TAKAISIN

Lisävaloa huonekasveille ja taimille

Päivitetty: 16.2.2018

Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät huonekasvit hyötyvät lisävalosta. Huonekasvia valitessa kannattaakin ensin katsoa, paistaako tulevaan kasvupaikkaan aurinko vai onko valoa vain niukasti. Suomessa luonnonvaloa ei ole tarpeeksi talvella. Huonekasvien kannalta lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Riittämätön valon määrä ilmenee mm. kellastuneina lehtinä. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin tuholaisille ja kasvitaudeille.

Lisävaloa taimikasvatukseen

Kasviharrastus koukuttaa. Ennen maaliskuuta kylvettävät kesäkukkien siemenet tarvitsevat lisävaloa.  Puutarhaharrastajat heräävätkin taviunilta jo tammikuussa: on taas aika laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja aloittaa taimikasvatus sisätiloissa. Jotkut siemenet itävät pimeässä mullan alla ja jotkut valossa mullan pinnalla. Heti itämisen jälkeen lähes kaikki kuitenkin tarvitsevat kipeimmin lisävaloa räjähdysmäiseen kasvuunsa.

Jos hyvin itäneet kesäkukkien taimet venyvät laihoiksi honteloiksi, syy on yleensä valon puute. Hehkulamput tai halogeenit eivät sovellu kasvilampuiksi, koska ne tuottavat liikaa lämpöä.

Kotipuutarhurille suosittelemme energiansäästö- tai led-kasvilamppuja, koska ne kuluttavat vähän energiaa ja tuottaa vain hyvin vähän lisälämpöä. Lamppujen mahtavin etu on kasvivalon spektri, joka on sovitettu kasvun kannalta optimaaliseksi. Spektrissä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia.

Ei hukkalämpöä

Kotona huonekasveja valaistaessa oikea etäisyys kasviin on tärkeä: liian lähelle asetetun tavallisen lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Valitse siis kasveille energiapihi led-valaistus, joka ei juurikaan lämpene, ja sijoita se lähellä kasvia, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti.

Airamin Fiora valaisimessa on ihmissilmälle miellyttävävaloinen led-kasvilamppu. Pitkän johdon ansiosta (3 m) voit tuoda valopisteen lähelle kasvia.  Suomalaisissa taloissa tavallinen pistorasia on usein lähellä ikkunaa. Pitkä johto ja euro-pistoke yhdessä mahdollistavat Fiora-valaisimen käytön ikkunavalaisimena.

Lähiruokaa omasta keittiöstä

Itse kasvatettu ruoka maistuu aina parhaimmalta. Kotikasvattaja saa myös aina tuoretta ja eettisesti tuotettua syömistä.

Useimmat meistä kuitenkin ostavat tuoreet yrtit valmiina kaupasta. Saatavuus ei ole ongelma. Ongelma on saada yrtit pysymään tuoreina ja elinvoimaisina kotona.

Airamin Herby led-pöytävalaisimeen mahtuu kolme pientä yrttiruukkua. Kasvivalaisin muuntuu kätevästi on/off-kytkimen painalluksella kasvivalosta 4000 kelvinin viileäksi valonlähteeksi.