• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko perinteisen hiiligrillin ystävä

Vai valmistatko kesäkeittiössäsi ruokaa kaasugrillillä? oletko kokeillut savustamista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2017
20174_49022.jpg

Valmista grillissä kesäiset herkut.

Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.

Ajanvietettä hiiligrillillä

Hiiligrilli on tunnelman luoja, joka tuo ruokaan perinteistä grillauksen makua. Hiiligrillejä on markkinoilla saatavilla useassa kokoluokassa. Pallogrillien yleisin halkaisija on 40 cm.

Yleisimmin hiiligrillissä käytetään lehtipuuhiiliä tai brikettejä, mutta joissakin malleissa voidaan grillata myös halkoja tai muuta puumateriaalia hyödyntämällä.

20174_49023.jpg

Sytytysneste kannattaa antaa imeytyä hiiliin tai briketteihin ennen sytyttämistä. Anna hiilien palaa harmaiksi ennen grillausta. Hiiligrillin valmisteluun kuluu noin 20-30 minuuttia. Paistolämpötilaa voi hieman säädella grillin kannen ja pohjassa olevan ilmansäätöventtiilin avulla.

Näppärä ja nopea kaasugrilli

Kaasugrillin grillausala on hiili- ja sähkögrillejä suurempi, jolloin siinä valmistuu ruokaa isollekin joukolle syöjiä. Monista kaasugrilleistä löytyy sivukeitin ja lisävarusteeksi saa esimerkiksi savustuslaatikon.

Kaasugrillejä on sekä umpipohjaisia että avonaisia. Umpipohjaisissa tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaukseen, jolloin lämpö pysyy tasaisena ja grilli kuluttaa vähemmän kaasua. Grilli, jossa pohja on avonainen, voidaan puhdistaa helposti irrottamalla rasvapelti.

Muista tarkistaa kaasuletkun ja paineensäätimen kunto säännöllisesti. Taivuttelemalla kaasuletkua jyrkästi näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.
Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.

Sähkögrilli on paras valinta parvekkeiden kesäkeittiöihin

Sähkögrillit ovat suhteellisen pienikokoisia, nopeita ja helppokäyttöisiä. Ne soveltuvat grillaukseen esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joiden säännöt sallivat parvekkeella grillaamisen. Sähkögrillit tuottavat vähemmän savua ja hajua. Sitä voi vähentää entisestään täyttämällä vedellä joissakin grillimalleissa olevan alustan. Sähkögrillin voi myös sijoittaa jatkojohdon avulla tarpeeksi etäälle seinästä tai palavista materiaaleista. Tarkista kuitenkin sähkögrilliä käytettäessä, että sulake kestää.

Pidä grilli käyttövalmiina, muista puhdistus

Ahkerassa käytössä olevaa grilli on hyvä puhdistaa käytön jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen pitää grillin aina käyttövalmiina, jolloin ruoanvalmistus on miellyttävää.

Grilli on helpoin puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee harjaamalla. Varo kuitenkin kuumia pintoja ja esimerkiksi pallogrillin kaatumista. Jäähtyneen grillin ritilä on hyvä irottaa ja käyttää puhdistuksessa esimerkiksi kaavinta tai grilliharjaa. Myös karhunkieli irrottaa palanutta ruokaa. Ritilät kannattaa pestä astianpesuaineella ja huuhdella huolella. Valurautaisten osien kohdalla on hyvä noudattaa valmistajan antamia puhdistusohjeita.

Sähkögrillin paistopinnan puhdistuksessa tulee varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.
Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.

Käsittele paistopinnat kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi rypsiöljyllä. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti ja puhdistustarve vähenee.

Grillin ulkopinnan puhdistus tapahtuu vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Yleensä ulkopinta puhdistuu pelkällä vedellä ja pehmeällä rätillä. Huomioi, ettei ulkopinta välttämättä kestä hankausta tai karkeita pesuvälineitä.

Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää ottaa huomioon, että grillihiilien jäätyminen kestää jopa useamman vuorokauden. Älä siis laita hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä käytä tyhjennyksessä myöskään muovisia astioita tai ämpäreitä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.
202112_74091.jpg
Kuusi, kissat ja lapset?
Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?Mainio kysymys näin joulun alla.
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20226_78744.jpg
Hedelmäpuista kysyttyä
Millainen omenapuu tulisi hankkia? Koska voisi omenapuun siirtää? Pitäisikö luumupuuta leikata? Puutarha.netin asiantuntijat vastasivat muiden muassa näihin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi. Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton