• Etusivu
  • Hoitotyöt

Monivuotiset kukat ovat pihan istutusten ytimessä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 03.04.2018Päivitetty 17.08.2021
20216_71178.jpg

Lehtiperennat

Perennat ovat mitä monimuotoisin ryhmä monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka ovat oleellisessa osassa puutarhan tunnelman luomisessa. Ne ovat usein runsaskukkaisia, mutta kaikkien perennoiden juju ei ole kukinnassa. Osa niistä koreilee lehtien muodolla, koolla, värityksellä tai yleisellä olemuksella.

Kun perennapenkki on perustettu ja kasvit istutettu, on hoito lopulta varsin helppoa. Penkistä on iloa vuodesta toiseen ja vaihtelevuutta saadaan aikaan täydentämällä istutusaluetta kausikasveilla, kuten kesäkukilla ja yrttien tai vihannesten taimilla. Loppujen lopuksi ei aina olekaan niin väliä erotella koriste- ja hyötytarhaa, eihän jaottelulle ole aina nykypihoissa tilaakaan. Sadosta ja kauneudesta voi nauttia yhdistelemällä monivuotisia, yksivuotisia ja satokasveja suloisesti sekaisin.

Katso neuvot perennapenkin perustamiseen ja hoitoon

Sijoittelu ja lajien valinta

Perennakasvit ovat erityisen kiitollisia paikoissa, jotka eivät ole edullisia pensaille vaikkapa talvisen lumikuorman tai epäsuotuisan kasvualustan vuoksi. Perennat viimeistelevät luiskat ja pengermät sitomalla maa-aineksen paikoilleen ja opastavat kulkijan ovelle reunustamalla pihapolkua. Useimmat perennat kuihduttavat talveksi maanpäälliset osansa ja vaipuvat lepoon maan suojiin. Siksi ne kantavat lumen luonnista kertyvät tai katolta putoavat massat suosiolla ja vahingoittumatta.

Monivuotiset kukat ovat tärkeässä osassa määriteltäessä pihan luonnetta ja ilmapiiriä. Jos et halua valita yhtä tyyliä, rakenna erilaisia tunnelmia pihan eri osiin. Tässä muutama esimerkki:

  • Perinnepihassa omenapuiden ja syreenipensaiden seurana ovat kenties päivänliljat, akileijat, leimut ja kellokukat. Pihapolkuja ja selkeitä teitä saatetaan välttää ja suositaan astinkiviä tai rajaamattomia hiekkapolkuja. Nurmialueet eivät ole laajoja kenttiä vaan pikemminkin viihtyisiä soppia kasvillisuuden välissä. Pihassa saattaa olla myös niitty, kasvimaa ja hedelmätarha.
Aita ja perinneperennat
Aita ja perinneperennat
  • Metsäpuutarhan siimeksessä kukoistavat mm. saniaiset, konnanyrtit, rotkolemmikit ja kuunliljat. Kasvillisuus on vehreää ja mukana on runsaasti havukasveja ja maanpeiteperennoja. Siellä iloitellaan lehtimuodoilla ja –väreillä. Puutarha on varjoisa tai kevyessä siimeksessä, jossa on vilvoittavaa kuumimpanakin hellepäivänä. Tunnelma on rehevä, ehkäpä hieman salaperäinen ja koko näkymä ei avaudu katsojalle yhdellä kertaa. Havupuut saattavat luoda metsäisen tunnelman ja piilottelevat kenties takanaan jotain kiinnostaa. Ehkäpä polun mutkan takana odottaa yllätys…

    Metsäpuutarhan tunnelman voi luoda pieneenkin pihaan, kunhan kasvivalinnat tehdään taiten.

Metsäpuutarha
Metsäpuutarha
  • Kivikkopuutarhan valossa ja paahteessa sinnittelevät vaikkapa maksaruohot, sammalleimut, kissankellot ja kallioiset. Joukkoon voi mainiosti istuttaa kesäkukkia tuomaan väriä ja jatkuvuutta kukintaan. Tunnelma on avoin ja saattaa olla kesäisen lämpimän oloinen pilvisenäkin päivänä.

    Kivikkopuutarha sijaitsee pihan valoisimmalla ja kuivimmalla paikalla, mutta siellä ei välttämättä ole kiviä tai kalliota, vaan nimitys kuvaa paremminkin paahteisia olosuhteita ja niukahkoja kasvualustoja. Mutta jos puutarhassa on kiveä tai kalliota, varastoituu siihen auringon lämpöä, josta niin kasvit kuin ihmisetkin nauttivat. Myös luonto herättää siinä kasvit varhain keväällä.

Kivikkopuutarha
Kivikkopuutarha
  • Tuoksupuutarhaan valitaan harkiten muutama tuoksuva laji, joita sijoitetaan ryhmiksi kulkuväylien tai oleskeluryhmien yhteyteen. Tuoksukasvien väliin sopivat tuoksuttomat tai miedosti tuoksuvat kasvit sekä eri aikaan tuoksuvat, jotta vältytään tuoksujen sekamelskalta. Jotkut kasvit levittävät tuoksuaan voimakkaasti ympäristöön, kuten kielot ja idänsinililjat. Toiset luovuttavat tuoksunsa parhaiten koskettelemalla, kuten tuoksukurjenpolvet ja monet yrtit, kuten iisopit ja laventelit. Tuoksupuutarhan aromit ovat parhaiten aistittavissa tyynellä säällä.
Kielot
Kielot
  • Japanilaistyylisessä puutarhassa voi vallita vaikkapa minimalismi muutamin, tarkoin harkituin kasvivalinnoin tai keveä rehevyys esimerkiksi vesiaiheen ympärillä. Ehkäpä siellä voi kuunnella kasvien kahinaa ja veden solinaa, ihailla kivien muotoja ja sammalen pehmeyttä.

    Japanilaistyylistä voi valita vaikutteita ilman että alleviivataan sitä. Tai puutarhaan voi rakentaa oman sopen tyylin edustajaksi, jolloin muualla vallitseekin toinen tunnelma. Kun on kyse omasta puutarhasta, kaikki on sallittua eikä genren kannata antaa rajoittaa omaa visiota.

    Tyyliin sopivat selkeälinjaiset kasvit kuten kuunliljat tai mehitähdet höystettynä puksipuilla, bambuilla, japaninvaahteroilla vaikkapa alppiruusuilla. Vesiaiheen äärellä edukseen ovat mm. kurjenmiekat tai päivänliljat.

Japanilainen puutarha
Japanilainen puutarha
  • Cottage Garden on rehevä ja runsas. Kukat saavat kasvaa siellä missä ne viihtyvät ja niitä on montaa sorttia. Ilme on luonnonmukainen eikä käytävien tarvitse olla suoria eikä rajattuja. Runsaus saavutetaan esimerkiksi istuttamalla yksi- ja monivuotisia kukkia hyötykasvien kanssa sekaisin ja sijoittamalla erilaisia ruukkuja istutuksineen eri puolille puutarhaa. Vaikka kaikki olisi tarkoinkin suunniteltu, vaikutelma on villi ja vapaa.
Runsas cottage garden
Runsas cottage garden

Puutarhassakin voi olla "huoneita"

Jo pihan eri toiminnot sisäänkäynnistä oleskeluun, leikkiin jne. tavallaan vaativat jonkinlaista jaottelua, mutta eri osia voi myös korostaa. Jos piha on suuri, voi sinne rakentaa ikään kuin eri huoneita erilaisine tyyleineen ja tunnelmineen. Huoneiden välinen rajaus tehdään esimerkiksi polveilevin pensas- ja havuistutuksin, jotta seuraava tila avautuu kokonaan vasta sinne saavuttaessa.

Jos piha on pieni, voi sinnekin rakentaa eri tunnelmia hyödyntämällä vaikkapa pihan vaihtelevia valaistusolosuhteita. Helteisen päivän oleskelupaikka tehdään havujen ja varjon perennojen siimekseen, kun taas pihan suojaisalle paikalle kerääntyvä kevätauringon lämpö houkuttelee istuskelemaan kylmempänäkin päivänä.

Puuvartisiakin tarvitaan

Vaikka perennat ovat tärkeitä, ei piha kuitenkaan muodosta puutarhaa ilman puita, pensaita ja köynnöksiä. Niiden tärkeänä tehtävänä on antaa näkö- ja tuulensuojaa, rajata ulkoreunoja ja pihan eri toimintoja sekä antaa kerroksellisuutta puutarhaan. Pelkkä maan pinnan peittäminen ei riitä, vaan tarvitaan seinät ja katto. Puut ja pensaat tuovat yksityisyyttä, luovat tunnelmaa ja määrittelevät puutarhan yleisilmettä. Siksi puuvartiset kasvit ovat pihassa oleellisessa roolissa.

  1. Mieti, minkä tyylisen puutarhan haluat. Se helpottaa puutarhan jäsentelyä.
  2. Määrittele sitten pihan eri toiminnot, kulkuväylät ja kasvillisuusalueet. Jos suunnittelet eri tyylisiä soppia, määrittele niidenkin sijainnit.
  3. Valitse kasvit - niin puut, pensaat kuin perennatkin - pitäen silmällä niiden tehtävää ja yhteensopivuutta toisiinsa ja vallitseviin kasvuolosuhteisiin.
  4. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä ammattilaista tarvittaessa niin vältyt virheiltä. Vaikka suunnittelisitkin itse, voi pieni apu silti olla tarpeen. Tästä löydät ammattilaisen
Ohje

Ohje

Pähkinänkuoressa:

  1. Mieti, minkä tyylisen puutarhan haluat. Se helpottaa puutarhan jäsentelyä.
  2. Määrittele sitten pihan eri toiminnot, kulkuväylät ja kasvillisuusalueet. Jos suunnittelet eri tyylisiä soppia, määrittele niidenkin sijainnit.
  3. Valitse kasvit - niin puut, pensaat kuin perennatkin - pitäen silmällä niiden tehtävää ja yhteensopivuutta toisiinsa ja vallitseviin kasvuolosuhteisiin.
  4. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä ammattilaista tarvittaessa niin vältyt virheiltä. Vaikka suunnittelisitkin itse, voi pieni apu silti olla tarpeen. Tästä löydät ammattilaisen

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: Tuuli Järvinen ja iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton