TAKAISIN

Kesäkäyttöisen mökin huussia
ei kannata tyhjentää syksyllä

Julkaistu: 2.9.2019

Yli puolella* suomalaisista vapaa-ajan asunnoista on kuivakäymälä. Osa kuivakäymälöistä on sisällä mökissä, mutta suuri osa on perinteisessä huussirakennuksessa. Nyt on oikea aika varmistaa, että talvi voi tulla myös huussiin!

*Biolanin kesäkuussa 2015 Taloustutkimuksella teettämästä bränditutkimuksesta selvisi, että suomalaisista kesämökeistä 54 prosentilla on käytössään kuivakäymälä.


Mökeillä, joilla käydään myös talvella, kannattaa varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön

- Ulkohuussissa talven pakkanen jäädyttää väistämättä kuivakäymälän sisällä olevat jätteet. Jäätymisen vuoksi tyhjennys on hankalampaa kuin kesällä. Siksi kannattaa nyt syksyllä tyhjentää kuivakäymälää sen verran reippaasti, että talven aikana kertyvä jäte mahtuu säiliöön, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kauttaaltaan lämpöeristetystä kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, kompostin kannattaa antaa jäätyä ennen käyttöä vähintään yhden talven yli.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, on tyhjennettävä jäte aina kompostoitava. Se onnistuu esimerkiksi puutarhajätteen joukossa puutarhakompostorissa.

- Kun kompostoidaan käymäläjätettä, on varmistuttava, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista. Siksi käymäläjätekompostorissa on hyvä olla sekä kansi että pohja. Tällaisia kompostoreita ovat esimerkiksi Mökkikompostori tai Maisemakompostori Kivi. Mökkikompostorissa on nesteenkeruumahdollisuus. Se on erittäin tärkeä ominaisuus, kun kompostoidaan pakastavan käymälän jätöksiä, jossa nestettä on paljon, kertoo Riikka Kerttula.

Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä

- Jos kuivakäymälään ei tule säännöllisesti uutta jätettä, se jäätyy joka tapauksessa talven aikana. Keväällä kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte voidaan levittää suoraan kasvien tyvelle 2–5 cm katekerroksena. Kuivakäymälästä, joka ei kompostoi, jäte laitetaan vielä keväälläkin kompostoitumaan, opastaa Kerttula.

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Nyt syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

Lue lisää käymäläjätteen hyötykäytöstä

Etsitkö tarpeisiisi sopivaa käymälää? Luehan artikkeli Millainen käymälä meille sopisi?
Tutustu myös Rakentaja.fi verkkokaupan kuivakäymälävalikoimaan!


_