TAKAISIN

Rantavalli vahvemmaksi

Julkaistu: 15.9.2015

Tukea ja turvallisuutta materiaaleja vaihtamalla

Merenranta on haastava kohde, sillä vuodenaikojen vaihtelut ja usein toistuvat ääriolosuhteet kohtelevat kaltoin rannan materiaaleja - veden ja jään viedessä niitä jopa mukanaan. Tällainen merenrantakohde oli myös yhdellä useamman perheen yhteisellä "mansikkapaikalla". Vuosikymmenten kuluessa rantavallia oli pyritty vahvistamaan milloin milläkin saatavalla olevalla materiaalialla; muun muassa kaivonrenkailla ja puutavaralla. Rantavalli oli jo ajan syömä, ruma ja romahtamisvaaran vuoksi jo vaarallinenkin; oli aika kunnostaa se.

Tavoitteena oli saada silmää miellyttävä ja ympäristöön sopiva, toimiva, ekologinen, aikaa sekä eroosiota kestävä rantavalli suvun kokoontumisalueen ja meren rajalle. Rannan kunnostaminen annettiin piha- ja ympäristörakentamisen ammattilaisen, via Garden Oy:n toteutettavaksi.

Via Garden Oy toteuttaa unelmiesi pihan - Lue lisää!

Kunnostamista vaativa rantavalli.Kunnostamista vaativa rantavalli.

Huolelliset pohjatyöt ovat kaiken perusta

Jokaisen kohteen kohdalla työ alkaa huolellisella etukäteissuunnittelulla sekä materiaalien laskemisella. Tässä kohteessa työ aloitettiin suunnittelun jälkeen 8 poppelin kaatamisella sekä vanhan materiaalin poistamisella. Rantakohteista tulee aina aluksi poistaa kyllästetyt puu- sekä kaikenlaiset betoni- ja rautamateriaalit. Vuosikymmenten saatossa sitä on usein kertynyt runsaasti.

Poistettavaa materiaalia.Poistettavaa materiaalia.
Betonia ja puuta.Betonia ja puuta.Rantakohteiden kunnostus vaatii yleensä järeän kaluston käyttöä. Materiaalia on runsaasti ja tonneja kertyy myös. Työt edellyttävät materiaalien kuljettamisen ja siirron lisäksi työnvalvontaa sekä mahdollisesti laajaakin paperisotaa; aina ei pelkkä kaupungilta haettu toimenpidelupa riitä, vaan kohteen sijainnista riippuen myös Ely-keskuksen kanssa pitää neuvotella. Yksityiselle maanomistajalle onkin yleensä helpointa tilata koko paketti sopivalta urakoitsijalta; näin vastuu siirtyy urakoitsijalle ja kaikki asiat tulee hoidettua oikein.

Laaja kunnostuskohde vaatii järeämpää kalustoa - ja osaavia koneenkäsittelijöitä.Laaja kunnostuskohde vaatii järeämpää kalustoa - ja osaavia koneenkäsittelijöitä.


Pohjan kantavuutta on parannettu tuomalla sille usean rekkakuorman verran kalliomursketta. Suodatinkankaat sekä kantava pohjamateriaali ovatkin tällaisessa kohteessa äärimmäisen tärkeässä osassa. Uutena materiaalina on kohteessa käytetty räjäytyskiveä eri koossa.

Ammattilaisen kädenjälki näkyy huolellisissa pohjatöissä, vaikka suurin osa työstä tehdäänkin koneilla. Pohja ja kivet tiivistetään kauhalla "vasaroiden" - viimeistely sekä saumat käsityönä. Hyvä etukäteissuunnittelu ja materiaalimenekin arviointi varmistavat myös eri materiaalien oikean määrän. Vaikka kyseessä ei olisikaan kuljetuksen kannalta haasteellinen saarikohde, niin kukaan ei halua maksaa ylimääräisen materiaalin poisviennistä (tai lisämateriaalin kuljetuksesta). Tällaisessa kohteessa laadukkaasti toteutetut pohjatyöt korostuvat. Kuitenkin myös lopputuloksen pitää olla silmää miellyttävä; ei liian teollinen tai jämpti. Se vaatii tekijältään silmää ja taitoa.

Kivien asettelu vaatii koneen käsittelijältä taitoa.Kivien asettelu vaatii koneen käsittelijältä taitoa.Koko kunnostustyö on tehty vajaassa parissa viikossa ja lopputulos on aikaa kestävä, ekologinen sekä silmää miellyttävä. Kokoontumisalue päätettiin nurmettaa apilan ja nurmen sekoituksella. Luultavasti alue houkuttelee kylään valkoposkihanhia, mutta se onkin sitten toinen juttu...

Meren voimaa, aikaa ja vuodenaikojen vaihtelua kestävä rantavalli pitää rannan ja tulevan nurmialueen kasassa!Meren voimaa, aikaa ja vuodenaikojen vaihtelua kestävä rantavalli pitää rannan ja tulevan nurmialueen kasassa!