• Etusivu
  • Hoitotyöt

15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20221_76597.jpg

Bokashiastiaan sopii monenlainen keittiöjäte.

Bokashi on helppo ja nopea tapa tehdä ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä. Bokashi on lyhyesti sanottuna jätteiden hapattamista Bokashi-rouheen tai mikrobiliuoksen avulla hapettomassa tilassa. Bokashointi herättää kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin vastaamme nyt.

Ohje

Ohje

Mitä bokashointi on?
Bokashointi on orgaanisen keittiöjätteen fermentoimista eli hapattamista mikrobien avulla hapettomassa ympäristössä. Hapatettu aines on erinomainen esikompostimateriaali, josta tulee erittäin ravinteikasta multaa. Bokashoinnin hiilijalanjälki on nolla.

Rouheen lisääminen bokashiin

Tarvitseeko bokashiin lisätä rouhetta?
Kyllä, rouhe sisältää mikrobeja, jotka ovat edellytyksenä bokashoinnille. Ilman mikrobeja jätteet mätänevät.

Miten paljon rouhetta käytetään?
Runsas ruokalusikallinen litraan jätettä.

Miten rouhetta säilytetään?
Ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa huoneenlämmössä.

Voinko laittaa lihaa kompostoriin?
Voit, mutta mielellään ei suuria määriä. Käytä tällöin rouhetta enemmän.

BioProffan bokashiastiat ovat todella tyylikkäitä.
BioProffan bokashiastiat ovat todella tyylikkäitä.

Bokashoinnista syntyvä neste

Miksi nestettä ei tule?
Riippuen jätteen koostumuksesta nesteen muodostumisaika vaihtelee 2–5 viikkoon.
• Liian kuiva jäte, kostuta jätettä hiukan
• Tiivistä jäte kunnolla

Mitä teen bokashoinnista syntyneellä nesteellä?
• Laimenna 1/200 ja lannoita kaikkia kasveja.
• Kaada sellaisenaan viemäriin, mikrobit puhdistavat putkia, pilkkomalla rasvaa ynnä muuta putkien seinämistä.
• Kaada sellaisenaan suihkulähteeseen tai muuhun vesiaiheeseen, fermentaationeste puhdistaa vettä.

Bokashista tuleva neste on loistava lannoite kaikille kasveille.
Bokashista tuleva neste on loistava lannoite kaikille kasveille.

Bokashi ja multa

Mikä on multatehdas?
Kun bokashi on aikansa fermentoitunut täysinäisessä kompostorissa, on seuraava vaihe kaivaa bokashi multaan. Tämä kannattaa tehdä suljetussa astiassa niin, että multaa on alla, sivuilla ja päällä.

Voiko täysinäinen kompostori olla pitkään suljettuna eli fermentoitumassa ennen multatehtaaseen laittoa?
Voi, kunhan valutat nesteet 3–5 päivän välein.

Kuinka kauan bokashin on oltava multatehtaassa ennen kuin multa on valmista käytettäväksi?
Kesäaikaan noin 2–3 viikkoa. Kylmässä kauemmin.

Mihin voin käyttää multaa?
Voit käyttää hyvin maatuneen mullan kasvien kasvualustaksi tai lannoitteeksi sekoittamalla sen jo olemassa olevaan kasvualustaan.

Ongelmia bokashissa

Miksi bokashi tuoksuu epämiellyttävälle?
Jäte on liian märkää. Lisää sokeria mikrobitoiminnan parantamiseksi. Voit myös lisätä rouhetta ja kuivempaa jätettä, esimerkiksi leipää. Kansi ei ole ilmatiiviisti kiinni, kompostoriin pääsee happea: suhauta ilmat ulos.

Bokashissa on valkoista homeen näköistä kasvustoa. Onko se ok?
On.

Saako bokashissa olla harmaata tai mustaa hometta?
Lisää sokeria (sokeri kiihdyttää mikrobitoimintaa), rouhetta ja laita multatehtaaseen multaantumaan. Pese kompostori ja aloita alusta.

Jätettä tulee niin vähän, onko se ongelma? Onko kompostorissa liikaa tyhjää tilaa ja ilmaa?
Laita jätteen päälle muovipussi ja tiivistä. Yritä luoda mahdollisimman hapeton tila jätteelle.
Sulje kansi tiiviisti ja suhauta ylimääräiset ilmat pois raottamalla kannen kulmaa.

Hoitotyöt
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
202210_67121.jpg
Pienten lasten halloween
Halloween on Amerikasta Suomeen rantautunut uudenlainen perinne, joka tuo jotain jännittävää ja ehkäpä vähän mystistäkin syksyn hämyisiin ja vähän viileneviinkin iltoihin. Isommat lapset perinteisesti saattoivat lähteä pienelle karkki vai kepponen -kierrokselle, mutta mitäpä nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä tulisi tai halutaan välttää?
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton