• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvä niittykukkia puutarhaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!

Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Niittykukkia puutarhaan?

Kuinka moni meistä on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että niittykukat viihtyisivät ja menestyisivät myös puutarhassa? Ne ovat oloihimme sopeutuneita, kestäviä ja usein terveitäkin lajikkeita, jotka saattavat suorastaan yllättää kasvuinnollaan kotipuutarhurin!

Niittykukat sopivat mainiosti täydentämään kukkapenkkejä; tuoden ryhmään lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Lue lisää:
Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan
Kukkanurmi

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Kasvupaikan olosuhteen on aina otettava huomioon, kun valitsee tontilleen sopivia kasveja. Tämä sääntö pätee niin puihin, pensaihin kuin perennoihinkin - niin valmiisiin taimiin kuin luonnonkasveihinkin. Istuttamalla tai kylvämällä kasvit sellaiselle paikalle, joka vastaa niiden kasvupaikkatoiveita tarjoaa niille mahdollisimman hyvän mahdollisuuden menestyä. Valitaan siis aurinkoiselle paikalle auringossa viihtyviä, varjoisalle paikalle varjon kasveja ja kosteikon äärelle kosteudesta pitäviä lajeja!

Kasveja valittaessa ja myös niittyä perustettaessa on siis otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa. Pienellä vaivalla voi luoda eri lajeille optimaaliset olot.

Niityn perustaminen

Niittykukkia voi siis kylvää kukkaryhmiin, tontin reunoille ja muihin aukkopaikkoihin. Jos tilaa riittää, niin omaksi ja naapureiden sekä eläinmaailman edustajien iloksi voi perustaa kokonaisen niityn!

Niityn perustamisessakin on omat niksinsä, jotta rikkakasvit eivät pääsisi valloittamaan niittykukille varattua tilaa. On valittava oikeat kasvit (osa 1), kunnostettava kasvualusta (osa 2), kylvettävä siemenet (osa 3), odotettava kärsivällisesti (osa 4) ja hoidettava niittyään (osa 5). Seuraava artikkelisarja sisältää ohjeet niityn perustamiseen:

OSA 1/5: Kasvien valinta
OSA 2/5: Maan muokkaus
OSA 3/5: Niittysiementen kylväminen
OSA 4/5: Niityn kehitys
OSA 5/5: Kukkaniityn hoito

Niittykukkien siemeniä annospusseissa ja seospusseissa

Suomen Niittysiemen Oy:n

tuotevalikoimaan kuuluu kattava valikoima kotimaisten niittykasvien siemeniä. Heiltä löytyy myös valmiita siemenseoksia; aurinkoisen paikan seos, seos rinnekedolle, perhosniittyseos, unikkoniittyseos, kellokukkaseos jne.

Tutustu Rakentaja.fi verkkokaupan valikoimaan tai käy Suomen Niittysiemen Oy:n omassa verkkokaupassa!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80017.jpg
Yli satavuotias syreeni kuolee? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa yli 100-vuotias syreeni. Se on 3 sukupolvea vanha ja osa siitä tuotiin meille n. 16 v sitten. Se on kasvanut ja voinut hyvin tähän asti. Nyt puolet pensaasta näivettyy ja ruko on oudon näköinen. Voiko meille tärkeä syreeni pelastua?
Rautaharava nojaamassa puuhun, maassa syksyn oranssisia lehtiä.
Puutarhurin työvälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.
202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
202212_61968.jpg
Pleikkarit seis ja tv kiinni
Luonnon tarkkaileminen on hyvä aloittaa jo lapsena, jotta metsässä käymisestä ja luonnon tarkkailusta tulisi elämän mittainen harrastus. Moni saa metsästä tarvittavaa energiaa ja rauhoittuu rankan työpäivän jälkeen. Samalla retkellä voit kirjoittaa ylös luontopäiväkirjaa. Nyt onkin korkea aika aloittaa luonnon tarkkailu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton