TAKAISIN

Kunnosta mökkihuussi nykyaikaan

Julkaistu: 14.10.2019

Kuivakäymälä on usein helpoin tapa järjestää kesämökin vessa-asiat, sillä kuivakäymälä yksinkertaistaa mökin jätevesien käsittelyä. Markkinoilla on useita erilaisia kuivakäymälämalleja niin sisätiloihin kuin perinteiseen ulkohuussiinkin. Ympärivuotisesti käytössä olevalle mökille halutaan usein sisävessa talvikäyttöön. Silti kesävessana perinteinen ulkohuussi on jopa kasvattanut suosiotaan!

Tutustu eri kuivakäymälämalleihin


Kompostikäymälässä voi kompostoida myös keittiöjätteet

Biolan Kompostikäymälä on kauttaaltaan lämpöristetty, joten jätökset kompostoituvat nopeasti ja tasaisesti. Lämpöeristys mahdollistaa myös keittiöjätteiden kompostoinnin käymäläsäiliössä. Ja koska jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa, voi kompostia tyhjentää säiliöstä suoraan koristekasvien katteeksi.

Kompostikäymälä tyhjennetään ulkokautta. Säiliön alaosan tyhjennysluukku avataan ja komposti lapioidaan esimerkiksi kottikärryyn.

Kompostikäymälän säiliön tilavuus on noin 200 litraa. Säiliö asennetaan lattian läpi ja lattian alla tulisi olla tilaa noin 50 cm.

Biolan kompostikäymäläBiolan kompostikäymälä

Simplett sopii sisälle tai ulkokäymälään

Biolan Simplett on siro kuivakäymälä, joka voidaan asentaa sisätiloihin tai ulkohuussiin. Koska käymäläsäiliö asennetaan lattian päälle, Simplett on helppo ratkaisu kohteisiin, jossa on kiinteä lattia.

Käymälälaitteen sisällä on erillinen sisäastia, joka tyhjennetään nostamalla sisäastia istuinkannen kautta. Käymälänesteet kerätään erilliseen säiliöön.

Biolan SimplettBiolan Simplett

Icelett pakastaa jätökset

Biolan Icelett toimii sähköllä, mutta vettä, viemäriä tai käymälälaitteen tuuletusta se ei vaadi. Niinpä Simplett on helppo asentaa lähes mihin tahansa lämpimään sisätilaan. Simplett voi olla jatkuvassa käytössä tai se voidaan pitää kakkosvessana yö- ja talviaikaan.

Laitteen toimintaperiaatteena on jätteen pakastus. Laite jäähdyttää jätteen -15 asteiseksi, jolloin mikrobitoiminta pysähtyy. Pakastettu käymäläjäte voidaan kompostoida esimerkiksi puutarhajätteen joukossa.

Biolan IcelettBiolan Icelett

Vaihtoehtoina myös:

  • Biolan Populett sopii runsaaseen käyttöön, kuten mökille, taukotuville, erämökeille, maatilamatkailukohteisiin tai työmaakäyttöön. Voidaan säätää joko erottelevaksi tai vain suotonesteen kerääväksi. Lisävarusteena saatavana vaihtosäiliö.
  • Arjen luksusta mökille tuo polttokäymälä. Cinderella on laadukas, turvallinen ja hygieeninen polttava käymälä, jolla saa vesivessan mukavuuden helposti mökille. Laite ei vaadi vettä, viemäriä eikä säiliötä nesteille. Cinderella –polttokäymälät ovat hajuttomia ja vievät vain vähän tilaa. Cinderella polttaa ulosteen ja virtsan korkeassa lämpötilassa ja 100 käyttökerran jälkeen tyhjennettäväksi jää vain pieni määrä tuhkaa. Tuhka on hygieeninen lannoite, joka sisältää fosforia ja kaliumia. Cinderella-polttokäymälän koko ja tyylikäs viimeistely mahdollistaa sen asentamisen kaiken tasoisiin kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin.
Lisää tietoa vaihtoehdoista löydät täältä!

Varmista huussin hajuttomuus!

Nykyaikainen kuivakäymälä on siisti, hajuton ja miellyttävä käyttää. Kuivakäymälä on myös ekologinen valinta. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on laitevalinnassa, asennuksessa ja käytössä huomioitava tietyt perusseikat.

Yksi kuivakäymälän hajuttomuuden edellytys on riittävä ilmanvaihto. Kuivakäymälän säiliöstä johdetaan tuuletusputki katolle. Koska pienetkin mutkat hidastavat ilman liikkumista, tulisi putken kulkea suorana ja aina harjan yläpuolelle asti. Jos käymälän tuuletusputkeen joudutaan tekemään mutkia, voi ilmankiertoa tarvittaessa tehostaa tuulettimella.

Kuivikkeen tehtävä käymälässä on peittää jätökset, sitoa hajuja, imeä ylimääräistä kosteutta sekä toimia tukiaineena käymäläjätettä kompostoitaessa. Normaalisti kuiviketta kannattaa käyttää jätösten peitoksi noin 2−3 dl aina käymälässä asioinnin jälkeen.

Hyvä kuivike sisältää sekä hapanta turvetta että riittävän karkeaa havupuunkuorirouhetta. Hapan turve sitoo tehokkaasti käymäläjätteen sisältämää ammoniumtyppeä ja estää sitä haihtumasta ammoniakkina ilmaan. Havupuunkuorirouheen tehtävä on pitää käymäläjäte riittävän ilmavana. Lisäksi havupuun haju karkottaa monia hyönteisiä, kun taas lehtipuuhake saattaa houkutella hyönteisiä. Havupuunkuorirouhetta ja hapanta turvetta sisältää Biolan Komposti- ja Huussikuivike.