TAKAISIN

Monivuotiset kukat ovat pihan istutusten ytimessä

Julkaistu: 3.4.2018

Perennat ovat mitä monimuotoisin ryhmä monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka ovat oleellisessa osassa puutarhan tunnelman luomisessa. Ne ovat usein runsaskukkaisia, mutta kaikkien perennoiden juju ei ole kukinnassa. Osa niistä koreilee lehtien muodolla, koolla, värityksellä tai yleisellä olemuksella.
 

RudbeckiaRudbeckia

Kun perennapenkki on perustettu ja kasvit istutettu, on hoito lopulta varsin helppoa. Penkistä on iloa vuodesta toiseen ja vaihtelevuutta saadaan aikaan täydentämällä istutusaluetta kausikasveilla, kuten kesäkukilla ja yrttien tai vihannesten taimilla. Loppujen lopuksi ei aina olekaan niin väliä erotella koriste- ja hyötytarhaa, eihän kaikelle ole aina nykypihoissa tilaakaan.  Molemmista voi nauttia yhdistelemällä monivuotisia, yksivuotisia ja satokasveja suloisesti sekaisin.

Tästä löydät neuvot perennapenkin perustamiseen ja hoitoon

Kasvien sijoittelu ja lajien valinta

Perennakasvit ovat kiitollisia paikoissa, jotka eivät ole edullisia pensaille vaikkapa talvisen lumikuorman tai epäsuotuisan kasvualustan vuoksi. Ne viimeistelevät luiskat ja pengermät sitomalla maa-aineksen paikoilleen ja opastavat kulkijan ovelle reunustamalla pihapolkua. Useimmat niistä kuihduttavat talveksi maanpäälliset osansa ja vaipuvat lepoon maan suojiin. Siksi ne kantavat lumen luonnista kertyvät tai katolta putoavat massat suosiolla ja vahingoittumatta.
 
Monivuotiset kukat ovat tärkeässä osassa määriteltäessä pihan luonnetta ja ilmapiiriä. Tässä muutama esimerkki:

Phlox divaricataPhlox divaricata
  • Perinnepihassa omenapuiden ja syreenipensaiden seurana ovat kenties päivänliljat, akileijat, leimut ja kellokukat. Pihapolkuja ja selkeitä teitä saatetaan välttää ja suositaan astinkiviä tai rajaamattomia hiekkapolkuja. Nurmialueet eivät ole laajoja kenttiä vaan pikemminkin viihtyisiä soppia kasvillisuuden välissä. Pihassa saattaa olla myös niitty, kasvimaa ja hedelmätarha.
Saniaiset metsäpuutarhassaSaniaiset metsäpuutarhassa
  • Metsäpuutarhan siimeksessä kukoistavat mm. saniaiset, konnanyrtit ja kuunliljat. Kasvillisuus on vehreää ja mukana on runsaasti havukasveja ja maanpeiteperennoja. Täällä iloitellaan lehtimuodoilla ja –väreillä. Puutarhassa on ehkäpä hieman salaperäinen tunnelma ja näkymä ei avaudu katsojalle yhdellä kertaa. Ehkäpä polun mutkan takana odottaa jotain yllättävää…
  • Kivikkopuutarhan valossa ja paahteessa sinnittelevät vaikkapa maksaruohot, sammalleimut, kissankellot ja kallioiset. Joukkoon voi mainiosti istuttaa kesäkukkiakin antamaan lisäväriä ja jatkuvuutta kukintaan. Tunnelma on avoin ja saattaa olla kesäisen lämpimän oloinen pilvisenäkin päivänä. Kivikkopuutarhassa ei välttämättä ole kiviä tai kalliota, vaan nimitys kuvaa paremminkin paahteisia olosuhteita ja niukahkoja kasvualustoja. Mutta jos puutarhassa on kiviainesta, varastoituu siihen auringon lämpöä, josta niin kasvit kuin ihmisetkin nauttivat.
KivikkopuutarhaKivikkopuutarha
Kielot tuovat tuoksua puutarhaanKielot tuovat tuoksua puutarhaan
  • Tuoksupuutarhaan valitaan harkiten muutama tuoksuva laji, joita sijoitetaan ryhmiksi kulkuväylien tai oleskeluryhmien yhteyteen. Tuoksukasvien väliin sopivat tuoksuttomat tai miedosti tuoksuvat kasvit, jotta vältytään tuoksujen sekamelskalta. Jotkut kasvit levittävät tuoksuaan voimakkaasti ympäristöön, kuten kielot ja idänsinililjat. Toiset luovuttavat tuoksunsa parhaiten koskettelemalla, kuten tuoksukurjenpolvet ja monet yrtit, kuten iisopit ja laventelit.

  • Japanilaisessa puutarhassa vallitsee joko minimalismi muutamin, tarkoin harkituin kasvivalinnoin tai keveä rehevyys esimerkiksi vesiaiheen ympärillä. Siellä voi kenties kuunnella kasvien kahinaa ja veden solinaa, ihailla kivien muotoja ja sammalen pehmeyttä.

Japanilainen puutarhaJapanilainen puutarha

Jos piha on suuri, voi sinne rakentaa ikään kuin eri huoneita erilaisine tyyleineen ja tunnelmineen. Huoneiden välinen rajaus tehdään esimerkiksi pensas- ja havuistutuksin, jotta seuraava tila avautuu vasta sinne saavuttaessa.
 
Jos piha on pieni, voi sinnekin rakentaa eri tunnelmia hyödyntämällä vaikkapa pihan vaihtelevia valaistusolosuhteita. Helteisen päivän oleskelupaikka tehdään ehkäpä havujen ja varjon perennojen siimekseen, kun taas pihan suojaisalle paikalle kerääntyvä kevätauringon lämpö houkuttelee istuskelemaan kylmempänäkin päivänä.
 

Puuvartisiakin kasveja tarvitaan!

Vaikka perennat ovat tärkeitä, ei piha kuitenkaan muodosta puutarhaa ilman puita, pensaita ja köynnöksiä. Niiden tärkeänä tehtävänä on antaa näkö- ja tuulensuojaa, rajata ulkoreunoja ja pihan eri toimintoja sekä antaa kerroksellista ilmettä puutarhaan. Pelkkä maan pinnan peittäminen ei riitä, vaan tarvitaan seinät ja katto. Ne tuovat yksityisyyttä, luovat tunnelmaa ja määrittelevät puutarhan yleisilmettä. Näiden muovaamisessa puuvartiset kasvit ovat oleellisessa roolissa.
 

Pähkinänkuoressa:

  1. Valitse ensin puutarhasi tyyli. Se helpottaa puutarhan jäsentelyä.
  2. Määrittele sitten pihan eri toiminnot, kulkuväylät ja kasvillisuusalueet.
  3. Valitse kasvit -  niin puut, pensaat kuin perennatkin - silmällä pitäen niiden tehtävää ja yhteensopivuutta toisiinsa ja vallitseviin kasvuolosuhteisiin. 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä ammattilaista tarvittaessa niin vältyt virheiltä. Vaikka suunnittelisitkin itse, voi pieni apu silti olla tarpeen.

Tästä löydät ammattilaisen


Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: Olli Wuokko, Marja Kärki, Tuuli Järvinen, Pixabay

Kysyttävää? Anna Muhevaisen asiantuntijoiden auttaa!