• Etusivu
  • Ajankohtaista

Pakkaskevät on armoton puutarhakasveille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20174_48987.jpg

Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?

Estä tuijien kuivuminen

Kevätsää on armoton puutarhan ikivihreille kasveille. Aurinko ja tuuli saavat tuijien vihreät osat haihduttamaan vettä. Jos maa on vielä jäässä, niin kasvi ei saa uutta vettä tilalle. Tämän seurauksena kasvi saattaa kuivua ja ruskettua. Usein kuvitellaan, että ikivihreät kasvit ruskettuvat pakkasen seurauksena, mutta todellinen syy onkin kevätaurinko. Nyt on se hetki, kun voi vielä pelastaa tuijat, katajat ja alppiruusut.

− Jos ikivihreille kasveille ei ole laitettu varjostusta, kastele juuristoalue reilusti lämpimällä vedellä. Kastelu sulattaa maan ja kasvit alkavat juurillaan saada vettä lehdistöstä haituvan veden tilalle. Vedenpuutteesta kärsivät alppiruusut roikottavat lehtiään haihdunnan vähentämiseksi. Kun lehdet nousevat normaaliin asentoon, tietää, että kasvi saa juurillaan riittävästi vettä. Varjostusverkot saa poistaa kasvien päältä vasta, kun maa on varmasti sula, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kiirehdi pensaiden leikkausta

Puita ja pensaita voi leikata niin kauan, kuin silmut eivät ole pullistuneet. Tänä vuonna leikkausaikaa on normaalia pidempään. Suurin osa puutarhan koristepensaista siistitään harventamalla. Silloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat tyveä myöten poikki. Kerralla voidaan leikata noin puolet oksien lukumäärästä.

− Koristepensaista esimerkiksi kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja pensashanhikki kestävät alasleikkauksen. Alasleikkauksessa kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa, mainitsee Kerttula.

Herukka- ja karviaispensaita leikataan vuosittain. Leikkaamalla poistetaan vanhimpia, vaurioituneita ja lähelle maan pintaa kaartuvia oksia niin, että pensaaseen jää noin 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki.

Älä rapsuta kukkapenkkiä puhtaaksi

Kukkapenkin siivouksella ei ole kiire. Niin kauan, kuin on pakkasta, kuivat kukkavarret ja lehdet suojaavat mahdollisesti jo kasvun alkuun ehtineitä versoja. Syksyllä haravoimatta jääneitä lehtiä tai talven törröttäneitä kukkavarsia ei tarvitse kärrätä kompostiin, vaan ne voi silputa kukkapenkin pinnalle. Madot hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi.

– Lehtien ja muun kuivan kasvijätteen hajoamista voi nopeuttaa ripottelemalla niiden päälle orgaanisia lannoitteita, kuten kanankakkarakeita. Samalla hoituu myös kasvien lannoitus. Lannoituksen jälkeen kun vielä levittää kukkapenkin pinnalle parin sentin kerroksen uutta multaa tai kompostia, niin istutusalue on kerralla siisti.

Ohje

Ohje

Puutarhan kevätkunnostuksen tärpit:

1. Siisti kukkapenkki pilkkomalla varret. Ripottele päälle kanankakkarakeita ja uutta multaa.
2. Lannoita puut, pensaat ja nurmikko.
3. Kastele ikivihreät kasvit lämpimällä vedellä.
4. Jos puutarhan kalkituksesta on enemmän kuin kaksi vuotta, kalkitse nyt.
5. Istuta orvokkeja ja sipulikukkia ruukkuihin.

_

Ajankohtaista
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20235_78182.jpg
Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella
Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton