• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pääsiäistunnelmaa kotiin – katso kivat askartelu- ja sisustusvinkit!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.07.2022
20224_77680.jpg

Vuoden 2022 käsityötekniikka on värjäys luonnonväreillä. Nyt yhdistetään siis käsityötaitoja myös pääsiäispöydän syötäviin kananmuniin. Kuva: Hilja Mustonen

Keltaiset kukat, pajunkissat ja pääsiäisruoho kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Ulkona ovenpielessä hehkuvat tetenarsissit ja sisällä kukkivat ruukkukasvit. Lisää iloista pääsiäistunnelmaa kotiin saat värjäämällä luonnonväreillä syötäviä pääsiäismunia ja koristelemalla sulatetuilla vahaliiduilla persoonallisia kynttilöitä. Katso ohjeet hauskoihin pääsiäisaskarteluihin!

Näin värjäät syötävät pääsiäismunat

Värjääminen mielletään usein liittyväksi tekstiileihin ja lankoihin, mutta keittiön elintarvikkeista saatavia väriaineita voi hyödyntää myös syötävien pääsiäismunien värjäyksessä. Pääsiäismunien värjäykseen löytyy kotikeittiöstä monta sopivaa värin lähdettä, eikä värjääminen ole vaikeaa, sillä väriliemessä munat värjäytyvät käytännössä itsekseen.

Ihan ensimmäiseksi munat kannattaa keittää kypsäksi. Keitetyt munat voi koristella käärimällä munan ympärille väriaineelta suojaavaa materiaalia ennen väriliemeen laittamista. Tähän sopii puuvillalanka, joka jättää munaan kivat viivakuviot, pitsinauha tai munan ympärille langalla solmittu myrkyttömän kasvin lehti. Se, miten väriliemi tunkeutuu suojaavan kuvion alle, on joka kerta vähän yllätys. Yllätyksiä värjäyksessä riittää muutenkin, ja se on osa prosessin hauskuutta.

Sekoita väriainetta noin 0,5 litraan vettä. Punakaalia, punajuuren kuoria ja sipulinkuoria pitää keittää vedessä noin 15 minuuttia, jotta niistä irtoaa väri. Siivilöi liemi sen jälkeen. Lisää liemeen noin 1 tl etikkaa tai valkoviinietikkaa, joka vahvistaa väriä.

Värjäysastiana kannattaa käyttää kapeaa ja korkeaa lasiastiaa, kuten isoa juomalasia. Lasista väriaine lähtee pois pesussa, mutta muoviastian väriaine voi värjätä lopullisesti. Laske munat varovasti lusikalla väriastiaan ja anna seisoa siinä vähintään puoli tuntia. Voit jättää ne värjäytymään jääkaappiin myös yön yli, niin saat voimakkaamman värin.

Luonnonväreillä värjääminen on yllätyksellistä, sillä lopputulosta on mahdotonta täysin ennustaa etukäteen. Kuva: Hilja Mustonen
Luonnonväreillä värjääminen on yllätyksellistä, sillä lopputulosta on mahdotonta täysin ennustaa etukäteen. Kuva: Hilja Mustonen

Munien tulee olla kokonaan väriliemen alla, että ne värjäytyvät ympäriinsä. Voit myös sekoittaa kahta värilientä keskenään tai lisätä punakaaliliemeen hieman kurkumaa, niin saat uusia värisävyjä – keltainen kurkuma muuttaa sinisen punakaaliliemen vihreäksi.

Testaa myös: Tee väriliemi valmiiksi ja keitä munat kypsiksi siinä.
Ohje

Ohje

Kokeile munien värjäyksessä näitä elintarvikkeita:
kurkuma -> voimakkaan keltaista
punakaali -> turkoosia tai sinistä
sipulin kuoret -> punaruskeaa
punajuuri -> pinkkiä
vihreä tee -> vaaleanvihreää
musta tee -> ruskeaa
mustikka -> violettia tai sinertävää

Ohje: Taitoliitto / Johanna Aydemir

Kokeile kynttilöissä rohkeasti erilaisia väriyhdistelmiä ja päästä luovuus valloilleen.
Kokeile kynttilöissä rohkeasti erilaisia väriyhdistelmiä ja päästä luovuus valloilleen.

Näin teet värikkäät pääsiäiskynttilät

Sulata vahaliitua kynttilöihin – kaunista tulee helposti!

Ohje

Ohje

Tarvitset:
- koristeltavia kynttilöitä
- vahaliituja
- kynttilän, jota voit polttaa askartelun aikana
- kynttilänjalkoja, joissa valmistuvat kynttilät voivat jäähtyä

Kokoa kotoa löytyvät väritysliidun pätkät ja testaa, mitkä toimivat parhaiten. Sytytä ensin kynttilä, jonka liekissä voit sulattaa vahaliitua. Valitse sitten haluamasi liidut ja kääri hihat. Testaa ensin vahaliitua liekissä. Jos liitu sulaa herkästi, sulata sitä vain hetki. Kun liidun pää on pehmennyt, tipauta väriä koristeltavaan kynttilään. Jatka samaan tapaan ja vaihtele värejä.

Voit jättää vahaliidun tipat kynttilään sellaisenaan tai sulatella koristeltavaa kynttilää liekissä. Älä kuitenkaan vie kynttilää liian lähelle liekkiä, tällöin kynttilään ei tule nokea. Pyörittele kynttilää koko ajan, jolloin sulava vahaliitu lähtee kiertymään kynttilän ympärille. Testaamalla ja kokeilemalla löydät oman tyylisi nopeasti!

Oma persoonallinen tyyli löytyy kokeilemalla nopeasti.
Oma persoonallinen tyyli löytyy kokeilemalla nopeasti.

Keltaiset kukat ilahduttavat pääsiäisenä – valitse näistä

Keltainen tai monivärinen istutus ovenpielessä toivottaa kotiintulijat tervetulleiksi. Istutuksessa voi käyttää perinteisiä tetenarsisseja, höystettynä erilaisilla oksilla. Myös muut kukkivat sipulikasvit sopivat istutuksiin mitä parhaiten ja luovat uudenlaista ilmettä. Isokukkaiset narsissit, krookukset, helmililjat ja tulppaanit kestävät ulkona, kunhan lämpö ei laske nollan alapuolelle.

Lue myös:Narsissi – keväinen ilopilleri

Lämpimässä huoneilmassa ruukkusipulikasvit kukkivat nopeammin kuin viileässä. Esimerkiksi vilpoisella lasitetulla parvekkeella ne viihtyvät oikein hyvin ja kukkivat kauan. Keltaisena kukkivia ruukkukasveja on monia erilaisia. Esimerkiksi begonia, krysanteemi, kiinanruusu ja gerbera tuovat keltaista iloista väriä pääsiäisenä kotiin.

Myös keltaiset leikkotulppaanit ovat todellinen must joka pääsiäinen. Tulppaanimaljakkoon saa lisää kevään hehkua koivunoksilla, joiden silmut avautuvat huoneenlämmössä nopeasti. Toinen pääsiäisen leikkokukka on tyylikäs leikkonarsissi.

Keltaiset tulppaanit tuovat kotiin pirteää pääsiäistunnelmaa. Niiden pariksi sopivat hyvin pajun- tai koivunoksat. (Kuva: Pixabay)
Keltaiset tulppaanit tuovat kotiin pirteää pääsiäistunnelmaa. Niiden pariksi sopivat hyvin pajun- tai koivunoksat. (Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.
20159_44326.jpg
Musta, makea ja aromikas karhunvatukka
Karhunvatukka (Rubus fruticosus)on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä (koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta). Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa ja niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa. Nykyään on kehitetty myös kestäviä lajikkeita, jotka menestyvät meillä ulkonakin; mm. Siperialainen karhunvatukka sekä karhunvatukka `Sonja`. Siperialainen karhunvadelma(Rubus allegiensis)menestyy taimistojen mukaan jopa V-vyöhykkeellä.Ps. Varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty erilaisia vatukkalajien risteymiä; esimerkiksi ulkomailla paljon viljelty boysenmarja on samaa alkuperää.
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton