Kysy, niin vastaamme

  • Tällä palstalla voit esittää puutarha-aiheisia kysymyksiä - ja lukea, mitä alan asiantuntijat ovat vastanneet jo aiemmin esitettyihin kysymyksiin.
  • Rakennusteknisiä ja -oikeudellisia kysymyksiä voit käydä lukemassa ja esittämässä Rakentaja.fi:n Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Huom. Ennen kuin teet kysymyksen, tarkista haun avulla, onko joku muu tehnyt jo vastaavan kysymyksen.

Kysy vastaamme palstan etusivulle
 

Hae

(976)

Kysy uusi

sivu Puutarha-aiheinen kysymys   

Näytä

 Kahden viimeisen viikon kysymykset   
Näytä Pihasuunnittelu aihealue Edellinen  | Seuraava

Kysymys: Rivitalon piha

Pihasuunnittelu

pvm: 21.5.2012 23:55  
Hei,

Olen aloitteleva näissä puutarhahommissa, mutta lueskellellut täältä jonkin aikaa juttuja. Kyseessä on ensimmäinen asunto, jonka takapihaan voin vaikuttaa ja nyt päätin tehdä jotain takapihalle. Liitteenä kuva ennen muutosta.

http://lh5.googleusercontent.com/-0mHuFe9xYPU/T7qmsntQwDI/AAAAAAAAAAg/oWRT9hrr4vg/s720/IMG_1141.JPG

1. Poistin tuon pensaann, liekö terijoen salava?

2. Rakensin katetulle terassille puisen pation entisen laatoituksen sijaan.

Piha on sijoittunut niin, että aurinko paistaa iltapäivästä iltaan kivasti terassille. Terassin katto on valokatetta, joten sieltä valoa tulee mukavasti

Kysymys kuuluukin, mitä tekisin tuolle nurmiosuudelle, joka on entistä pahemmassa kunnossa pation teon jäljiltä. Kuten kuvasta voi nähdä, nurmikko on erittäin huonossa kunnossa, joten vähintäänkin perusteellinen kunnostaminen olisi tarpeellista. Takapihan koko (nurmikko) on 6 m (leveys) x 4,5 m (syvyys). Tykkään toisaalta muustakin kuin nurmikosta. Olen miettinytkin, että saisiko tuohon jotain sepelijuttua tai laatoitusta. Toisaalta nurmialue olisi niin pieni nytkin, joten pelkkä nurmikkokin olisi varmaan ihan fiksu! Jotain kasvillisuutta kaipaisin myös, mutten niin suurta mitä tuo edellinen pensas olisi. Ite tekisin kaikki työt itse, joten olen valmis tekemään isojakin muutoksia jos jollain olisi ideoita.

Lähinnä kaipaan ideoita, josta jalostaisin itselleni sopivaa.... Olenpa jopa miettinyt, josko laittaisin pihakiveä koko alueelle, ja siihen jotain muurikivikukkapenkkejä. Sellainen menee kyllä ehkä liian kolkoksi ja torimaiseksi....

t. Juha

Kysymyksiä: 51 kpl


Kommentoi:*

Vastaus  
Nyt sinun kannattaa tarttua kynään ja paperiin; ja alkaa hahmottelemaan pihasi ääriviivoja siihen. Sinulla on hyviä ajatuksia, joten uskon suunnittelu- ja toteutustaitojesi vievän sinut hyvään lopputulokseen. Jos kuitenkin epäilet taitojasi, niin asiantuntijan tekemä pihasuunnitelma tekeminen noin pienelle tontille ei paljon maksa (ja on varmasti hintansa arvoinen). Myös suunnittelijan kosultointikäynnistä on apua. Kuvassa tosiaan oli terijoensalava, joka olisi kasvaessaan varjostanut ja roskannut pientä pihaasi. Toivottavasti poistit puun juurakkoa myöten? Muussa tapauksessa paikalla kasvaa pian pensas. Nurmikon korvaaminen jollain muulla materiaalilla kuulostaa tässä tapauksessa hyvältä. Suunnittele alueen reunoille sekä sopivasti keskelle istutusryhmät, jotka voit rajata vaikka matalilla muurikivillä. Voit toki perustaa istutukset ilman muurikiviä (etenkin jos rakennat kivetetyn polun) ja kattaa pinnan hakkeella/soralla/kivillä. Istutusryhmiä kiertämään voit rakentaa polkuja laatoista, luonnonkivistä tms. jonka reunoille laitat toisenlaista kiveä (esim. pyöreitä kiviä). Myös soraa voit käyttää. Eri materiaalia yhdistämällä teet kivipinnastakin elävämmän. Suosi kaarevia linjoja. Kasvillisuudella ja kaarevilla muodoilla ehkäiset "torivaikutelman" syntymisen. Valitse eri korkuisia kasveja ja hyödynnä köynnöksiä. Mikäli ette ole innokkaita multasormia, niin suosikaa pensaita ja pieniä puita - ja peittäkää kasvien väliin jäävä maa maisemointikankaalla ja jollain sopivalla katteella. Näin ehkäisette rikkaruohojen kasvua. Perennoja ja kesäkukkia voi halutessaan kasvattaa ruukuissa. Eri kokoisista ruukuista koostuva ryhmä on helppohoitoinen ja kaunis vaikka soran tai laatoituksen päällä. Ne tuovat lisää kasvirunsautta ja väriä - ja niitä voi sijoittaa vaikka istutusryhmään. Kesäkukkia voi myös istuttaa istutusryhmän aukkopaikkoihin. Pieneenkin pihaan kannattaa sijoittaa jonkinlainen vesiaihe. Veden ääni on rauhoittava. Myös valaistusta kannattaa miettiä; muutama hyvin sijoitettu pihavalisin korostaa niin kasvillisuutta kuin koko pihaakin. Panosta pienen pihasi suunnitteluun ja perustusten tekoon huolella, niin saat siitä helppohoitoisen, kauniin ja oleskeluun houkuttelevan paikan. Uskon, että onnistut kyllä. P.s Kasvivalinnassa kannattaa hyödyntää Kasvikortistoa.


Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Rivitalon piha":
Puutarha.net/vastaajat

>En poistanut koko juurakkoa :( Kuinka voin alkaa tuhoamaan sitä jos se vesoo uudelleen. En tiennyt sen luonteesta, kun en sattunut tietämään enkä edes tutkinut kuin vasta nyt! [Heikki79]
6.6.2012 23:30


>En poistanut koko juurakkoa :( Kuinka voin alkaa tuhoamaan sitä jos se vesoo uudelleen. En tiennyt sen luonteesta, kun en sattunut tietämään enkä edes tutkinut kuin vasta nyt! [Heikki79]
6.6.2012 23:30Kommentoi:*
Kysymyksestä on keskusteltu keskustelupalstalla ->>
Alla viimeismmät keskustelut rivitalon piha -aiheesta:


keskiviikko, 6. kesäkuuta2012 - klo 23.30 (yli 3 vuotta sitten)

En poistanut koko juurakkoa :( Kuinka voin alkaa tuhoamaan sitä jos se vesoo uudelleen. En tiennyt sen luonteesta, kun en sattunut tietämään enkä edes tutkinut kuin vasta nyt!
Kysymyksiä: 51 kpl
keskiviikko, 6. kesäkuuta2012 - klo 23.30 (yli 3 vuotta sitten)

En poistanut koko juurakkoa :( Kuinka voin alkaa tuhoamaan sitä jos se vesoo uudelleen. En tiennyt sen luonteesta, kun en sattunut tietämään enkä edes tutkinut kuin vasta nyt!
Kysymyksiä: 51 kpl

Etusivulle | Kerro kaverille | Oikeudellinen tiedote | Palaute | Yhteystiedot © Sanoma Media Finland Oy