TAKAISIN

Ikkunat ja ovet kuntoon maalaamalla!

Julkaistu: 17.9.2018

Ikkunoiden huollon tarve on yleensä suurempi kuin muiden rakennusosien. Yleensä ikkunat huoltomaalataan liian myöhään eli vasta kun vaurioita on jo syntynyt. Myös kuullotteella käsitelty pinta on käsiteltävä uudelleen ajoissa, jotta se pysyisi kunnossa.
 

Ikkunoiden huoltomaalaus lisää ikkunoiden ikää.Ikkunoiden huoltomaalaus lisää ikkunoiden ikää.

Tyypillisimmät vauriot ja niiden syyt

Ikkunoiden vauriot ilmenevät yleensä ensimmäisenä puitteen ja karmin alaosassa. Syynä vaurioihin on lasia pitkin valuva sadevesi, joka pääsee sisään kitin ja lasin välistä etenkin, jos kittaukset ovat kovettuneet ja irronneet. Vesi voi tunkeutua ikkunanpuitteeseen myös auenneista nurkkaliitoksista. Siksi nämä osat olisi syytä tarkistaa vuosittain.

Jos puitteissa esiintyy halkeilua, nukkaisuutta tai hilseilyä tai puite on muuten vioittunut, on huoltotoimet tehtävä mahdollisimman pian. Ennen huoltomaalausta lahonneet puuosat tulee poistaa ja korvata uusilla. Mikäli mahdollista, on selvitettävä vaurion syyt ja tehtävä tarpeelliset rakenteelliset muutokset.

Ulko-ovissa vaurioita aiheuttaa useimmin ovirakenteeseen vaakaliitoksista päässyt vesi ja lasiovissa valumavesi, joka imeytyy oveen irronneen kittauksen tai lasituslistan kautta. Myös roiskevesi vaurioittaa aikaa myöten oven alaosia.

Vaneripintaisille ja ohuilla paneeleilla paneloiduille ovipinnoille on tyypillistä voimakas kosteuseläminen, joka aikaa myöten näkyy pinnan halkeiluna ja haurastumisena. Hyvin huonokuntoisille pinnoille ei yleensä enää riitä pelkkä huoltomaalaus, vaan useimmiten on vaihdettava paneeli tai vaneri.
 

Pinta maalauskuntoon

Likaantuneet pinnat pestään Maalipesu-pesuaineella ja huuhdellaan vedellä. Homehtuneet pinnat pestään Homeenpoistolla. Pesun jälkeen pinnat huuhdellaan vedellä.

Irtoava maali ja kitti sekä hauras, nukkaantunut puuaines poistetaan teräskaapimella tai teräsharjalla, ja jäljelle jäänyt maalipinta hiotaan himmeäksi. Hionta on tärkeä työvaihe etenkin vanhoilla teollisilla maali- ja lakkapinnoilla. Kuullotteilla käsitellyt pinnat teräsharjataan puun syiden suuntaisesti.

Ennen muita pohja- tai pintakäsittelyjä puupuhtaat pinnat pohjustetaan Valtti Pohjusteella tai Valtti Plus Basella.

Kulma- ja saranaraudat sekä muut metalliosat puhdistetaan ruosteesta, ja paljaat metallipinnat pohjustetaan Rostex Super tai Rostex Super Akva ruosteenestopohjamaalilla.

Uudet ikkunalasikittaukset tehdään perinteisellä Ikkunakitillä tai vesiohenteisella Unica Ikkunakitillä. Ennen kittausta on puhdistetut kittiurat pohjustettava samalla tavalla kuin muu pohjustus tehdään.

Mahdollisten kittilistojen kunto on tarkistettava. Puiset “alalasilistat” irtoavat helposti kosteuden vaihdellessa eivätkä enää tue lasia ja kittiä. Alumiiniset lasilistat antavat paremman suojan.
 

Irtonainen kitti ja puuaines hiotaan pois.Irtonainen kitti ja puuaines hiotaan pois.
Maalipesulla puhdistetaan ensin puitteet.Maalipesulla puhdistetaan ensin puitteet.
Lopuksi puitteet kitataan uudelleen.Lopuksi puitteet kitataan uudelleen.

Mitä maalia mihinkin

Aikaisemmin öljymaalilla maalatut pinnat
Pohjamaalaus tehdään suoraan Öljypohjalla tai ohennetulla Teho Ikkuna-maalilla (ohennus 5 % Alkydiohenteella 2010). Pintamaalaus tehdään yhteen kertaan Teho Ikkunamaalilla tai Unica Akva -maalilla.

Aikaisemmin kuullotteella käsitellyt pinnat
Mikäli myös uusi käsittely halutaan tehdä kuullotteella, parhaiten soveltuu Valtti Color Extra tai Unica Akva Lakka.

Aikaisemmin kuullotteella käsitellyt pinnat voidaan myös maalata. Maaliksi soveltuvat Teho Ikkunamaali ja Unica Akva -maali.

Öljymaalilla, kuullotteella tai teollisesti maalatut tai lakatut ikkunat voidaan huoltokäsitellä myös vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Unica Akva -maali tarttuu suoraan puhdistettuun ja hiottuun vanhaan pintaan.