TAKAISIN

Vangitse kodin lentävät kasvituholaiset

Päivitetty: 21.5.2021

Kuiva huoneilma ja vähäinen valo ovat huonekasveille haasteellisia. Varsinkin kasvien lähtö talvilevolle syksyllä on riskipitoista aikaa. Kuivuus ja lämpö suosivat kasvien tuhohyönteisiä ja toisaalta syksyn liika kastelu mahdollistaa niiden nopean lisääntymisen, joten niiden tarkkailu ja nopea reagointi ovat tarpeen. Hyönteiset saattavat uinua lehtihangoissa vuosia, ja sopivien lämpö- ja kosteusolosuhteiden ilmaantuessa ne kehittyvät kasvin solunesteitä imeviksi tuholaisiksi.

Harsosääsket, ansarijauhiaiset ja ripsiäiset

Kun multa on liian märkää siinä viihtyvät myös hyönteisten toukat. Jos kasvin ympärillä pyörii pieniä sääskiä tai kärpäsiä ja mullassa liikkuu valkoisia matoja, päästä multa kuivahtamaan kastelujen välillä. Kuivan huoneilman rasituksia voit lieventää sumuttamalla kasveja säännöllisesti.

Harsosääsket (Sciaridae). Harsosääski on hentorakenteinen, noin 2-3 mm pituinen musta lentävä hyönteinen. Aikuinen harsosääski näyttää aivan pieneltä mustalta kärpäseltä, joka etenee vaappuvasti lentäen. Yleensä harsosääsket ilmestyvät asuntoon mullan välityksellä. Harsosääsket kansoittavat nopeasti kaikkien kukkien mullat, joten torjuntatikut kannattaa asentaa kaikkiin kasveihin. Harsosääski viihtyy parhaiten kosteassa mullassa ja munii mullan pintakerroksiin. Munista kehittyy noin 3-5 mm pituisia toukkia, jotka nuorena ovat lasimaisen kuultavia ja myöhemmin valkoisia. Toukan pää on musta. Aikuiset harsosääsket syövät pääosin mullan pinnassa olevaa hometta. Sen sijaan toukat syövät taimien hiusjuuria ja runsaana esiintyessään haittaavat taimien kasvua. Mullan tulee antaa kuivua parin sentin syvyyteen, myöskin parin sentin kerros kevytsoraa auttaa harsosääskien torjunnassa.

Harsosääskiä tulee kotiisi syksyisin, kun siirrät kasveja ulkoa sisälle.Harsosääskiä tulee kotiisi syksyisin, kun siirrät kasveja ulkoa sisälle.

Ansarijauhiaiset, (Trialeurodes) on pieni, valkoinen hyönteinen lehtien alapinnalla. Se heikentää kasvia imemällä siitä solunestettä. Sen toukat imevät samoin solunestettä. Niiden uloste on erittäin hyvä kasvualusta haitallisille sienille ja homeille. Nämä 1,5-2 mm pitkät hyönteiset lehahtavat ilmaan kasvia kosketettaessa. Jauhiaiset lisääntyvät nopeasti ja valtaavat pian kaikki muutkin kasvit.

Ripsiäiset, (Thysanoptera). Jos kasvisi lehdille ilmestyy harmaanvalkeita laikkuja, kyseessä voivat olla ripsiäiset. Nämä laikut vähitellen yhtyvät ja saavat hopeisen kimalluksen. Lehtien alapinnoilla näkyy ulosteita pieninä pilkkuina. Aikuiset ripsiäiset omaavat neljä siipeä ja ovat 1-2 mm pituisia sekä kapeita. Ne lennähtävät ilmaan kasvia koskettaessa, Ripsiäisten munia ei tarvitse edes hedelmöittää, joten ne lisääntyvät todella helposti. Vihertävänkeltaiset toukat asustavat lehtien alapinnoilla ja niitä on vaikea havaita.

e960ripsiaiset

Esbau Oy on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut yritys. Se on luonnonmukaisten torjunta- aineiden ja lannoituksen uranuurtaja Suomessa. Esbaun tuotteissa pitkäkestoinen biologinen vaikutus ja tuotteiden ympäristöystävällisyys yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla.
Yli kaksikymmentä vuotta alalla toiminut Esbau tuo maahan mm. saksalaisen Neudorffin tuotteita, joka on maailman johtava luonnonmukaisten tuotteiden valmistaja. Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy Esbaun Bio- Aapisesta osoitteesta www.esbau.fi