TAKAISIN

Aurinko valjastettu WinNovan Tähden käyttöön

Julkaistu: 30.4.2018
Porin asuntomessualueelle Karjarantaan valmistuu WinNovan opiskelijatyönä 251 m² omakotitalo, johon muuttaa messujen jälkeen nelihenkinen perhe. Ympäristötietoisen perheen talon katolle SAMKin sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat asensivat noin 10 kw:n aurinkopaneelit osana aurinkosähköjärjestelmää.

Lähes omavarainen talo sähkön suhteen

Suomen olosuhteissa aurinkosähköä saadaan tuotettua vuodenaikojen puolesta maaliskuun alusta lokakuun loppuun. Marras-helmikuussakin tuottoa on, kun sää on sopiva – noin 5 %:n verran.

Aktiivisena aurinkosähkön tuottoaikana talo saa tuotettua kaiken käyttämänsä sähkön itse. Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmä kattaa ilma-vesilämpöpumpun toiminnan, lämminvesivaraajan lämmityksen sekä kodin sähköistyksen. Varsinkin kesällä, jolloin ilmalämpöpumppuja tarvitaan viilennykseen, aurinkosähkö on paikallaan.

Sähkö, jota ei kiinteistön tarpeisiin tarvita, myydään valtakunnanverkkoon. Myytävä sähkö synkronoidaan valtakunnan sähköverkkoon verkkoinverttereiden avulla. Tulevaisuudessa taloon on tarkoitus hankkia akkuja sähköä varaamaan – jos sopivia akkuja on tarjolla.
 

Aurinkosähköjärjestelmällä lämmitetään koko talo noin 8 kuukauden ajan.Aurinkosähköjärjestelmällä lämmitetään koko talo noin 8 kuukauden ajan.

Katolla SolarThor-aurinkosähköjärjestelmä

WinNovan Tähden katon lappeille asennettiin kaksi sarjaa aurinkosähköpaneeleita; toiset saunan katolle ja toiset päärakennukseen.

Asennus kestää yleensä kaksi päivää. Aurinkopaneelit voi laittaa katolle myös itse, mutta sähköjen kytkemiseen tarvitaan sähköalan ammattilainen. Pieni sadekaan ei haittaa asennustöitä, kunhan asentajien turvallisuus katolla on varmistettu.

SolarThor-aurinkosähköjärjestelmäpaketteja saa 3 kW tai 5 kW kokoluokissa. WinNovan Tähteen asennettiin kaksi 5 kW:n järjestelmää, joiden hinnaksi tuli noin 15 000 e + asennus.

Aurinkosähköpakettiin kuuluvat paneelit, kolmivaiheinvertteri, kattoasennusjärjestelmä, kaapelit, komponentit järjestelmän maadoitukseen, liittimet, turvakytkin, ja turvamerkintätarrat.
SolarThor-aurinkosähköjärjestelmän puolesta puhuvat toiminta vähäisessäkin auringonvalossa, kestää luonnonilmiöt, kestää ilmansaasteet sekä kemikaalit ja tuottaa peremmin energiaa (paneeleissa ei mikrohalkeamia). Lisäksi takuuasiat ovat kunnossa. Sähköntuottojärjestelmälle annetaan 25 vuoden tehotuottotakuu, 15 vuoden tuotetakuun, paneeleilla on kahden vuoden vakuutus, laatu ylittää kolme kertaa IEC-standardit sekä valmistusmateriaalit ja -menetelmät ovat testatut.
 

SolarThor-yksikidepaneelitSolarThor-yksikidepaneelit

Aurinkosähköjärjestelmän asennus

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö aurinkosähköstäjärjestelmästä