TAKAISIN

Vangitse kodin lentävät kasvituholaiset

Päivitetty: 5.12.2018

Kuiva huoneilma ja vähäinen valo ovat huonekasveille haasteellisia. Varsinkin kasvien lähtö talvilevolle syksyllä on riskipitoista aikaa. Kuivuus ja lämpö suosivat kasvien tuhohyönteisiä ja toisaalta syksyn liika kastelu  mahdollistaa niiden nopean lisääntymisen, joten niiden tarkkailu ja nopea reagointi ovat tarpeen.

Hyönteiset saattavat uinua lehtihangoissa vuosia, ja sopivien lämpö- ja kosteusolosuhteiden ilmaantuessa ne kehittyvät kasvin solunesteitä imeviksi tuholaisiksi. Kun multa on liian märkää siinä viihtyvät myös hyönteisten toukat. Jos kasvin ympärillä pyörii pieniä sääskiä tai kärpäsiä ja mullassa liikkuu valkoisia matoja, päästä multa kuivahtamaan kastelujen välillä. Kuivan huoneilman rasituksia voit lieventää  sumuttamalla kasveja säännöllisesti
 

Neudorff TorjuntatikkujaNeudorff Torjuntatikkuja

Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistuneen Esbau Oy:n valikoimaan kuuluu Neudorffin kehittämä ja valmistama Torjuntatikku, jolla kotipuutarhuri voi itse helposti pyydystää asunnossa pörräävät ylimääräiset ötökät myrkyttömästi!

Esbau Torjuntatikku vangitsee kätevästi kaikki kodin lentävät tuholaiset. Torjuntatikkua on helppo käsitellä : se painetaan yksinkertaisesti kukkaruukun multaan. Tämä biotekninen menetelmä perustuu hyönteisten luontaiseen reaktioon lentää tiettyä keltaisen sävyä kohti. Torjuntatikut on päällystetty hajuttomalla hyönteisliimalla, joka ei kuivu eikä valu korkeissakaan lämpötiloissa. Hyönteiset tarttuvat lujasti tikkujen liimaan, joka ei sisällä hyönteismyrkkyä. Vesi ei myöskään vähennä liiman tarttuvuutta. Torjuntatikkuja on helppo käyttää  ja ne säilyttävät torjuntakykynsä pitkään. Torjunta on aloitettava mahdollisimman aikaisin.

Tutustu tarkemmin Neudorffin ympäristöystävällisiin torjuntatuotteisiin

Yleisimmät kodin huonekasvien tuholaiset ovat harsosääsket, ansarijauhiaiset ja ripsiäiset.

Harsosääsket (Sciaridae). Harsosääski on hentorakenteinen, noin 2-3 mm pituinen musta lentävä hyönteinen. Aikuinen harsosääski näyttää aivan pieneltä mustalta kärpäseltä, joka etenee vaappuvasti lentäen. Yleensä harsosääsket ilmestyvät asuntoon mullan välityksellä. Harsosääsket kansoittavat nopeasti kaikkien kukkien mullat, joten torjuntatikut kannattaa asentaa kaikkiin kasveihin. Harsosääski viihtyy parhaiten kosteassa mullassa ja munii mullan pintakerroksiin. Munista kehittyy noin 3-5 mm pituisia toukkia, jotka nuorena ovat lasimaisen kuultavia ja myöhemmin valkoisia. Toukan pää on musta. Aikuiset harsosääsket syövät pääosin mullan pinnassa olevaa hometta. Sen sijaan toukat syövät taimien hiusjuuria ja runsaana esiintyessään haittaavat taimien kasvua. Mullan tulee antaa kuivua parin sentin syvyyteen, myöskin  parin sentin kerros kevytsoraa auttaa harsosääskien torjunnassa.
 
Ansarijauhiaiset, (Trialeurodes) on pieni, valkoinen hyönteinen lehtien alapinnalla. Se heikentää kasvia imemällä siitä solunestettä. Sen toukat imevät samoin solunestettä. Niiden uloste on erittäin hyvä kasvualusta haitallisille sienille ja homeille. Nämä 1,5-2 mm pitkät hyönteiset lehahtavat ilmaan kasvia kosketettaessa. Jauhiaiset lisääntyvät nopeasti ja valtaavat pian kaikki muutkin kasvit.
 
Ripsiäiset, (Thysanoptera). Jos kasvisi lehdille ilmestyy harmaanvalkeita laikkuja, kyseessä voivat olla ripsiäiset. Nämä laikut vähitellen yhtyvät ja saavat hopeisen kimalluksen. Lehtien alapinnoilla näkyy ulosteita pieninä pilkkuina. Aikuiset ripsiäiset omaavat neljä siipeä ja ovat 1-2 mm pituisia sekä kapeita. Ne lennähtävät ilmaan kasvia koskettaessa, Ripsiäisten munia ei tarvitse edes hedelmöittää, joten ne  lisääntyvät todella helposti. Vihertävänkeltaiset toukat asustavat lehtien alapinnoilla ja niitä on vaikea havaita.


Lisätiedot     toimitusjohtaja Esa Jussila, puh. 0400 210 310
 

Esbau Oy on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut yritys. Se on luonnonmukaisten torjunta- aineiden ja lannoituksen uranuurtaja Suomessa. Esbaun tuotteissa pitkäkestoinen biologinen vaikutus ja tuotteiden ympäristöystävällisyys yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla.
Yli kaksikymmentä vuotta alalla toiminut Esbau tuo maahan mm. saksalaisen Neudorffin tuotteita, joka on maailman johtava luonnonmukaisten tuotteiden valmistaja. Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy Esbaun Bio- Aapisesta osoitteesta www.esbau.fi