• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvä niittykukkia puutarhaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!

Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Niittykukkia puutarhaan?

Kuinka moni meistä on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että niittykukat viihtyisivät ja menestyisivät myös puutarhassa? Ne ovat oloihimme sopeutuneita, kestäviä ja usein terveitäkin lajikkeita, jotka saattavat suorastaan yllättää kasvuinnollaan kotipuutarhurin!

Niittykukat sopivat mainiosti täydentämään kukkapenkkejä; tuoden ryhmään lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Lue lisää:
Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan
Kukkanurmi

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Kasvupaikan olosuhteen on aina otettava huomioon, kun valitsee tontilleen sopivia kasveja. Tämä sääntö pätee niin puihin, pensaihin kuin perennoihinkin - niin valmiisiin taimiin kuin luonnonkasveihinkin. Istuttamalla tai kylvämällä kasvit sellaiselle paikalle, joka vastaa niiden kasvupaikkatoiveita tarjoaa niille mahdollisimman hyvän mahdollisuuden menestyä. Valitaan siis aurinkoiselle paikalle auringossa viihtyviä, varjoisalle paikalle varjon kasveja ja kosteikon äärelle kosteudesta pitäviä lajeja!

Kasveja valittaessa ja myös niittyä perustettaessa on siis otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa. Pienellä vaivalla voi luoda eri lajeille optimaaliset olot.

Niityn perustaminen

Niittykukkia voi siis kylvää kukkaryhmiin, tontin reunoille ja muihin aukkopaikkoihin. Jos tilaa riittää, niin omaksi ja naapureiden sekä eläinmaailman edustajien iloksi voi perustaa kokonaisen niityn!

Niityn perustamisessakin on omat niksinsä, jotta rikkakasvit eivät pääsisi valloittamaan niittykukille varattua tilaa. On valittava oikeat kasvit (osa 1), kunnostettava kasvualusta (osa 2), kylvettävä siemenet (osa 3), odotettava kärsivällisesti (osa 4) ja hoidettava niittyään (osa 5). Seuraava artikkelisarja sisältää ohjeet niityn perustamiseen:

OSA 1/5: Kasvien valinta
OSA 2/5: Maan muokkaus
OSA 3/5: Niittysiementen kylväminen
OSA 4/5: Niityn kehitys
OSA 5/5: Kukkaniityn hoito

Niittykukkien siemeniä annospusseissa ja seospusseissa

Suomen Niittysiemen Oy:n

tuotevalikoimaan kuuluu kattava valikoima kotimaisten niittykasvien siemeniä. Heiltä löytyy myös valmiita siemenseoksia; aurinkoisen paikan seos, seos rinnekedolle, perhosniittyseos, unikkoniittyseos, kellokukkaseos jne.

Tutustu Rakentaja.fi verkkokaupan valikoimaan tai käy Suomen Niittysiemen Oy:n omassa verkkokaupassa!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20118_27452.jpg
Hanki työturvallisuuskortti!
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.Tutustu koulutuskalenteriin
20141_37712.jpg
Tryffeliä voi kasvattaa myös itse - lue lisää!
Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.
202211_80003.jpg
Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa
Noin viisi vuotta vanha pihasyreeni ei ole tehnyt tänä vuonna yhtään lehtiä, mutta kalju puu meinaa kuitenkin kukkia ihan mukavasti nupuista päätellen. Mitä ihmettä?
20116_26549.jpg
Kelluva juhannuskokko
PAROC®-kivivilla on tunnettu palamattomuudestaan. Sitä käytetäänkin lämmöneristämisen lisäksi myös vaativissa palosuojauskohteissa. Kiistattomien palo-ominaisuuksien lisäksi kivivillan suuri etu on se, että se ei ime itseensä vettä. Kastuessaankin se kuivuu muita eristemateriaaleja nopeammin.Näiden ominaisuuksien ansiosta PUNARAITA™ sopii erinomaisesti vaikka kelluvan juhannuskokon alustaksi.Lautan rakentamiseen voidaan käyttää jäykkää PAROC WAS 25t – seinälevyä. Lautan kooksi tulee tällöin 1200x1800 mm. Kaksi vähintään 50 mm paksua PAROC WAS 25t- eristelevyä laitetaan päällekkäin siten, että pinnassa oleva lasikuituhuovat ovat toisiaan vasten. PAROC WAS 25t –levyjä saa kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista.(Toim. huom. Muilla eristelevyillä emme tiedä asiaa kokeiltaneen, joten emme suosittele.)
20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton