• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötypuutarhasta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.05.2016
14_P_77005.jpg

Miten perustaa kasvimaa ja saada yrtit kukoistamaan? Entä milloin marjapensaat tulisi leikata? Miten perustetaan perunamaa ja miten päästään eroon perunarutosta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Yrttitarhan istutuksesta haluaisin neuvoja, mitkä kasvit aloittajalle sopivia. Miten saan chilit menestymään? Mitkä kukkia kannattaa lapsen kanssa laittaa, jotta olisi helppohoitoisia? Anna

- Perusyrtit (mm. tilli, persilja, basilika) ja salaatit kasvavat hyvin vähällä vaivalla, kunhan valoa ja vettä on riittävästi – ja kasvualusta on hyvälaatuista. Niin yrttejä kuin salaattejakin voit kasvattaa siemenistä tai valmiina taimina. Helpointa kasvatus on valmiiksi lannoitetuissa kasvusäkeissä sekä kasvulaatikoissa. Yrttejä voi toki kasvattaa ihan ruukuissakin ja niitä voi mainiosti yhdistellä vaikka kesäkukkaistutuksiin!

Lisää yrteistä

Lasten kanssa kukkien ja hyötykasvien kasvatus on hauskaa ja palkitsevaa! Itämisen edistymisen ja kasvun seuranta kertoo lapselle kasvun ihmeestä ja kukinta tai sadonkorjuu puolestaan on huimaava kokemus lapsellekin; ihan itse kasvatetut porkkanat, mansikat, herneet tomaatit tms, maistuvat varmasti herkullisilta! Lapset pitävät – napostelun lisäksi - värikkäistä ja runsaista kukista (samettiruusut, kehäkukat, krassit jne.). Isommalle lapselle voi antaa ihan oman kasvimaan tai kukkapenkin hoidettavaksi – ja nuoremmatkin muistavat kastella leikkimökin parvekelaatikossa tai ruukussa kasvavat kesäkukat ja kuukausimansikat hyvinkin tunnollisesti!

Lisää lasten puutarhasta

Chilin kasvatus onkin sitten jo hieman haasteellisempaa. Voisit ainakin hankkia valmiit taimet kesän korvalla. Istuta ne lopulliseen ruukkuunsa (viihtyvät altakasteluruukussa) kasvualustaan, johon lisäät 1/3 lecasoraa. Toimivia multasekoituksia on useita, mutta periaatteessa kasvuturve (pH noin 6) toimii hyvin. Istutuksen yhteydessä voit laittaa varastolannoitteen. Muutaman toipumispäivän jälkeen siirrä chili runsaaseen valoon ja huolehdi tasaisesta kastelusta ja tuuletuksesta. Noin 3-4 viikkoa ruukutuksesta voit aloittaa lannoituksen, ellet ole laittanut varastolannoitetta. Kasvata riittävän suureksi ja vahvaksi ennen kukintaan päästämistä (yksittäiset nuput voi poistaa; kukinta hidastaa kasvua). Auta kukkia pölyttymään etenkin jos kasvatat lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa. Eli riittävän kokoinen ruukku, erittäin aurinkoinen paikka ja säännöllinen kastelu ovat ydinasioita.

Lisää chilin kasvatuksesta satoikäiseksi

2. Haluaisin perustaa pienen kasvimaan nurmikolle. Miten toimia, jotta välttäisi pahimmat sudenkuopat, mitä tulee ottaa huomioon? Riittääkö maan kääntö ja möyhintä, vai onko kannettava paikalle säkkikaupalla ostomultaa? Tarkoituksena kasvattaa aluksi ainakin yrttejä, salaatteja, retiisejä. Murmeli

- Voit perustaa kasvimaan toki nurmikolle. Valitse sopivan aurinkoinen ja lämmin paikka sopivan etäisyyden päästä vesipisteestä sekä oleskelualueesta. Rajaa lapiolla suunnittelemaasi kasvimaata hieman isompi alue ja leikkaa sen sisällä oleva nurmikko pienemmiksi ruudukoiksi. Poista nurmimatto kokonaisina kappaleina (nurmiruudut irtoavat, kun lapion laittaa juurialueen alle ja nostaa) ja hyödynnä palat muualla puutarhassa. Tämän jälkeen on käytössäsi puhdas pohjamaa, jota parantamalla saat hyvän alustan kasvimaallesi. Muokkaa pohjamaa noin 20 cm syvyydeltä ja tarkista maan pH apteekista ostettavan liuskan avulla. Nurmesta käännetty maa tarvitsee melko voimakkaan peruslannoituksen sekä mahdollisesti kalkituksen. Vihannestarhan kasvit viihtyvät, kun maan happamuus on pH 6-7. Lisää myös maanparannukseksi ostomultaa (myös kompostimultaa voit lisätä!). Laihalle hiekka- tai hietamaalle sekä saviselle maalle kalkittua ja lannoitettua turvetta. Normaali puutarhamaa paranee turvemullalla tai puutarhamullalla.

Kasvimaan perustaminen

3. Koska marjapensaita (musta- ja punaherukka) voi leikata? Parina vuonna marjasato on ollut todella huono ja pensaat on myös jääneet leikkaamata. Auttaisiko joku lannoite? Uusi maalainen

- Ota sekatöörit ja voimasakset/saha käteen ja mene leikkaamaan! Marjakasvit leikataan nyt keväällä ennen niiden kasvuunlähtöä. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta. Poistettavat versot leikataan maan tasalta saakka. Uudempia versoja voi myös hieman lyhentää.

Leikkauksessa poistetaan kerralla vain noin 1/6 pensaan koosta, jotta se säilyttää elinkelpoisuutensa ja satoisuutensa. Jos pensaasi ovat päässeet kovin villiintymään niin ja uudistava leikkaus parille vuodelle. Myös sadonkorjuun jälkeen syksyllä voit ryhtyä leikkauspuuhiin. Erityisen varovainen saa olla mustaherukan kanssa, sillä varsinkin Öjebyn –lajike intoutuu kasvattamaan kovin lamoavia versoja voimakkaan leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen ja siistimisen yhteydessä kannattaa siistiä myös pensaan juurialue; poista rikkaruohot ja haravoi maanpintaa hieman rikki. Marjapensaasi kaipaavat varmasti myös lannoitusta ja kalkitusta. Voit käyttää samoja tuotteita kuin muuallakin puutarhassasi.

VINKKI: Ota pari leikattua versoa sisälle maljakkoon; ne puhkeavat pian lehteen ja kukkaan!

Lisää marjapensaiden leikkauksesta

4. Miten perustetaan perunamaa? Paljonko maksaa 10m x 10 metrin kokoinen pläntti. Minkälainen multa ja mitkä ekologiset lannoitteet? sinivuokko

- Perunamaan perustamisessa toimivat samat ohjeet kuin kasvimaan perustamisessa; käännä, möyhennä, lannoita, kalkitse – paranna maata tarpeen vaatiessa sopivalla multatuotteella. Vain kalkituksen suhteen voi olla varovaisempi, sillä peruna viihtyy hieman vihannestarhaa happamammassa maassa (pH 5,5-7). Peruslannoitukseen voidaan käyttää pitkävaikutteisia luonnonlannoitteita. Ideaali perunamaa on hyvärakenteinen ja hyvin vettä läpäisevä maa, jossa ei ole riskiä tiivistymiselle. Periaatteessa perunaa viljellään hyvinkin erilaisilla maalajeilla.

Perunan kasvatuksessa huomioitavia seikkoja: siemenperunoiden esikasvatus, riittävän syvä maanmuokkaus (väh. 20 cm), riittävän syvä istutus, vähintään 80 cm riviväli, multaus taimen kasvaessa, mahdollisimman pitkä kasvuaika.

Perunamaan kustannukset riippuvat pitkälti käytetystä ajasta ja hankituista maanparannusaineista. Itse kasvatettua satoa on toki palkitsevaa nauttia, mutta varmasti halvemmaksi tulisi hankkia ne vaikka suoraan viljelijältä.

Lisää perunasta

5. Perunarutto tulee joka vuosi. Lajin vaihtoa on kokeiltu ja iskee kaikkeen. Miten estetään? perunarutto

- Perunarutto on merkittävin perunan tauti ja vaatii oikeastaan aina kemiallista torjuntaa. Ruttosieni siirtyy kasvukaudesta toiseen pääasiassa siemenperunan mukana, mutta myös pellolla talvehtineessa mukulassa tai vaikka kompostissa hengissä säilyneistä perunoista. Ruton munaitiöt voivat säilyä maassa jopa 4-5 vuotta!
Ennakoivat toimenpiteet auttavat rutontorjunnassa:
* Mahdollisimman rutonkestävä, aikainen, nopeasti isoja mukuloita tekevä lajike (esim. Appeli, Suvi, Matilda ovat melko vahvoja ruttoa vastaan).
* Aikainen istutus hyvin idätetyllä siemenellä.
* Melko harva istutus ilmavan kasvuston aikaansaamiseksi.
* Melko syvä istutus isoon penkkiin ja kasvun aikana tehdyt multaukset estävät sieni-itiöitä pääsemään mukuloiden luo.
* Vuoroviljely korkeintaan 4-5 vuoden välein heikentää parhaiten maatartunnan riskiä.
* Mukularuton riskiä vähentää perunan nopea kuivaaminen heti noston jälkeen.
* Kotipuutarhassakin kannattaa suojata ainakin varastoitava peruna rutolta muutamalla ruttoruiskutuksella, vaikka muuten ei kemiallista torjuntaa käyttäisikään. Kemiallinen rutontorjunta on siis ennakoiva toimenpide, jolla perunakasvusto suojataan rutolta jo ennen kuin sitä on alkanut näkyä. Ensimmäiset ruton merkit ilmaantuvat jo ennen heinäkuun puoliväliä, joten ensimmäinen ruttoruiskutus tulee suorittaa riittävän aikaisin.

Sitkeyttä taisteluun perunaruttoa vastaan!

6. Olen yrittänyt useaan kertaan kasvattaa taimia siemenistä, kuten yrttejä ja kukkia. Tilli notkahtaa parin sentin korkuisena purkissa. Kukantaimet eivät onnistu. Onnistuu vain suoraan maahan kylvämällä. Viimeksi oston taimimultaa, mutta ei onnistunut. EI VIHERPEUKALO

- Siemenlisäyksessä huolellinen ja tasainen kastelu on kaiken A ja O. Jos pinta pääsee kuivahtamaan, niin hennot juuret voipuvat nopeasti ja koko kylvös voi olla pilalla. Liika kastelu taas mädännyttää siemenet tai tukahduttaa juuret. Taimimulta tai muu kylvömulta sekä kaktusmulta sopivat siemenlisäykseen parhaiten, sillä ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, riittävän ravinneköyhiä ja pH-arvoltaan sopivia.

Lue kylvöohjeet

Siemenlisäys saattaa olla haastavaa ja tarkkuutta sekä tunnollisuutta vaativaa työtä. Se vaatii myös sopivan valoista ja lämmintä tilaa. Jos yrityksestä huolimatta koet epäonnistuvasi siemenlisäyksessä sisätiloissa, niin kylvä vain niitä suoraan maahan kylvettäviä lajeja. Valmiita taimiakin voi surutta hankkia sadon ja kukkaloiston varmistamiseksi. Tai anna kasvattajien hoitaa kylvötyöt - monilla taimitarhoilla on tarjolla myös edullisempia pikkutaimia. Et ehkä omista siemenlisäyspeukalo, mutta se viherpeukalo sinulta saattaa löytyä!

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä - sekä paljon muusta!

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20218_72079.jpg
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen?
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen? Tätä tapahtuu toisesta päästä ja rivin keskeltä myös.
20238_82758.jpg
Erilaisia pelargoneja
Pelargoni, pielikki, pielikukka… Pelargonium-sukuun kuuluu noin 230 lajia, joista suurin osa on peräisin Afrikasta. Ensimmäiset pelargonit tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Myynnissä olevat pelargonit ovat olleet lähes kokonaan noin 20 luonnonlajista kehitettyjä risteymiä. Pelargonit mielletään kesäkukiksi, sillä niiden säilyminen talven yli voi olla hankalaa. Jos esimerkiksi vapaa-ajan kodissa on talven yli pieni peruslämpö, kannattaa pelargonin talvettamista koittaa siellä.
Ruohosipuli kukkii
Viikon kysymys: Ruohosipulin lavakasvatus?
Menestyykö ruohosipuli lavakasvatuksena ympäri vuoden?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton