Pöytätasoja voi tehdä itse myös betonista. Tason teko ei ole hankalaa - se onnistuu tavallisin työkaluin. Ainoana vaatimuksena on, että porakone on riittävän tehokas jaksaakseen sekoittaa vispilällä betonin. Taso itsessään ei ole painava, keittiökaapit kestävät sen painon. Pituutta tasossa on 2,4 m asti. Jos taso on tätä pidempi, pitää taso jakaa samankokoisiin osiin.
Ostoslista:
Betonitason työstön tärkein vaihe on valun jälkihoito. Jälkihoito aloitetaan heti valun jälkeen suojaamalla pinta liian nopealta kuivumiselta (kastelu + muovilla peittäminen). Kevyt kostutus vedellä voidaan aloittaa yleensä jo noin 30 minuutin kuluttua valusta, kun pintaan on muodostunut tiiviimpi pehmeä kuorikerros. Kastelulla varmistetaan massan riittävä paisuminen sekä sementin korkea hydrataatioaste. Kastelukertojen jälkeen valu peitetään huolellisesti muovilla. Reilua kastelua on jatkettava ainakin kaksi ensimmäistä vuorokautta. Jälkihoitoa jatketaan tämän jälkeen esimerkiksi vesisumutuksella ja antamalla valun olla muovipeitteen alla vähintään 7 vuorokautta. Jälkihoidolla varmistetaan, että betoni saavuttaa tarvittavan lujuuden ja halkeiluriski liian nopeasta kuivumisesta johtuen pienenee.
Parhaiten hionta onnistuu koneellisesti. Jos haluaa tasaisen kauniin ja harmaan pinnan, hiotaan tason pinta kevyesti viimeistellen se hiekkapaperilla nro 120–240 tai sienellä. Kun pinta on hiottu, pinta huuhdellaan ja annetaan kuivua vuorokauden. Hionnassa ei voi käyttää sähkötyökaluja, koska samalla käsitellään vettä.
Pinnan viimeistelee öljy. Pinta on öljyttävä, sillä betoni imee herkästi likaa. Kivituotteille on saatavissa omia öljyjä, mutta pellavaöljykin käy.
Pellavaöljyllä pinta öljytään 2–4 kertaa. Pellavaöljyn kuivuminen on hidas prosessi ja kuivuminen kestää useamman viikon. Valmiin tason pinta muistuttaa mattalakattua pintaa mitä lujempi ja tiiviimpi tason pinta on tai mitä useammin pintaa öljytään loppuvaiheessa.
Nyt betonitaso on valmis. Seuraavina vuosina pinta tarvitsee säännöllisen öljyämishuollon.
Lähde: Suomen Betoniyhdistys ry