päähän viemään joulupukin pakettia.

Vielä muutamia joululahja hankintoja teen alkuviikosta, sitten rauhoitan lopun ajan oman joulun laittoon.
Vielä aion kylvää siemeniäkin ennen joulua, jotta tuntuma puutarhailuun säilyy. :)

Amarylliksistä on iloa kun osa kukkii nyt kauniisti. Sain taas annettua yhden kukan ystävälleni.
Vielä on monta nupullaan ja aukeavat melko varmasti joulun tienoilla.

Tunnelmallista joulun aikaa toivon kaikille ''Penttiläisille''

+ Kommentoi (2 kpl)
torstai, 1. joulukuuta 2011
kuva


Tähän aikaan on hyvä kirjoittaa päiväkirjaa.
Loppusyksy on ihan kuollutta aikaa. Ajattelen vaan siemenkylvöjä jotka on järellisesti alettava vasta tammikuussa. Joka vuosi oppii uutta ja nyt aion malttaa monen kylvön kohdalla myöhempään.

Huonekukkia laitan mielenkiinnosta jo nyt, sellaisia joissa oli kylvö-aika joulukuun loppuun. On päästävä näkemään uutta vihreää.

Nyt kun on aikaa, olen päässyt joulutunnelmaan jo marraskuussa. Koristeita en ole laittanut mutta kaappien sisältöjä olen alkanut tutkimaan. Niiden siistiminen on yksi osa joulusiivoa mitä on kiva tehdä kiireettömästi. Ihminen taitaa kuitenkin olla hamsterin sukulainen, huomaan.
Nyt vaan kaikki turha ulos kaapeista ja komeroista, ne voi täyttää uusilla jutuilla ensivuoden aikana. :)

Joulun järjestäminen tai järjestämättä jättäminen on erittäin henkilökohtainen asia. Tunnelma tulee jokaiselle eri asioista. Ei ole oikeita eikä vääriä, mukavaa on lukea mistä eri ihmisille joulun tunnelma tulee.

On ihmisiä joille joulu ei kertakaikkiaan voi tulla jos määrätyt asiat ei ole tehty. Siivot, leipomukset, itse tehdyt ruuat ja lahjojen ostot. Se on sitä jouluhössäämistä, oikeaa sellaista. Ihmiselle joka saa joulutunnelmansa siitä.

Kaikki ei ole jauhopeukaloita, minä mukaanlukien. Ei ruuanlaitto taitoisia, taidan lukeutua sellaiseksikin. Joka joulu silti ruokapöytä on täys herkkuja.
Siivoamisesta pidän mutta töissä käydessä suursiivoukset sai jäädä joulun ajaksi. Muutenkin oli paljon puuhaa.

Lahja-ostoilla kävin tänään (eilen). Ensimmäinen lahja on pussissa vaan ei vielä joulupaketissa. Kiva kun aikuiset jo arvostaa pehmeitä paketteja.

On kivaa olla lapsenmieleinen joulun aikaan, ei liian aikuinen.Ei tule sitten paineitakaan mistään. Miksi tuliskaan kun yksi tytöistä tekee mulle laatikot, toiset tytöt auttaa leipomusten kanssa ym.
Lumi-toivomus vaan olis, ainakin joulun ajaksi. Kyllä muutenkin. Tytön kanssa lähdetään laduille heti kun sellaiset saadaan aikaiseksi.

Ulkoiluun on pitkästä aikaa tullut uudenlainen ote. Viihdyn kävelylenkeillä, on niin raikasta tuo ulko-ilma.
Meni pitkään tupatonttuiluna, paitsi tietty kesällä.Monet syksyt, talvet ja keväät olin sisällä. Nyt on uusi aika ja liikunta tuntuu hyvältä.

On hyödynnettävä tämä siemennetön aika ja tehtävä nimilappuja oikein tosissaan. On vaan sellainen aloittamisen vaikeus, mutta on se jo hyvällä suunnittelu-asteella.
+ Kommentoi (2 kpl)
tiistai, 15. marraskuuta 2011
kuva


Laiskuus iskenyt. En saa puutarhallakaan mitään tehtyä. Muutamia sipuleita on vielä istuttamatta, ajattelinko lämpimien kestävän ikuisesti.
Menin aamupäivällä ahkeran oloisena istuttamaan loput, mutta kaikki mullat oli aivan jäässä.

Kuskasin sitten soraa muutaman kottarillisen katekankaan päälle, ettei ihan tuulessa lentele. Siivoilin tulevan lumen alta sinne tänne jättämiäni tavaroita. Katselin, mietin ja suunnittelin mitä mihinkin tulevassa puutarhassa laittaisin.
Pää ei sanonut mitään, joten tulin pois.

Siemenissä oli tämän päivän lohtu, niissä riittää plaraamista. Päätin jo näin kaukonäköisesti että en hirveästi laita siemeniä kylvöön, tietäen ettei se päätös taida pitää.
Lajeja voi olla paljon mutta en samaa kylvä montaa purkkia. Jos vaan yksi purnukka per laji/lajike.
Pakkaset taitaa vaan jatkua. Ei pääse vähään aikaan tekemään mitään ulkojuttuja. Nyt voisi mennä joulu-ostoksille, olis lahjat hommattu kerrankin ajoissa.

Oikeastaan melko mukavaa tämä kiireettömyys.
+ Kommentoi (0 kpl)
sunnuntai, 30. lokakuuta 2011
kuva


Amaryllispäivä. Vaihdoin mullat, putsasin sipulit. Uuden tulokkaan sain Amoricesta.
Aion istuttaa uusia Amarylliksiä, toinen toistaan upeimpia. Näistä tykkään, kun ne on onnistuneet kukkimaan ja kasvamaan.

Puutarhalla on purkit pestyinä ja odottavat keräilyä. Ne onkin osaksi vielä aivan levällään, en ole ehtinyt niitä kaikkia kerätä.
Hommasin muutaman puun, jotka istutan puutarhaani. Kultasade, (Laburnum albinum), pari japaninmagnoliaa, kolme peikonpähkinää, (Corylus avellana ''Contorta''), pensaskirsikka, Latvian matala. Hokkaidon vaahtera ja Syringa meyeri''Palibin'', pikkusyreeni.
Vielä pari mahoniaa ja suokukan,(Andromedia polifolia). kiva vähän ostaa jotain valmiina, en ole super hyvä siemenkasvatuksessa. Aion kyllä onnistua siinäkin.

On vielä repäistävä penkki uusille sipuleille joka tarkoittaa että multaa on kärrättävä monta kuormaa.
Jos kuitenkin laitan ne sinne uuteen paikkaan. Siirrän huomiseen kaikki tekemiset, Nyt on pyhäpäivä. ajatella jo saa uusia juttuja.
+ Kommentoi (0 kpl)
maanantai, 24. lokakuuta 2011
kuva


Tavattoman hyvä Lokakuu. Meillä jännätään Camellian nupun aukeamista, kerkeääkö ennen pakkasöitä. Hyvältä näyttää.
Aurinko paistaa melko pilvettömältä taivaalta suoraan nuppuihin. Muut ehkä ei aukea enää tänä syksynä, mutta tuo yksi on ihan hilkulla.

Otin perunoita ylös vielä eilen ja sain kaikki korjattua talteen. Vähän taidan olla myöhäinen perunannostaja :)

Myöhässä kaikesta muustakin, Purkit ja purnukat olis pestävä talveksi ja järjesteltävä koon mukaan. varmaan pitkälti toistatuhatta ruukkua ja lisäksi pieniä istutusruukkuja saman verran.
Saan lämpimän varaston ennen lumia. Yksi iso huone on taimikasvatukseen, pienempi huone idättämiseen ja varasto johon taltioin kaikki purnukkani ym ja työtila siementen kylvöön.

Ei tarvitse kotona enää levitellä multia. Vieläkin pähkäilen mihin laitan sipulit. En kerkeä nyt suunnittelemaan niille valmista paikkaa, menee keväälle. Mietin että jos ruukkuihin.

Talvikuntoon alan laittelemaan puutarhaani, tänään jo. Siemeniä on kerättävä paljon, puuhaa riittää.+ Kommentoi (0 kpl)
tiistai, 18. lokakuuta 2011
kuva


Tosi ihana lokakuu. Eilenkin paistoi niin lämpimästi aurinko pilvettömältä taivaalta että jätin ikkunanpesut tälle päivälle. Paitsi jos on samanlainen auringon paiste, siirrän sitä.

Camellia elää ihan kesässä ja aukailee uusia nuppuja. Pikkasen vielä ilmoja ja ainakin yhden nupun vielä saa auki. Sääli jos muut nuput jää aukeamatta,mutta en uskalla toivoakkaan. Kaksi kukkaa loistaa kauas tielle.
Sipulit on tietty vielä istuttamatta. Ei uskalla istutella ennenkuin on varmaa että aurinko ei herättele ennen aikojaan.

Nyt on yli 7 vuoden rääkki loppunut ja olen selvinnyt voittajana mielettömän isosta asiasta. Jes, oli aikakin. Voin oikeasti suunnitella lomamatkoja. Onkin ensimmäinen ajatus lähteä talvella Uuteen Seelantiin.
Aika-eroista ei tarvitse välittää kun on tämä uneton aika siihen koulinut. Nukun puoltoista-kaks tuntia alku-yöstä ja toiset aamulla. Aamulla yleensä vähemmän vielä.

Olen aina ollut pieni-uninen, mutta tämä on huippu. Kumma kyllä ei käy pinnanpäälle enkä ole pahasti väsynyt päivällä. Hienoa saada vuorokauteen ylimääräisiä tunteja. Osaan arvostaa tätä aikaa suuresti, minuuttiakaan en antaisi pois.

Olen miettinyt kuinka kiitollinen olen kaikille joiden kautta olen päässyt henkisesti vahvistumaan entisestään, olen selviytynyt voittajana tässäkin tapauksessa. Negatiivista tai ei, pääasia että sen osaa kääntää itselleen myönteisesksi.

Voisi sanoa että nyt kääntyy taas puhdas lehti ja mikä voisi horjuttaa eteenpäin menoa.

+ Kommentoi (6 kpl)
sunnuntai, 9. lokakuuta 2011
kuva


Puutarhalla on valtava määrä kukkaipuleita istuttamatta. Liljat on mun suosikit, kunhan osaan ne asettaa oikein. Vaikea varmaan ihan niille sijoille saada mihin ne tulee jäämään.

Parasta niissä on se, ettei taritse ottaa talveksi sisälle. Monivuotisia ja aina vaan kukkii.
Amarylliksiin olen ihastunut, Kai kun sain ne hyvin kukkimaan. Niitä tuli toistakymmentä uutta erilaista. Joulukkkia, lisää, nämä 6 aikasempaakin on vielä hengissä.

Tänään kävin kukkiani katselemassa vähän aikaa. Kyllä olis tekemistä, mutta odotan että pakkanen vie rikkiksetkin, vedän sitten auki ja otan juurineen ne käytäviltä ja penkeistä.

Vielä ei uskalla alkaa puutarhuroimaan, mutta kohta olis pakko. Toivon että pääsen loppuuolella kuuta vielä tekemään, ettei pakkasia tulis.

Uudet siemenet on kohta täällä, saa syyskylvöjä. Viimevuotis-taimet on penkissään rikkiksten kanssa kun en uskalla mitään epävarmaa nyppää pois. Voikukan olen oppinut tunnistamaan :)

Elämän uusiminen vähän sattuu, mutta helpottaa ajan myötä. Kipulääkkeillä heitin vesilintuja ja aloitin myrkyttömän elämän. Tällä luonteenlujuudella selviän ja mahtis tuki isännältä ja lapsilta.

Suunittelen ensikevään matkaa. Olen ainakin kaksiviikkoa lomalla, teenkin reissun junamatkana.

Useammassa paikassa haluan piipahtaa. Britanniassa ja Itävallassa kumminkin, reitti on mietittävä vielä tarkkaan.
Saan hyvän tulkin matkalla, kun yksi pojista lähtee mukaan. Tietysti menen siihen parhaaseen aikaan keväällä, kun kaikki on kukassa. En halua ensimmäistä kertaa tuhlata lentokoneeseen, kun on niin paljon matkan varrella nähtävää.

Junassa saa katsella maisemia ja uskon että nautin lomastani näin enemmän.

+ Kommentoi (0 kpl)
tiistai, 4. lokakuuta 2011
kuva


Syksy on mun parasta aikaa. Olen lapsesta asti pitänyt pimeistä syysilloista ja kun vielä sataa ropisee, on mukava istua sisällä käsityön kanssa.

Ilma on raikkaampaa ja kukkaloiston sijasta satumaisen värikästä luontoa. Olen kahtena päivänä, eilen ja tänään katsellut kalastuohjeman ja siinä parasta oli kalastajaparin aito nauru ja hyväntuulisuus.

Oltiin veljen kanssa nuorena aina kalassa, se oli niin luonnollista silloin. Yhtä luonnollista se on tietty tänäänkin, pitää vaan ottaa itseään niskasta ja mennä.

Toiveena on päästä ensisyksynä lappiin ruska-aikaan. Olen siellä käynyt aikanaan ja kyllä ne kaikki katsotut jää lähtemättömästi mieleen.

Nyt pitää opetella uusiksi asioita joita on pitänyt itsestään selvyytenä. Se on helppoa, kun ei ole kyse masennuksesta. Uskoisin että sellaisen kanssa on vaikeampaa.
Asioissa on aina hyvät puolensa.

Muutama valvottu yö, ei se maata kaada. Jostain sekin johtuu ja tärkein että itse tiedän mistä. Vahvastakin löytyy heikot hetkensä, mutta se vaatii paljon ja pitkään. Ei mikään pikku-asia enää heilauta.

Jos ei ole valmis oppimaan aina uutta, tälläiset "juhlahetket" jäis auttamattomasti käyttämättä omaksi hyväkseen.
Mulla on ainoa liiallinen pahe kahvin juonti. Ei siitä mulle ole ollut koskaan haittaa. Kuluttajana vaan aikamoinen.
Nyt ensimmäinen asia mistä tarrasin kiinni oli sen lopettaminen.

Kun ei kahvi maistunut hyvältä, sitä ei voinut juoda. näiden parin viikon aikana. Turha aloittaa uudestaan, maistukoon edelleenkin pahalta. Eikä kovin viisastakaan kun koko päivä on mentävä iltaa ajatellen.

Paljon hyviä luonnon konsteja löytyy, vie vaan aikaa enemmän. Sitähän piisaa.
On ihan kiva ideoida uusia juttuja. Kyllä mun elämän suuri asia on tämä siemenkasvatus ja puutarhurointi kaikkiaan.
Sen ja perheen ympärille on hyvä rakentaa uutta.
+ Kommentoi (0 kpl)
maanantai, 3. lokakuuta 2011
kuva


Päiväkirjan päivitys on taas paikallaan. Kamera toimii, silti kukkakuvia ei ole paljon. En

Camellia avaa nuppujaan, vieläkin. Isännän mukaan keskiviikkona viimeiset. Yöpakkasetkaan ei vienyt kukkia tai nuppuja.
Kukat vaan painaa niin paljon että muutama on jo pudonnut. Ois ollut makeen näkönen jos ois saanut kaikki nuput kukkaan yht aikaa.

Varmaan kaikesta puhertamisesta tuli jotain kumman uupumusta kun vähän sairastuin. Ihan vähän vaan mutta ihan tarpeeksi sekin.
Tuli ihan totaalinen hämmästys koko mielelle ja kropalle kun kukkamaa ei enää tarvinnut mua joka päivä.
Ihan kuin ois lapset maailmalle laittanut. No, en kyllä muista koska mitään tavallisia juttuja olisin sairastanutkaan.

Flunssaa ei ole mutta vähän muuta, joka vie voimat. Pahin on kun muut nukkuu ja minä valvon. Ei siinä mitään mutta valvon myös vielä kun he heräävät. On ne ihan oikeasti pidemmät ne yön tunnit. :)
8 pitkää yötä. Ei voi sanoa etten jaksa enää. Tietenkin jaksan. Mitä muutakaan voin tehdä.

Kun tämä kuitenkin tulee olemaan pieni osa elämästäni, vaikka valvoisin kuukauden, on otettava kaikki mahdollinen mielenkiinto tästä irti :)

No, tässä näkee että kukkien hoito ja varsinkin siemenkasvatus-sellainen on kaikin puolin mielialaa ja koko kroppaa hoitava ja todella suurta mielelihyvää tuottava juttu.

Nyt vaan sellainen talvipuutarhan tapainen on saatava jotta kestää talvenkin terveenä.

On ohjelmoitava itsensä uudestaan.

+ Kommentoi (2 kpl)
tiistai, 20. syyskuuta 2011
kuva


On tälläinen yötön yö, ei nukuta ollenkaan. Aikani yritin, sitten oli paras nousta kokonaan ylös. Pannari on paistumass, lapset on varmaan ihmeissään.
En ole aamuisin pannareita paistellut. Kuuntelin äänikirjasta yhden levyn, kaksi musiikki cd:tä, katselin pari sarjaa telkasta, yritin nukkua, ei mitään.

Pyöriikö nyt suunnitelmat mielessä vai mikä on. Siemenlistaa jo tein. Sekin lisäsi innostustani. Haluan mahdollisimman paljon syksyllä kylvää.

Uudella puutarhallani on muutama kaunis puu, en niitä hävitä. Samoin takarajalla olevat luonnon puut ja puskat saa olla sinällään. vain rikkakasvit tukahdutan pois.

Toinen oja on jo ruopattu, toinenkin varmaan tällä viikolla. Näin paljon luonnonkiviä kasassa joka on kaivettu ilmeisesti hallin perustaa tehdessä.
Lisää kiviä tuli ojan ruoppauksesta.

Kysyin lupaa saada niitä itselleni. Ilman muuta, toisen roju on toisen aarre. Viskelen omalle puolelleni niitä kiviä, ei tarvitse kärrätä millään. On sinne nyt "silta" ojan yli, voi kärrätäkkin.

Sorakasan sain myös. Sitä oli keko tuolla meidän alueella.Otti isommat pois, mutta vähän jäi. Se vähä on mulle paljon.

Ei haittaa veden kanto ensikesänä. Saan joltain rajanaapurin työntekijältä ison astian, laitan sen jonkun rännin alle, siinä lisää vettä kukille.
Voihan olla että oja kuivuu kesällä. Harmi olis, ajattelin istuttaa ojan pohjalle muutamaan paikkaan vesikasvia.

No, se on ensikesän murhe se. Nyt on leppoista lomaa puutarhailusta, kaikki on istutettu ja harvennettu mitä pitääkin. Purkkien lajittelua ja käytävien putsaamista, ym,pientä.

Toivon totisesti että lokakuu olis vielä lämmin. Käytäville on ilmaantunut melkosen paljon orvokintaimia ja on siellä jotain muutakin. kerään ne talteen ja istutan jonkun penkin reunaan.

Juurineen otan kaikki rikkikset, ei ne samat ainakaan ilmaannu ens keväänä.
Tilasin tänään vielä lisää sipuleita. Puoleen hintaan sai neljää erilaista sipuliväri-valikoimaa.

65 sipulia sinisen -, keltaisen,- punaisen ja valkoisen pusseja, joissa on tietty erilaisia esim.keltaisia kukkia jne.
Kaksi satsia tilasin, mutta en sinne uutukaiseen puutarhaan vielä. Katson osan taimitarha-puutarhaani tyjiin väleihin, mutta ei tietty käytäville.

Pitkän rajapenkin toisella puolella on mulle se 8,10m lisätilaa, siihen koitan jotain laittaa.

Kunhan jokaisessa tyhjässä tilassa kukkii , sitten voin ajatella kukkaloistoksi sitä. Kyllä talvilämmin kasvari on vielä haaveena, haluan kokeilla niitä exsoottisempia kasvattaa ja saada ne kauniisti sinne kasvariin talveksi.

Kyllä on ylitarjontaa siemenissä, ihan sekaisin jo menin listani kanssa.

Tilasin englanninkielen alkeiskurssin :) En ole koskaan opetellut englantia, kun koulussa ei sitä opetettu.
Harjoittelen lasten kanssa puhumista, sitten kun jotain osaan. Mulla on hyvä ystävä täällä lähellä, kävellään viikonoppuisin. muutaman kuukauden kuluttua voidaan yrittää keskustella jotain pientä kielillä.

Tilasin kaksi 4kk nettikurssia, toisessa vähän englantia tarvis. Eli siksikin, mutta ensikeväänä on tarkoitus jonkun kanssa tehdä pieniä matkoja, on kiva osata vaikka kuunnella jos ymmärtäis. Jonkun sanan puhuakkin.

Kaikki lapseni ovat kielitaitoisia, vaan minä en. Reissuilta tulee uuteen puutarhaan muistokukkasia, taimia. mistä niitä sitten saa tuoda.

Nyt menen syömään pannaria ja yritän jos sen avulla nukahtais.


+ Kommentoi (4 kpl)
[riviä: 85kpl, [kt] sivu: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 >>   >|]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2013
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)

2012
12 (1 kpl)
9 (2 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (3 kpl)
11 (1 kpl)
10 (6 kpl)
9 (4 kpl)
8 (6 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (8 kpl)
4 (10 kpl)
3 (8 kpl)
2 (12 kpl)
1 (18 kpl)

2010
12 (25 kpl)
11 (50 kpl)