• Etusivu
  • Hoitotyöt

Anna lempeä lähtö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_44020.jpg

Ruosteenpoistaja

Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.

Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.
Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Joskus tarhurin tarvitsee turvautua lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Myrkystä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ne vahingoittavat myös hyönteisiä, puutarhan pikku sankareita. Luontoa kunnioittava tarhuri pystyy välttämään myrkkyjä ja kemikaaleja käyttämällä luonnonmukaisia torjunta-aineita ja ikivanhoja kotikonsteja. Moni rohto syntyy keittiökaappien antimista.

Jos kuitenkin turvaudut kaupan torjunta-aineiden käyttöön, valitse luomuviljelyssä hyväksyttyjä, pyretriinipohjaisia aineita. Pyretriiniä esiintyy luonnossa ja se hajoaa nopeasti.

Tutustu ympäristöystävällisiin Neudorff -tuotteisiin

Lue lisää tuholaisten ja tautien torjunnasta

9 lyömätöntä kotirohtoa

Ruosteenpoistaja
500 g tuoretta pietaryrttiä
10 l vettä
Kaada kiehuva vesi pietar­yrtin kukintojen päälle kattilaan. Anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Laimenna nestettä suhteessa 1:2. Käytä kasvien homeen ja ruosteen torjuntaan.

Nokkoslannoite
1 kg tuoreita nokkosia
5 litraa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan. Siivilöi lehdet pois. Käytä liuosta lannoitteena vedellä laimennettuna. Käytä kasteluliuokseen 1 osa nokkosliuosta ja 10 osaa vettä. Nokkoshaudute on erittäin typpipitoista, joten älä käytä sitä liikaa loppukesällä. Jos haluat vahvistaa ravinnepitoisuutta, voit lisätä nokkosveden joukkoon muutaman kanankakkarakeen. Hajuvaroitus!

Chilisumute
Chilisumute

Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittimella. Siivilöi neste. Lisää mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Chilimyrkky tehoaa erilaisiin tuholaisiin. Varo vahvan sumutteen joutumista silmiin!

Raparperi­- kirvakarkote
700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperin lehtiä teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana kirvojen tuhoksi.

Sipuliliemi ja minttuhaudute
Sipuliliemi ja minttuhaudute

Mansikkahomeen sipulisurma
100 g silputtua sipulia
10 l vettä
Silppua sipuli ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen hautua puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana mansikkahomeen torjuntaan. Käsittely on hyvä uusia kolmena päivänä peräkkäin.

Minttuinen tuholaispelote
3 dl tuoreita mintunlehtiä
1,2 l vettä
Soseuta minttu tehosekoittimessa vesitilkan kera. Lisää loppu vesi, sekoita ja siivilöi. Laimenna nestettä suhteessa 1:4. Sumuta kirvoja ja tuholaistoukkia.

Ruokasoodasumute
Ruokasoodasumute

Ruokasooda­sumute härmään
3 tl ruokasoodaa
3 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Sekoita ainekset keskenään. Sumuta rohtoa sienitautien kuten härmän vaivaamille kurkun ja kesäkurpitsan lehdille sekä marjapensaille.

Tomaatinlehtiuute
kourallinen tomaatinlehtiä
1 l vettä
Anna tomaatinlehtien liota muutama tunti vedessä. Siivilöi lehdet pois. Käytä vettä yhdessä mäntysuopaliuoksen kanssa torjumaan pehmeitä tuholaisia kuten kirvoja.

Mäntysuopaliuos
1 dl mäntysuopanestettä
5 l vettä
Sekoita ainekset ja sumuta laimentamattomana kirvoja ja muita pehmytkuorisia tuholaisia vastaan. Toista käsittely pari kolme kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta kuoriutuviin toukkiin.

Huomio

Huomio

Katso toisin

Rikkakasvit koettelevat tarhurin hermoja, mutta mietipä, mikä on oikeasti rikkakasvi. Voikukan ahkerasta kukinnasta jaksaa ehkä iloita, kun tietää sen tarjoavan ravintoa perhosille ja muille pölyttäjille.

Jos kuitenkin toivoisit ne sinne, missä pippurikin kasvaa, on tehokkain keino kumartua kitkemään. Vuohenputken ja nokkosen voi jopa kitkeä lautaselle. Rikkaruohojen ennaltaehkäisynä toimii maanpinnan peittäminen katteilla tai aluskasveilla.

Paras keino suojautua tauteja ja tuholaisia vastaan on kasvattaa vahvoja taimia. Kun huolehdit hyvin kasvin ravinteiden, veden ja valon saannista, se kasvaa vastustuskykyiseksi taudeille.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201910_60669.jpg
Väriä syksyisessä puutarhassa
Syksyinen puutarha hurmaa väreillään ja tuoksullaan, myöhään kukkivilla lajeilla ja valon leikillä!Jos haluaa puutarhansa näyttävän hyvältä myös kesän kovimman kukintakauden jälkeen, niin silloin oikeanlainen kasvien valinta on avainasemassa. Valitse puutarhaasi ruskan väreihin pukeutuvia puita ja pensaita sekä myöhään kukkivia ja kauniisti lakastuvia perennoja.Syksyisen puutarhan kauneutta täydentää puiden väleistä matalalta paistava aurinko, vesielementin solina ja tuulen aiheuttama lehtien havina sekä syyspuutarhan tuoksu.
20204_63774.jpg
Tämän vuoden herkku on paprika
Värikkäät kasvikset pitävät huolta terveydestämme, sillä ne sisältävät jokapäiväiseen hyvinvointiin liittyviä suojaravinteita. Puutarhaliiton valitsemat vuoden vihannekset paprikat tuovat ympäri vuoden hyviä makuja, terveyttä, värejä ja raikkautta ruokavalioomme. Innokkaimmat viljelevät niitä myös itse. Muun muassa chili-paprikoiden kylvöaika oli jo tammikuussa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20203_63697.jpg
Ja paras pääsiäisruohon kylvöalusta on...
Pääsiäinen tulee ja joka vuotinen ruohon kylväminen. Toisena vuonna onnistuu, toisena ei – yleensä ei. Usein tulee myös uusia vinkkejä siitä, mihin kylvää rairuohot trendikkäästi. Tänä vuonna päätin kokeilla 5 eri kasvualustaa ja missä alustalla saisin ruohon itämään ja kasvamaan parhaiten.
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton