TAKAISIN

Talvi ja huonekasvit

Päivitetty: 9.11.2020
Kasvitkin kaipaavat lepoa. Lepoaikana kastelu ja lannoitus ovat vähäistä.

Vähäinen valo rasittaa huonekasveja

Suurin rasite kasveille talvikausina on pimeys. Tänä aikana aurinkoisimman ikkunan läheisyys on paras. Päivän aikana päästetään valo ulkoa sisälle koko komeudessaan - kaihtimet ja verhot siis syrjään. Ethän käännä turhaan kasviasi - lehdet kääntyvät valoa kohden.

Kasvi viihtyy paremmin, jos se saa lisävaloa. Lisävalon kanssa huonekasvin valonsaantiaika on 12 h. Loisteputket, elohopealamput tai led-valot sopivat parhaiten lisävalon antajiksi, sillä ne tuottavat paljon valoa ja vähän lämpöä. Lisävalo lasketaan lähelle kasvia, mutta sen verran kauas, ettei lämpö vahingoita kasvin lehtiä.

Vähemmän vettä

Anna mullan kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelukertaa. Yleinen virhe talvikastelussa on liikakastelu. Ruukun pinta saattaa olla kuiva, mutta juuristo on märkää, ikkunalauta kylmä. Tämä voi johtaa jopa kasvin kuihtumiseen.

Kaikkia huonekasveja lannoitetaan helmi-marraskuun välisenä aikana. Merileväuutetta voi antaa vuoden ympäri, mutta erityisen tärkeää sen käyttö on talvella, marras-helmikuussa, kun ei lannoiteta. Merileväuute ei ole varsinainen lannoite, vaan se on kasvienhoitotuote, joka lisää kasvien stressinsietokykyä. Stressiä aiheuttaa talvella mm. kuiva huoneilma ja liian vähäinen valo.

Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehdenkärjet ruskettuvat helposti.Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehdenkärjet ruskettuvat helposti.

Alhainen ilmankosteus

Huonekasvit ovat kotoisin sademetsistä, joissa ilmankosteus on suuri. Kotona ilmankosteus ei ole tarpeeksi korkea. Lämmin kuiva ilma ruskettaa kasvien kärjet, lisää kehrääjäpunkkeja sekä ripsiäisiä.

Ilmankostutin sekä lehvästön suihkutukset parantavat kuivaa huoneilmaa. Pienilmastoa parannetaan myös kokoamalla kasvit ryhmäksi.

Kiiltävälehtinen kasvi kiittää hoitajaansa, kun lehdeltä pyyhitään pölyt pois suihkuttamalla tai pyyhkimällä. Suihkutuksella muuten on tuhoeläimiä vähentävä vaikutus.

1920

Merilevällä vastustuskykyä

Pimeimpänä vuodenaikana huonekasveja ei lannoiteta. Sen sijaan kasveille annetaan Merileväuutetta. Merileväuutteella ravinteidenottoa tasapainotetaan ja elinvoimaisuutta lisätään. Tuote sekoitetaan kastelu- tai sumutusveteen.

Syklaameja, joulukaktuksia ja muita talvella kukkivia kasveja saa kuitenkin lannoittaa kukinnan ajan. Kukkivien kasvien lannoitus hoidetaan multaan työnnettävillä Ravinnepuikoilla tai kasteluveteen sekoitetulla Ravinnenesteellä.

Merileväuute perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin.
Merileväuute0,5l