• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82872.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syyskuu kolkuttelee oven takana. Kodeissa ja pihoissa aloitetaan syysvalmistelut. Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.

Syyskasvien istutus pidentää puutarhakautta

Paitsi syksyn loistoa parantelemaan, syksyn istutuksilla varmistetaan kevään kukkaloisto. Istutukset onnistuvat, sillä aurinko ei paahda taimia uuvuksiin ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuun lähdön. Kasvit juurtuvat vielä ennen talven tuloa ja lähtevät keväällä kasvamaan. Maassa on paljon kosteutta, joten puutarhurin ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa kastelun suhteen.

Kesäkukkien lakastuttua ja puiden varistaessa lehtensä väriä puutarhaan ja parvekkeelle saa syyskasveilla, jotka viihtyvät viileässä. Kokoa kasveista näyttäviä, oman pihasi tai parvekkeesi tyylin sopivia asetelmia. Hyödynnä asetelmien luomisessa rustiikkiset ruukut, astiat, korit ja sinkkiämpärit.

Viimeistele asetelmat sammaleella, kävyillä tai pihlajanmarjoilla ja patinoituneilla oksilla. Huomioi, että niitä ei kuitenkaan voi kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Tuttujen kanervien, callunoiden ja havukasvien lisäksi viileässä viihtyviä kasveja ovat esimerkiksi syklaamit, krysanteemit, kaalit ja puksipuut. Ne kestävät jopa muutaman pakkasasteen. Pienestä pakkasesta eivät pahastu myöskään marjakanervat, pensastädykkeet ja ruusut. Yhdistelemällä eri kasveja saa luotua näyttävän ja monipuolisen silmänilon.

Sisätiloihin saa siirrettyä ripauksen kesän vehreyttä erilaisilla viherkasveilla.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ethän unohda syyslannoitusta?

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen ja starttaamaan kasvukauden keväällä. Lannoitus on varmin tehdä elokuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä. Lannoitepakkaus kertoo ohjeet muun muassa lannoitteen levitysmäärään. Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.

Hyödynnä haravointijäte

Oletko perinteisen haravan vai lehtipuhaltimen ystävä? Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Kompostoitumista voi vauhdittaa kompostiherätteellä. Muista myös käännellä kompostia, jotta se saa ilmaa ja hajoaminen vauhdittuu.

Tarkasta kotisi ja pihasi valaistus

Pimenevät, tummenevat illat kutsuvat nauttimaan viimeisistä lämpimistä kesän illoista pihan hämyyn. Syksyn pimentyessä huomio kiinnittyy niin sisä- kuin ulkovalaistukseen. Vaihda pimentyneet lamput uusiin. Energiatehokkailla LED-lampuilla on pitkä käyttöikä ja niitä on saatavissa kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. LED-valot sopivat myös käytettäväksi pakkasessa.

Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)
Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)

Pieni pintaremontti piristää

Syksyn sateilla on hyvää aikaa uudistaa myös sisätiloja. Verhojen, mattojen ja muiden tekstiilien vaihto on nopein keino tuoda uutta ilmettä kotiin. Sisustusmaalien sävyistä löytyy takuulla jokaiseen makuun sopiva. Yleensä syksyisin rautakauppojen valikoimiin tulee uusia, ihania tapetteja sekä muita uutuuksia lattiamateriaaleista aina kylpyhuoneen kalustukseen ja keittiöihin.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10525.jpg
Puutarhan parhaat perhoskasvit -kirja
Puutarhan parhaat perhokasvit -kirjaKirja esittelee noin 120 kasvia, jotka houkuttelevat tavalla tai toisella perhosia puoleensa. Mukana on mm. koristekasveja (yksi- ja monivuotisia), luonnokasveja, maatiaiskasveja ja yrttejä.Esitellyistä kasveista löytyy sopivia lajeja niin puutarhaan, parvekkeelle kuin kesämökillekin - avomaalle ja ruukkuihin. Erikseen löytyvät listat mm. tuoksuvista, aikaisin kukkivista ja lääkintään käytetystä perhoskasveista.Kirja mm.kertoo perhosten ja kasvien jännittävästä yhteiselostaantaa ohjeet perhosbaarin rakentamiseenesittelee YLE:n Radion luontoillan asiantuntijana tutuksi tulleen Kauri Mikkolan kokemuksia ja vinkkejä.
202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
20236_18999.jpg
Huussin takana tikittää ravinnepommi
Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.
20136_35313.jpg
Puutarhurista unelma-ammatti
Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton