TAKAISIN

Hyötypuutarhan suunnittelu
- katso valmiit suunnitelmat!

Julkaistu: 19.4.2017
Hyötypuutarhan herkut ja oman puutarhan puhdas sato maistuisivat varmasti kaikille pihanomistajille. Hyötypuutarhaa ei ole kuitenkaan pakko sijoittaa pihan perimmäiseen nurkkaan, vaan sen voi toteuttaa vaikkapa terassille! Siitä voi sitten helposti napata tuoreita salaatteja ja vihanneksia kesäisen grilliaterian lisukkeeksi...

Tutustu via Gardenin tekemiin hyötypuutarha-suunnitelmiin ja ota ideat omaksesi!

Hyötypuutarha terassille 7 x 7 m

Terassin yläreunaan voidaan rakennusvaiheessa jättää noin 4,5 m2:n kokoinen istutusalue. Kasvualustaa siinä tulee olla vähintään 40 cm:n kerros - hedelmäpuu vaati noin 80 cm syvyisen alueen (1,5 m2 alue). Kasvualustan tulee olla luonnonmukaista, ravinteikasta ja hyvin vettä läpäisevää puutarhamultaa.

Alueelle istutetaan omenapuun tai itsepölyttävän kirsikan lisäksi monivuotisia yrttejä reunakasveiksi ja maanpeittokasveiksi. Lajeja voi olla useampia ja mukaan voi istuttaa myös kesäkukkia. Esimerkiksi samettikukka auttaa pitämään myös tuholaisia poissa!

Yksivuotisia kasviksia voi istuttaa terassille sijoitettuihin viljelylaatikoihin (kuvassa 3 kpl). Niissä viihtyvät niin salaatit, retiisi, pinaatti, herne kuin miltei mikä tahansa muukin hyötypuutarhan herkku!

Viljelylaatikoiden lisäksi terassille sopivat suurikokoiset ruukut (halk. min 60 cm). Niissä voi kasvattaa esimerkiksi rungollisia herukoita ja karviaisia! Ne voi mainiosti talvettaa ruukuissaan; laita loppusyksystä ruukku kumoon ja anna lumen peittää kevääseen saakka.

Grillin viereen sijoitetussa viljelylaatikossa voit kasvattaa kaikkia ruuanlaitossa tarvittavia yrttejä; yksivuotisia ja monivuotisia.

Tutustu via Garden Oy:n tuotevalikoimaan

Hyötypuutarha terassille. Suunnitelma: Päivi Rahikka, via Garden Oy.Hyötypuutarha terassille. Suunnitelma: Päivi Rahikka, via Garden Oy.

 

VINKKI 1:
Viljelylaatikoita ja korotettuja kasvualustoja voi rakentaa myös helposti itse!

Kasvualustan syvyyden tulisi olla kasvien viihtymisen ja talvehtimisen varmistamiseksi ainakin 25 cm. Kohopenkissä kasvualusta lämpenee keväällä nopeammin ja selkeän rajauksensa ansiosta sen hoitaminen on helpompaa - ja siistimpää. Mikäli teet kiinteän tai siirrettävän, pohjastaan umpinaisen viljelylaatikon, niin muista varmistaa myös kasvualustan salaojitus. Ylimääräisen sade- ja kasteluveden tulee päästä valumaan laatikosta pois, ettei kasveja vahingossakaan hukuttaisi.

Laatikon rakentamiseen voit soveltaa vaikka Tee se itse -laatikon ohjetta!
 

Istutuslaatikossa kasvatus on siistiä.Istutuslaatikossa kasvatus on siistiä.

Koristeellinen hyötypuutarha 7 x 7 m

Hyvin suunniteltu hyötypuutarha voi olla myös koko puutarhan kaunistus ja omistajansa ylpeys! Hyötypuutarhasta voi tehdä vaikka luostarin yrttipuutarhaa muistuttavan, symmetrisen hyötypuutarhan - tai vaikka tällaisen, peilikuvana toteutettavan hyötypuutarhan!

Koristeellinen hyötypuutarha. Suunnitelma: Päivi Rahikka, via Garden OyKoristeellinen hyötypuutarha. Suunnitelma: Päivi Rahikka, via Garden Oy

Tässä suunnitelmassa hyötypuutarha on jaettu 5 osaan, mutta se on toki mahdollista toteuttaa myös useampanakin lohkona.

Istutusalueet voi perustaa ihan maavaraiseksi tai rakentaa niihin muotoon sopivan kohopenkin puutavarasta tai vaikkapa muurikivistä. Kaikissa istutusalueissa tulee joka tapauksessa olla hyvin vettä läpäisevää, ravinteikasta puutarhamultaa vähintään 40 cm:n syvyydeltä. Keskimmäisen istutusalueen pitää olla syvyydeltään vähintään 80 cm, jotta siihen istutettavalle omenapuulle tai itsepölyttyvälle kirsikalle riittää hyvää kasvualustaa ympärillään.


Istutusalueita rajaavien kulkuväylien tulee olla leveydeltään noin 1 metrin, jotta kulkeminen myös kottikärryjen kanssa sujuu mukavasti. Kulkuväylän voi kattaa tiilellä tai pihakivillä - ne on sorakäytävää helpompia pitää puhtaanakin.

Huom! Istutusalueen multa ja kulkuväylien pihakivet ja pohjamateriaali tulee eristää toisistaan rakennustapaohjeiden mukaan suodatinkankaalla!

Keskimmäiseen istutusalueeseen sopii maanpeittokasviksi esimerkiksi sitruunatimjami (1.) ja keskelle (2.) yksi hedelmäpuu; esimerkiksi kirsikka tai omenapuu. Myös rungollinen marjapensas sopii tähän paikkaan!

Istutusryhmien reunoille (3.) sopivat vaikkapa monivuotiset, noin 20 - 30 cm korkeat yrtit. Esimerkiksi laventeli, rosmariini tai persilja yms. Korkeammat yrtit istutetaan kaarimaisesti keskelle (4.). Sopivia ovat esimerkiksi ranskanrakuuna, oregano ja minttu - mintun juurakko tosin täytyy kuitenkin rajata vaikka suodatinkankaalla ettei se aivan villiinny ja syö kasvutilaa muilta.

Välialueille (5.) voikin sitten istuttaa vaikkapa syötäviä, yksivuotisia koristekasveja; kehäkukkaa, ruiskaunokkia jne. Viljelyriveihin (6.) voi puolestaan kukin mielensä ja makunsa mukaisesti istuttaa esimerkiksi hernettä, salaattia, papuja... tai vaikka pinaattia!

VINKKI 3: Hyötypuutarhan lannoitteena kannattaa käyttää luomulannoitteita. Maanpinnan kattaminen puolestaan auttaa vähentämään haihtumista ja estää rikkakasvien itämistä myös hyötypuutarhassa. Kuorikatteita käytettäessä on kuitenkin muistettava että tällöin lannoitustarve lisääntyy noin 30 %, koska kate sitoo typpeä itseensä. Myös ruohonleikkuujätettä voi levittää pinnalle estämään rikkakasvien juurtumista!
 

Puutarhasuunnitelmat ja unelmien puutarhan toteutuksen saat via Garden Oy:stä!

Ylläolevat hyötypuutarha-suunnitelmat ovat via Garden Oy:n puutarhasuunnittelija Päivi Rahikan käsialaa. Via Gardenilta saat suunnitelmat ja toteutukset niin uudistontille kuin vanhallekin pihalle! Tutustu via Gardenin Tee se itse -pakettiin - tai tilaa unelmapuutarhasi vaikkapa ihan avaimet käteen -toteutuksella! Kaikki tuotteet löydät täältä

Tutustu via Garden Oy:n monipuoliseen ja kattavaan palveluvalikoimaan
 

Malliesimerkki yksityispihan upeasti toteutetusta hyötypuutarhasta.Malliesimerkki yksityispihan upeasti toteutetusta hyötypuutarhasta.

Kaipaatko apua puutarhassasi?

Tarvitsetko pihasuunnitelman tai kunnostussuunnitelman koko tontillesi? Tai kenties suunnitelman pienemmälle kohteelle? Vai haluatko saada valmiin puutarhan avaimet käteen -periaatteella - vai riittäisivätkö täydelliset suunnitelmat, ohjeet ja materiaalit sen tekemiseen? Ota yhteyttä, niin via Garden Oy toteuttaa toiveesi!