TAKAISIN

ANNOONA / kirimoija/ cherimoya/ kermaomena

Julkaistu: 6.11.2018

(Annona cherimoia)

Tunnetko tämän hedelmän?
 

Annoonat hedelmätiskillä Kuva: Takoradee / Wikimedia commonsAnnoonat hedelmätiskillä Kuva: Takoradee / Wikimedia commons
Annoona on eteläamerikkalainen hedelmäkasvi; kotoisin Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta. Yli 5 metrisiksi kasvavia annoonapuita viljellään ylängöillä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla eri puolilla maailmaa, mm. Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Annoona-sukuun kuuluu useita eri lajeja.

Tiesitkö? Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan löytäneen hedelmän, kun hän matkusti Amerikkaan 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa. Laivansa rantauduttua hän oli käskenyt miehistönsä tuoda hänelle jonkin hedelmän. Miehistö toi Kolumbukselle annoonan.
Annoonat ovat suurehkoja, soikeita, suomuisia hedelmiä. Osa annoonista muistuttaa kuoreltaan käpyä tai latva-artisokkaa (se koostuu useista, yhteenkasvaneista pienistä hedelmistä aivan kuin mm. vadelma). Toiset taas on väriltään vihreitä ja niiden kuorissa on peukalonjäljen näköisiä painautumia. Annoonan malto on kuitumaista ja sen hedelmäliha vaaleaa ja kermaisen pehmeää. Siinä on paljon isoja, tummia, helposti poistettavia siemeniä (joita ei syödä).
Annoonan maku on makea ja muistuttaa hieman banaania, mansikkaa ja ananasta. Annoonaa voi syödä lusikalla suoraan halkaistusta hedelmästä. Annoona voi myös sekoittaa hedelmäsalaatteihin tai tarjoilla jäätelön kanssa. Sen puristettua mehua voi myös sekoittaa viiliin, jäätelöön tai maitoon. Soseutettuna annoona sopii kastikkeeksi jälkiruoille ja jäätelölle.

Hedelmälihan ravintoarvot/100g:
energiaa 404 kJ/97 Kcal
proteiinia 1,3 g
hiilihydraatteja 21,6g
rasvaa 0,4 g

Annonaa säilytetään +12 - +15 asteessa, tuottaa runsaasti etyleeniä. Kypsä annoona säilyy vain lyhyen aikaa.

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset ja Wikibedia

Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commonsAnnoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons