TAKAISIN

Tavoitteena kaunis ja helppohoitoinen puutarha

Julkaistu: 6.2.2016
"Lähes 20 vuotta alalla työskennelleenä, erilaisille perheille ja eri olosuhteisiin pihoja suunnitelleena, voin vain todeta että jokainen piha on erilainen. Asukkaiden toiveet ja tarpeet vaihtelevat, kasvuvyöhyke, maaperä ja muut olosuhteet luovat pihalle perustan, johon on suunniteltava toimiva ratkaisu. Lopputuloksen on oltava sopusuhtainen ja ympäristöön mukautuva, kaunis ja edustava sekä helppohoitoinen."
Puutarhasuunnittelija Päivi Rahikka, via Garden Oy

Siisti ja edustava piha-alue nostaa koko kiinteistön rahallista arvoa, edistää sen jälleenmyyntiä ja nostaa koko asuinalueen arvoa. Epäsiisti tai keskeneräinen piha taas toimii päinvastoin. Pihaan sijoitetut eurot parantavat siis niin asuinviihtyisyyttä kuin jälleenmyyntiarvoakin!

Hyvin suunniteltu ja toteutettu pihapiiri (via Garden Oy)Hyvin suunniteltu ja toteutettu pihapiiri (via Garden Oy)

Milloin apu on tarpeen?

Mikäli tontti on tasainen ja pohjamaa rakentamiselle suotuisaa, niin budjetin teko ja siinä pysyminen on helppoa - ja myös itse työn suorittaminen nopeaa ja selkeää. Mutta mitä haastavammaksi olosuhteet ja maasto tulevat, niin sitä haastavampaa on myös pihan suunnittelu ja sen rakentaminen - ja sitä tärkeämpää on käyttää siinä ammattilaista ainakin apuna.

Paikkakunnasta riippuen viherrakentaminen ja –suunnittelu ovat lisäksi rakennusvalvonnan alaista toimintaa; koskien ainakin tontin perustoimintoja. Sisäänajoväylät, tontin rajaaminen ja korkeuserojen muokkaaminen ovat puolestaan rakennustapaohjeiden alaisia ja puuston karsiminen vähintään ilmoituksen vaativia toimenpiteitä. Paikkakunnan rakennusvalvonnalta saa tietoa ohjeista ja määräyksistä.

Suunnittelussa huomioitavat ´rajoittavat määräykset´

Paikkakunnan ja alueen rakennustapaohjeissa mainitaan yleensä myös viherrakennuksen määräykset
ja suositukset, kuten:
 
 • Tontin rajaus (aitojen materiaali ja korkeus)
 • Piharakennukset ja rakennelmat (grillikatos, pergola jne.)
 • Pintamateriaalit (kivetys, sora, asfaltti, nurmi jne.)
 • Korkeuserot (sallitaanko jo olevien muutokset, tai esim. korkeuserojen luomiset)
 • Puiden kaadot (huom. kaadot ovat luvanvaraisia)
 • Luonnontilaiset alueet (esim. tietty prosentti tontista jää luonnontilaan)
 • Liikennejärjestelyt (sisäänajo tontille, autopaikat jne.)
 • Jäteastian sijainti (jäteauton pääsy mahd. lähelle)
 • Postilaatikon sijainti (jakeluauton pääsy lähelle)
 • Valaistus (pihan valaistus, talonumeron valaistus jne.)
 • Kodinhoitoalue (ei pakollinen pihasuunnitelmassa, mutta yleensä oletetaan myös tämän löytyvän suunnitelmasta)
 • Oleskelu- ja harrastealueet

Entistä haastavampia tontteja?

Yleinen trendi uusissa tonteissa on, että ne ovat yhä haastavampia rakentaa. Kun tila alkaa tiheästi asutuilla seuduilla loppumaan, niin tontteja joudutaan lohkomaan ´ei niin ihanteellisesta´ maastosta. Suuret korkeuserot ja haastava pohjamaa ovat suurimmat ja yleisimmät haasteet. Nekään eivät silti ole ylitsepääsemättömiä haasteita.

Rinnetontti - harkituilla muutoksilla upeaksi puutarhaksi

Rinnetontin korkeuseroja hyödyntämällä puutarhasta saa aikaan monimuotoisen, näyttävän ja kauniin - sekä helppohoitoisen. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa saa kuitenkin olla hieman tavallistakin huolellisempi. Jo perusasioiden, kuten tontin vedenohjauksen, on oltava hyvin toteutettu (ei naapuriin tai rakennuksiin), ettei vesi tai pintamaa karkaa kasveilta ensimmäisten vuosien aikana. Rinneistutuksissa kannattaa lisäksi käyttää vallitseviin kasvuolosuhteisiin ja imen omaan rinteeseen soveltuvia lajeja.  Katteita tai kookosmattoa voi myös käyttää.

Erilaisia via Garden Oy:n toteuttamia rinneratkaisuja.Erilaisia via Garden Oy:n toteuttamia rinneratkaisuja.

Pieni rinnetontti on haastavin: korkeuseroja muuttamalla saadaan vapautettua aktiiviseen käyttöön tilaa.

Pihasuunnittelu -luonnos, mittakaava 1 x 200 (Päivi Rahikka, via Garden OyPihasuunnittelu -luonnos, mittakaava 1 x 200 (Päivi Rahikka, via Garden Oy


Apua pihan suunnitteluun ja toteutukseen

Rakennat sitten uutta tai uudistat vanhaa, niin hyvä suunnittelu on kaiken a ja o - pihankin rakentamisessa. Piharakenteiden ja istutusten huolellinen toteutus on viihtyisän, aikaa kestävän ja helppohoitoisen puutarhan toinen kulmakivi. Kolmas on puutarhan säännöllinen hoito.

Via Garden Oy:ltä saat ammattilaisen avun pihasi suunnitteluun tai kunnostukseen koko Suomen alueelle. On kyseessä sitten iso taikka pieni kohde, niin ota rohkeasti yhteyttä. Etelä-Suomen alueella toteutetaan kaikki kohteet toiveestanne vaikka valmiiksi saakka!

Jätä yhteydenottopyyntö via Garden Oy:lle
Hyvin suunniteltu ja toteutettu rinneratkaisu.Hyvin suunniteltu ja toteutettu rinneratkaisu.