• Etusivu
  • Hoitotyöt

Älä tapa nurmikkoa syysleikkauksella

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.09.2017Päivitetty 06.02.2024
20179_50236.jpg

Syksyllä nurmikko lopettaa kasvunsa vasta silloin, kun päivälämpötila on alle 5 astetta. Siihen asti nurmikkoa leikataan säännöllisesti.

Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.

Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Syksyn nurmikonleikkaus on senttipeliä

Kesällä hyväkuntoinen nurmikko voidaan leikata hyvinkin lyhyeksi. Syksyllä nurmikko kuitenkin kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi leikkauskorkeus nostetaan 5 senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän. Syksyllä nurmikkoa leikataan edelleen säännöllisesti, jotta kerralla tarvitsee leikata korkeintaan 1/2 senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi.

− Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kun päivälämpötila laskee alle 5 asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden tulisi olla 5 senttiä.

− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.

Haravaraivo pois

Yksittäiset pudonneet lehdet voi jättää nurmikolle haravoimatta. Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti. Jos nurmen peittää paksu yhtenäinen lehtipatja, se lisää erilaisten kasvitautien vaaraa ja lumen alta saattaakin paljastua pahoin kärsinyt nurmikko.

− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, opastaa Kerttula.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

Vältä 5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

  1. Älä leikkaa syyskesällä nurmikkoa liian lyhyeksi − tavoiteltava korkeus on 5 cm.
  2. Älä leikkaa kerralla enempää kuin 1/2 cm nurmiheinän pituudesta.
  3. Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta − mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
  4. Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa − haravoi osa pois.
  5. Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.
<p data-block-key="o4r5v">Syksyllä nurmikko pidetään 5 sentin mittaisena.</p>
Syksyllä nurmikko pidetään 5 sentin mittaisena.
Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20242_83422.jpg
Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.
200911_19420.jpg
Keskustelupalstan ohjeet
Mistä voin muokata omaa profiiliani?Paina välilehteä "Keskustelut" ja klikkaa ylärivin linkkiä "oma profiili". Näet myös foorumilla aina omien viestiesi kohdalla pikalinkin omaan profiiliin. Muut eivät näe sitä sinun kohdallasi, vaan aina vain omalla kohdallaan. Oma profiili -pikalinkkiä ei voi itse poistaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton