TAKAISIN

Tontuille Viherkatto Leville

Julkaistu: 10.6.2019

Tonttujen maassa päätettiin verhota Tietäjän Talo viherkatolla. Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.

Tonttujen maassa päätettiin verhota Tietäjän Talo viherkatolla.Tonttujen maassa päätettiin verhota Tietäjän Talo viherkatolla.

Kierrätysmateriaaleista valmistettu kasvualusta

Kierrätysmateriaaleista valmistettuun kasvualustaan päädyttiin Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden opastamina. Kevytsorabetonimurskeesta, kompostista, karikkeesta ja hienoaineksista valmistettu kasvualusta toimii ketokasvien niukkaravinteisena kasvualustana mainiosti.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Marleena Hagner kertoi tarkemmin viherkaton rakenteesta.Luonnonvarakeskuksen tutkija Marleena Hagner kertoi tarkemmin viherkaton rakenteesta.

Mitä viherkatto sisältää?

Luonnonvarakeskuksessa työskentelevä tutkija Marleena Hagner kertoi hieman tarkemmin kattorakenteesta. Alimmaisena viherkatossa on bitumihuopa, jotta kasvin juuret eivät pääse kasvamaan tästä kerroksesta läpi. Seuraavana kerroksena on patolevy, joka toimii vedeneristysrakenteena. Patolevyn päällä on kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätysmatto, joka pidättää vettä kasvien käyttöön kuivana aikana. Seuraavana kerroksena on kasvualustakerros, jossa on Rakennusbetonin tehtaan sivuvirroista syntynyttä kevytsorabetonimursketta, kompostia, kariketta ja hienoaineksia. Kasvualustassa on myös biohiiltä, jonka tarkoitus on sitoa itseensä vettä ja ravinteita, joita se voi sitten luovuttaa katon kasveille.

Katolle tulevaa kasvillisuutta.Katolle tulevaa kasvillisuutta.

Katolla tutkitaan myös biohiilen vaikutusta

Kasvualustaan istutettiin haluttu kasvillisuus tieteellisen tarkkaa seurantaa ajatellen. Katolla tutkitaan myös biohiilen vaikutusta alustan toimintaan ja kasvien kasvuun. Tietäjän talon viherkatolle istutettiin mm. Tenonajuruohoa (Thymus serpyllum ssp. tanaensis) mikä on erittäin hyvä mauste sekä Pohjanruusunjuurta (Rhodiola rosea).

Valmis viherkatto kukoistaa kauniisti.Valmis viherkatto kukoistaa kauniisti.

Viherkatto maastouttaa talon ympäristöönsä

Viherkatto on paitsi kaunis myös melua ja pölyä sitova julkisivu. Lisäksi hulevettä muodostuu vähemmän; sateesta vain kolmasosa valuu ränneistä alas. 2/3 sadevesistä jää katolle kasvien käyttöön. Ja myös pienet pölyttäjät tykkäävät viherkatoista. Viherkatto sopii moniin rakennuskohteisiin. Viherkatto maastouttaa talon ympäristöönsä. Uskallatko sinä kokeilla?

Viherkaton rakenne

  • Kasvillisuus
  • Kasvualusta
  • Salaoja-/vedenpidätyskerros
  • Suodatin-/vedenpidätyskangas
  • Bitumihuopa
  • Kattorakenteet, vesieristeet

Katon kantavuudessa huomioidaan

  • Viherkaton kuormitus 150kg/m²
  • Lumikuorma (Kittilä) 300 kg/m²
  • Tuulikuorma 65 kg/m²

Jätä yhteydenottopyyntö