TAKAISIN

Palsternakka

Julkaistu: 17.7.2015

(Pastinaca sativa)


Palsternakka on vaatelias kasvi, jota viljellään sekä ravinto- että lääkekasvina. Kehittää hieman porkkanaa suuremman kellanvalkoisen mehevämaltoisen pääjuuren. Palsternakan juuri ja siemenet sisältävät furanokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa. Liemijuureksena palsternakka on eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla.

Palsternakasta lisää Puutarha.netin Keskustelupalstalla


Taimikasvata sisällä 1 kk, istuta ulos toukokuussa 15 - 20 cm:n välein. Tai kylvä suoraan ulos mahdollisimman aikaisin 1 - 3 cm syvään. Riviväli 50 cm. Palsternakka tarvitsee multavan ja syvään muokatun kasvupaikan.

Taimettumisaika 18 - 25 päivää. Kasvuaika 90 päivää. Kasvualusta multapitoinen hiekkamaa, pH 7. Runsas lannoitus, lisää typpeä 1 - 2 kertaa kasvukauden aikana.

Sadonkorjuu myöhään syksyllä kun maa alkaa jäätyä. Irrota juuret varovasti talikolla. Naateista erittäytyvien alkaloidien vuoksi suojaa kätesi kumikäsinein; alkaloidit voivat aiheuttaa ihottumaa

Osan sadosta voi jättää maahan talveksi ja korjata vasta keväällä. Tällöin ohut lehti- tai olkipeite saattaa olla tarpeen. Kellariin korjatun palsternakan varastointilämpö on 0 - 1 astetta. Ilmankosteus 95 - 97%. Varastointiaika näissä oloissa 6 - 8 kk.