• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuivakäymälälälle komeat kuoret

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20139_36170.jpg

Aamu Song ja Johan Olin: Halkola

Miksi pihan perällä poikkeamisen pitäisi olla ikävä - ja haiseva - kokemus, kun huussi voi olla myös hauska ja hajuton?

Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto esimerkiksi loma-asunnoille. Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto, joka pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.

Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet. Kun kuivakäymälöitä suunnitellaan erilaisiin käyttökohteisiin, on tärkeää tutustua huolellisesti myös laitevalmistajien asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Biolanin kuivakäymälät ovat hajuttomia, siistejä ja helppokäyttöisiä.

Käymälän sisäviihtyvyyden ohella voi kiinnittää huomiota myös huussin ulkomuotoon. Perinteisen mallin sijasta voi suunnitella persoonallisen ja hauskan rakennelman, jota ei enää edes tarvitse piilottaa sinne pihan perälle. Tutustu villeihin ekohuussi-ideoihin!

Uuden ajan ulkokäymälöistä löytyy myös ripaus perinteitä

Vain taivas oli rajana, kun suomalaiset suunnittelijat ideoivat uudenlaisia huusseja. TARPEELLISTA! -huussinäyttely avattiin Mäntyharjulla Linkkumyllyssä yleisölle kesällä 2011. Näyttely on pysyvä.

Linkkumyllyn puuseet eivät ole mitä tahansa tusinahuusseja vaan suomalaisten huippusuunnittelijoiden uniikkeja ja ennakkoluulottomia luomuksia. Suunnittelun kantavina teemoina oli ekologisuus ja toimivuus.

Kolmessa näyttelyhuussissa on Biolan Kompostikäymälä. Laite löytyy Aamu Songin ja Johan Olinin Halkolasta, Kirsi Tapperin ja Ilpo Vuorelan Kelasta sekä Markku Komosen Taivaskattoisesta huussista.

Kela syntyi pikakelauksella

Kirsi Tapperille ja Ilpo Vuorelalla Kelan pääideat olivat selvillä heti ensimmäisessä suunnittelupalaverissa.

− Olin saanut päähäni jonkinlaisena kertaoivalluksena, että huussi voisi olla ison kaapelikelan muotoinen ja näköinen. Kirsi taas oli inspiroitunut afrikkalaista asumista esittelevän kirjan kuvasta, jossa savimajan seinästä työntyy eläinveistoksia, Ilpo Vuorela kertoo.

Hän sanoo, että kaapelikela ja eläinveistokset tuntuivat olevan riittävän absurdeja yhdistettäviksi suomalaiseen huussiin.
− Lähdimme jalostamaan ajatuksiamme. Itse luonnostelin huussia ja Kirsi ryhtyi työstämään veistoksia.

Kirsi Tapper ja Ilpo Vuorela: Kela
Kirsi Tapper ja Ilpo Vuorela: Kela

Viimeistelyvaiheessa suunnittelijat kävivät vielä paikan päällä. Ilpo Vuorela ohjasi muutamien detaljien rakentamista ja Kirsi Tapper asensi kirahvit paikoilleen sekä maalasi huussin sisältä.
− Seinien väriksi valittiin vaaleansininen, koska sen on todettu karkottavan kärpäsiä, Kirsi Tapper sanoo.

Markku Komonen: Taivaskattoinen
Markku Komonen: Taivaskattoinen

Ystävältä vinkki käymälävalintaan

Arkkitehti Markku Komosen Taivaskattoinen huussi on puhdaslinjainen. Käymälälaitteeksi valittiin Biolan Kompostikäymälä.

− Biolan Kompostikäymälään päädyimme, kun keskustelin asiasta kollegani ja hyvän ystäväni kanssa. Hän rakensi kesäpaikalleen Sammattiin uuden piharakennuksen, jossa on samanlainen ja hyvin toimiva kuivakäymälämalli, Markku Komonen toteaa.

Lisätietoa suunnittelijoista:

  • Korealaissyntyinen Aamu Song on Suomessa asuva muotoilija. Johan Olin on graafikko ja sisustusarkkitehti. Työparille myönnettiin vuonna 2010 muotoilun valtionpalkinto. Heidän yhteisyrityksensä Com-pa-ny tuottaa omaa Suomen salat-mallistoa.
  • Kirsi Tapper on kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi. Ilpo Vuorela on koulutukseltaan arkkitehti. Hän toimii Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulussa arkkitehtuuriopettajana.
  • Markku Komonen on tunnettu arkkitehti. Hänen työskentelyparinaan on Mikko Heikkinen. Yhdessä he muodostavat yhden kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista arkkitehtitoimistoista. Toimisto on suunnittelut muun muassa tiedekeskus Heurekan.
  • Muut suunnittelijat: Barbro Kulvik, Sanelma Hihnala, Ristomatti Ratia, Simo Puintila.

Lisätietoa Linkkumyllystä löydät osoitteesta www.linkkumylly.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
201310_36811.jpg
Nurmikko, niitty vai kuntta?
Piha kaipaa vihreää pintaaAlkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta...
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton