• Etusivu
  • Kasvillisuus

ANNOONA / kirimoija/ cherimoya/ kermaomena

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2018
201410_41406.jpg

Annoonat hedelmätiskillä Kuva: Takoradee / Wikimedia commons

(Annona cherimoia)

Tunnetko tämän hedelmän?

Annoona on eteläamerikkalainen hedelmäkasvi; kotoisin Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta. Yli 5 metrisiksi kasvavia annoonapuita viljellään ylängöillä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla eri puolilla maailmaa, mm. Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Annoona-sukuun kuuluu useita eri lajeja.

Tiesitkö?Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan löytäneen hedelmän, kun hän matkusti Amerikkaan 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa. Laivansa rantauduttua hän oli käskenyt miehistönsä tuoda hänelle jonkin hedelmän. Miehistö toi Kolumbukselle annoonan.

Annoonat ovat suurehkoja, soikeita, suomuisia hedelmiä. Osa annoonista muistuttaa kuoreltaan käpyä tai latva-artisokkaa (se koostuu useista, yhteenkasvaneista pienistä hedelmistä aivan kuin mm. vadelma). Toiset taas on väriltään vihreitä ja niiden kuorissa on peukalonjäljen näköisiä painautumia. Annoonan malto on kuitumaista ja sen hedelmäliha vaaleaa ja kermaisen pehmeää. Siinä on paljon isoja, tummia, helposti poistettavia siemeniä (joita ei syödä).

Annoonan maku on makea ja muistuttaa hieman banaania, mansikkaa ja ananasta. Annoonaa voi syödä lusikalla suoraan halkaistusta hedelmästä. Annoona voi myös sekoittaa hedelmäsalaatteihin tai tarjoilla jäätelön kanssa. Sen puristettua mehua voi myös sekoittaa viiliin, jäätelöön tai maitoon. Soseutettuna annoona sopii kastikkeeksi jälkiruoille ja jäätelölle.

Hedelmälihan ravintoarvot/100g:
energiaa 404 kJ/97 Kcal
proteiinia 1,3 g
hiilihydraatteja 21,6g
rasvaa 0,4 g

Annonaa säilytetään +12 - +15 asteessa, tuottaa runsaasti etyleeniä. Kypsä annoona säilyy vain lyhyen aikaa.

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset ja Wikibedia

Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20237_82504.jpg
Unelmatädykkeen uudelleen kukinta? Asiantuntija vastaa
Unelmatädykkeen kukinta loppui. Onko mitään, millä saisi uudelleen kukkimaan? Kukkavanojen leikkaus?
20232_80784.jpg
Kukkapuutarhan kevät
Toukokuussa voi ulos ruukkuihin istuttaa kukkivia helmililjoja ja tulppaaneja. Ne kestävät pientä pakkasta ja tuovat väriä keväiseen pihaan. Myös orvokit sietävät kylmää ja niitäkin voi jo istuttaa ulos.
20221_76669.jpg
Tulppaanit runsaimmillaan!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo ennen joulua, mutta vasta tammikuussa Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti ja niistä saadaan nauttia aina pääsiäiseen saakka.Värit ja lajikkeet vaihtelevat sesongin edetessä. Mikä on sinun suosikkivärisi?
20065_112.jpg
Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys
Köynnökset maahan tai ruukkuunKöynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.Lue lisää:Kasvikortiston monivuotiset köynnökset
20076_5367.jpg
Maistuvat perunat ja vihannekset nyt avomaalta
Varhaisimmat, maaliskuun loppupuoliskolla istutetut perunat saatiin touko-kesäkuun vaihteen juhlapöytiin. Kesäkuun puolivälissä uusien perunoiden ja kasvisesikoisten esiinmarssi vauhdittuu rivakkaan tahtiin, kun huhtikuussa maahan laitettua satoa korjataan. Oman maan kesäsato ansaitsee tulla huomatuksi. Kannattaa keskittyä erityisesti makuihin nyt, kun erityismakujen aika on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton