TAKAISIN

Näin hoidat kaktuksiasi

Julkaistu: 12.1.2018
Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset kaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja nivelkaktukset kaipaavat lämpöä, mutta ei paahdetta.

Hiekkapitoinen kasvualusta

Ruukussa kasvavalle kaktukselle on tarjottava lähes samanlainen kasvualusta kuin luonnossakin. Kaktusmullan tulisikin olla hiekkapitoinen ja lievästi hapan. Biolan Kaktusmullassa kasvualustan olosuhteet ovat optimoidut näille kasveille: alustan happamuus, ilmavuus sekä ravinnetaso ovat tasapainossa. Istuta kaktuksesi ahtaaseen lasittamattomaan ruukkuun. Kesäaikana lannoita joka toinen viikko kasteluveteen sekoitettavalla Biolan Ravinnenesteellä.
MelonikaktusMelonikaktus

Lepokausi ennen kukintaa

Jotta saat kaktuksesi kukkaan, anna kasvisi levähtää. Lepokaudella lämpötila lasketaan 10-15 °C. Valoa saa kuitenkin olla, mutta kastelun voi joko lopettaa kokonaan tai vähentää  mitättömäksi. Kaktusta voi ulkoiluttaa kesän ajan, kunhan muistaa kastella kasvia säännöllisesti. Ilman lepokautta kaktus ei kuki.

Vasemmalla kultasiilikaktus, oikealla mansikkakaktusVasemmalla kultasiilikaktus, oikealla mansikkakaktus

Kaktuksen kuukausihoitokalenteri

Joulu-tammi: Joulu- ja korallikaktus kaipaavat kastelua - joulukaktus jopa kevyttä lannoitusta. Muut kaktukset pärjäävät lähes ilman kastelua. Noin neljän tunnin lisävalo olisi suotavaa.

Helmi-maalis: Istutus uuteen multaan. Kastellaan varovaisesti.

Huhti-touko: Kaktukset, joille on vaihdettu multa, varjostetaan kevyesti keskipäivän paahteelta. Nestemäinen lannoitus aloitetaan laimeampana kuin muille huonekasveille. Kevyt sumutus keskipäivällä ja lisätään kastelua. Jos versot ovat kasvaneet hyvin, ota pistokkaita.

Kesä-heinä: Joulu-, lehti- ja korallikaktus saavat olla kesäkuukaudet puolivarjossa. Muiden  kaktusten saa antaa nauttia auringon porotuksesta. Nyt, jos koska, on aika ottaa pistokkaat.

Elo-syys: Kaikki kaktuslajit saavat olla täydessä valossa ikkunalla. Pistokkaat, jotka eivät ole juurtuneet, laitetaan kevyeen varjoon. Kaktusten kastelua ja lannoitusta vähennetään. Joulukaktus tarvitsee lepotauon, jolloin sitä ei lannoiteta ja kastelukin pidetään niukkana.

Loka-marras: Nyt saa paistaa - kaikki kaktukset liikenevään auringonvaloon. Lisävaloa saa antaa 2-3 tuntia päivässä. Ne tarvitsevat säännöllistä kastelua ja niukkaa lannoitusta.