TAKAISIN

Muorinkukka (Peperomia)

Julkaistu: 21.3.2018

Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Ne ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; jotkut mielenkiintoisen värisiä, joillain uurteisia tai erikoisen muotoisia lehtiä jne. Kaikki muorinkukat ovat helppohoitoisia, tuuheita ja kooltaan melko pieniä viherkasveja. Ne kukkivat pitkin, kapein, pippurimaisin kukinnoin. Kaikilla muorinkukilla ja pienilehtisillä pennimuorilla on kuitenkin samanlaiset hoitotoiveet!

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta ja kuvia myös muorinkukista!

Muorinkukkien hoito:

Muorinkukat ovat vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen. Ne viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa, mutta eivät suorassa paahteessa. Melko varjoisassakin ne vielä pärjäävät. Lämmin miellyttää, mutta etenkin kovalehtiset ja mehevät lajit sietävät alhaistakin lämpötilaa; tällöin on kuitenkin varottava liikakastelua.

Ne ovat myös hyvin helppohoitoisia. Muorinkukkien lehdet varastoivat vettä, joten pintamulta saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Kasvukaudella kastelu säännöllisesti - talvella kastelua vähennetään. Kannattaa muistaa, että muorikukat eivät pidä liian märästä mullasta; varsinkaan jos paikka on viileä tai vedolle altis. Tavallinen huoneenlämpö on niille sopiva vuoden ympäri.

Lannoitus kasvukaudella noin joka kolmannella kastelukerralla.

Helmi-maaliskuussa uudelleenistutus, mikäli juuret ovat täyttäneet vanhan ruukun. Jos yksilö vaikuttaa kovin ränsistyneeltä, niin sen voi uudistaa typistämällä - ja/tai juurruttamalla latvoja uuteen ruukkuun. Lisätä voi lehti- ja varsipistokkaiden lisäksi myös siemenistä. Muorinkukat soveltuvat mainiosti myös vesiviljelyyn, pulloputarhaan ja terraarioon.

Muorinkukat ovat myrkyttömiä.

Tiestitkö että... muorinkukat ovat todella monilajinen kasvisuku! On pystykasvuisia ja rentovartisia, isolehtisiä ja pikkulehtisiä, vihreitä tai värikkäitä. Esimerkiksi sädemuorilla ja viirumuorilla on kirjavat lehdet, uurremuorilla voimakkaan uurteiset. "Rosso" -lajikkeella lehdet ovat alta kirkkaanpunaiset ja päältä tummanvihreät. Hopeamuorin kukinnot ovat puolestaan poikkeuksellisen kookkaat ja tuoksuvat...