TAKAISIN

Palsternakka on vaatelias kasvi

Päivitetty: 27.7.2020

(Pastinaca sativa)

Palsternakka on vaatelias kasvi, joka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.

Nimenä palsternakka viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.

Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa. Liemijuureksena palsternakka onkin eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla. Palsternakkaa on kuitenkin alkanut näkyä ravintolaruoissa ja se on saanut innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.

Palsternakka kehittää hieman porkkanaa suuremman kellanvalkoisen mehevämaltoisen pääjuuren. Palsternakan juuri ja siemenet sisältävät furanokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa.

Palsternakasta lisää Puutarha.netin Keskustelupalstalla
Palsternakka näyttää ihan porkkanalta.Palsternakka näyttää ihan porkkanalta.
Taimikasvata sisällä 1 kk, istuta ulos toukokuussa 15 - 20 cm:n välein. Tai kylvä suoraan ulos mahdollisimman aikaisin 1 - 3 cm syvään. Riviväli 50 cm. Palsternakka tarvitsee multavan ja syvään muokatun kasvupaikan.

Taimettumisaika 18 - 25 päivää. Kasvuaika 90 päivää. Kasvualusta multapitoinen hiekkamaa, pH 7. Runsas lannoitus, lisää typpeä 1 - 2 kertaa kasvukauden aikana.

Sadonkorjuu myöhään syksyllä kun maa alkaa jäätyä. Irrota juuret varovasti talikolla. Naateista erittäytyvien alkaloidien vuoksi suojaa kätesi kumikäsinein; alkaloidit voivat aiheuttaa ihottumaa

Osan sadosta voi jättää maahan talveksi ja korjata vasta keväällä. Tällöin ohut lehti- tai olkipeite saattaa olla tarpeen. Kellariin korjatun palsternakan varastointilämpö on 0 - 1 astetta. Ilmankosteus 95 - 97 %. Varastointiaika näissä oloissa 6 - 8 kk.

Paahda tai keitä ja soseuta

Palsternakka kypsyy nopeasti, joten se on helppo ja nopea sosekeittoaines tai uunissa paahdettava juures. Kiusaustyyppisenä uuniruokana tai juustolla gratinoituna palsternakka maistuu niin kalan kuin lihan kanssa. Patoihin ja keittoihin palsternakkaa on osattu käyttää kautta aikain täyteläisen maun antajana.

Perunaa palsternakka täydentää loistavasti. Kokeile tehdä perunasose niin, että korvaat kolmanneksen perunoista palsternakalla. Maku ja ravintoarvo paranevat. Palsternakkasosetta pidetään täydellisen hyvänä lisäkkeenä esimerkiksi syksyn lammaspadoille tai karitsankyljyksille. Myös sienimuhennos saa palsternakasta oivan makuparin.

Kun haluat palsternakasta makua liemiin, yhdistä palsternakkaa porkkanan, purjon, juurisellerin ja persiljan kanssa. Näin saat maistuvat liemet kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Palsternakka on merkittävä tekijä tuomaan ruokaan täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua.

Palsternakkaa voit käyttää raakanakin dippikasviksena tai raastettuna. Koska palsternakan kuiva-ainepitoisuus on korkea, kannattaa palsternakkaraasteeseen yhdistää mehevää omenaraastetta, appelsiinipaloja tai hyvä öljy-viinietikkakastike. Kokeile paahdettua tai paistettua palsternakkaa lämpimissä salaateissa.

Ravintoarvo hyvä

Palsternakan ravitsemuksellinen laatu on hyvä. Palsternakka tuo ruokaan kuitua ja folaattia, joista nykyisessä ruokavaliossa on helposti puutetta. Palsternakka sisältää paljon kaliumia, joten sitä voi suositella henkilöille, joilla on korkea verenpaine tai joilla on nesteenpoistolääkitys. Palsternakan magnesiumin, kalsiumin ja raudan määrät ovat mainitsemisen arvoisia ja vitamiinejakin löytyy kaiken kaikkiaan kohtalaisesti. Energiaa ja hiilihydraatteja palsternakka sisältää puolet vähemmän kuin peruna. Joillakin ihmisillä palsternakka aiheuttaa allergisia reaktioita.

Miksaa rohkeasti erilaisia kasviksia ruokaa laittaessasi.Miksaa rohkeasti erilaisia kasviksia ruokaa laittaessasi.

Kokeiltuja ruokaohjeita:

Paahdetut palsternakat

6 tuoretta palsternakkaa
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
0,5 – 1 dl hienoksi jauhettua parmesaanijuustoa
* Kuori palsternakat kuorimaveitsellä ja halkaise ne pituussuuntaan neljään osaan. Paloittele edelleen noin kahdeksan sentin pituisiksi paloiksi.
* Siirrä palsternakkapalat uunivuokaan tai pellille ja pyöräytä joukkoon öljy ja mausteet, lopuksi myös hienojakoinen parmesaaniraaste.
* Paahda 200-asteisessa uunissa kypsiksi ja rapeiksi eli 30 – 45 minuuttia.

Palsternakkapaistos

4 palsternakkaa
noin 1 dl vettä
tilkka kasvisfondia
2,5 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
* Kuori ja leikkaa palsternakat poikittain viipaleiksi. Keitä nämä pienessä vesimäärässä, johon on lisätty mausteeksi tilkka kasvisfondia.
* Keitä muutaman minuutin ajan ja siirrä juurespalat liemineen uunivuokaan.
* Kuumenna maito kattilassa ja anna sulatejuuston sulaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan. * Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Tekstin pohja: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Pixabay
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry