• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee näyttävä istutusryhmä syksyyn!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82878.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Näyttävä, mutta helposti toteutettava syksyinen istutusryhmä

AJATUS: Keskikesän ajan ovat tässä ryhmässä pääosissa ruukkukukat. Ruukkuja on oltava vähintään 2 kpl /elementti; halkaisijaltaan ja korkeudeltaan vähintään 50 cm. Ruukut sijoitetaan syyshortensioiden etupuolelle pensaiden väleihin; vaikkapa pihalaattojen päälle. Kun kesäkukat alkavat ilmojen viiletessä nuupahtamaan, niin tämän ryhmän monivuotiset kasvit heräävät loistoonsa!

Vaikeusaste: helppo

Koko: 1 m x 2,5m.
Suunnitelman mukaisia elementtejä voi laittaa vaikka useamman peräkkäin ja jatkaa esimerkiksi koko pääsisäänkäynnin tai pihatien pituudelta.

Paikka: aurinko/puolivarjo

Maaperä: hapan havumulta, kosteutta pitävä. Multasyvyys min. 0,5 metriä.

Kasvit: syyshortensia, pallohortensia, syysleimu, kuunlilja, syysmaksaruoho

Kevätsipulit: valkoinen narsissi, valkoinen papukaijatulppaani,lumikello. Suurissa ryhmissä tulppaanit istutetaan kuunliljojen taakse ja lumikellot kuunliljojen eteen; näin kuihtuvat lehdet jäävät kuunliljojen lehtien alle.

Kesäkukat: korkeisiin ruukkuihin aurinkoisen paikan kasveja, väreinä valkoisen ja punaisen eri sävyt. Painopiste volyymillä (runsaudella), koska monivuotiset kasvit eivät vielä ole parhaimmillaan.

Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)

Suunnitelman toteutuksessa voit käyttää luovuuttasi valitsemalla oman makusi mukaiset lajikkeet.

Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)
Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)

Syksyisen ryhmän hoito

Loppukesällä annettu syyslannoite auttaa kasvejasi kestämään talven ja lähtemään taas keväällä uuteen kasvuun. Syksyllä perennat leikataan alas ja kasvualusta siistitään. Keväällä istutusryhmää voi lannoittaa, mutta sitä ei kalkita (hortensat viihtyvät paremmin happamassa maassa). Keväällä myös syyshortensia leikataan, jolloin saadaan yksittäisistä kukinnoista kookkaampia.

VINKKI: Helppohoitoisuutta voidaan lisätä korvaamalla syyshortensia mustilanhortensialla, jota ei tarvitse leikata ollenkaan

Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)
Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia eri kasvilajeista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla voit jakaa tietojasi ja keskustella muiden puutarhaihmisten kanssa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20221_75509.jpg
Maukkaat reseptit sipulille
Olipa mielessä keitto tai pataruoka, vokki tai uuniruoka, ruokaisa salaatti tai pastaruoka, aina kokkaus alkaa sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia keittiössä ei selviä. Tammikuussa eletään blinikautta. Raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli on herkkua blinin päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Samaan tapaan sipulisilppu sopii myös hernekeiton päälle.
20208_66252.jpg
Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä
Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.
20147_40155.jpg
Pensashanhikki kukkii pakkasten tuloon saakka
Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa, syn. Potentilla fruticosa, syn. Dasiphora floribunda)on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Pensashanhikit ovat tiheitä ja melko matalia koristepensaita, jotka kukkivat syksyllä runsaasti ja pitkään - aivan pakkasten tuloon saakka!
20235_81641.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukka­pensaisiin?
Vanhat punaherukkapensaat kärsivät varistetaudista, jota olen torjunut parhaani mukaan vioittuneet lehdet poistamalla ja polttamalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että taistelu on menetetty ja kaikki neljä pensasta joudutaan uusimaan. Miten pitäisi toimia, jotta uudet pensaat eivät saisi tartuntaa, kun ne tulevat samalle paikalle? Kannattaako pitää niin sanottu välivuosi, ja miten valitsen kestävimmät lajikkeet tilalle?
20235_81650.jpg
Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton