• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kastele kerralla kunnolla

Ja muut vinkit kuivaan puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2023
20232_80849.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Toisinaan kevät etenee vauhdilla poikkeuksellisen lämpimän sään ansiosta. Samaan aikaan pitkä, sateeton jakso kiusaa kasveja ja puutarhan pieniä asukkaita. Jos kuivuus jatkuu pitkään, niin kasvu voi pysähtyä, sato jäädä pieneksi ja kasvit sekä pieneläimet menehtyä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit siitä, kuinka poutakauden yli selvitään.

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu vauhdittaa kasvien kasvua ja luonto voi olla jopa 2–3 viikkoa edellä normaalia kasvurytmiä. Tällöin kuitenkin kuivuus alkaa jo rajoittamaan kasvien kasvua ja puutarhan pienet nisäkkäätkin kärsivät janosta. Korkea lämpötila ja tuuli saavat kasvit haihduttamaan, mutta puutarhamaan vesivarastot alkavat olemaan jo hyvin niukat.

– Lehtevät kasvit, kuten nauhukset, ritarinkukat ja saniaiset, tarvitsevat tällaisessa tilanteessa kastelua, jos kasvualustakerros on liian ohut tai maa-aines on hiekka- tai turvepitoista ja siksi helposti kuivuvaa. Ensimmäinen merkki kastelun tarpeesta on kasvien nuutuminen iltaa kohti, vaikka aamuisin ne olisivat aina terhakkaasti pystyssä, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ruohonleikkurin teräkorkeus ylemmäs

Kuumassa ja kuivassa nurmikko on herkkä kellastumaan. Helteellä ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaakin nostaa hieman normaalista. Pitempi ruohokasvusto suojaa herkkää juurenniskaa kuivumiselta.

– Nurmikon kastelu on syytä aloittaa, jos nurmikko on selvästi kellastunut kuivuudesta. Vaikka yleensä suositellaan kastelemaan illalla, jotta kasteluvettä haihtuisi vähemmän, niin kotiloiden vaivaamassa puutarhassa suosittelen kastelun siirtämistä aamuun. Kotilot ja etanat liikkuvat enimmäkseen öisin ja illalla kasteltu puutarha on kosteassa viihtyville nilviäisille paras mahdollinen temmellyskenttä, Kerttula varoittaa.

Kastele kerralla kunnolla

Niukasta kastelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos vettä on niukasti, niin yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas. Sadonmuodostusvaiheessa esimerkiksi mansikka, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat reilusti vettä.

– Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasveille ei ole mitään hyötyä siitä, että mullan pinta kastuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut aiheuttavat sen, että kasvit kasvattavat juuria lähelle mullan pintaa ja silloin juuret ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Sadetin saa olla samassa kohdassa jopa useamman tunnin, kertoo Kerttula.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kuivuudessa auttaa myös mykorritsa

Myös luonnon omia hyötymikrobeja voidaan hyödyntää puutarhassa vähentämään kasteluntarvetta. Mykorritsa eli sienen ja kasvin juuren symbioosi auttaa kasvia selviämään paremmin poutakausista. Mykorritsasymbioosissa sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja vastalahjaksi sieni kerää kasville vettä. Luonnossa noin 90 % kasveista elää symbioosissa sienen kanssa.

– Kasvi, joka elää mykorritsasymbioosissa, saa vettä ja ravinteita jopa satoja kertoja laajemmalta alueelta kuin mitä kasvi saisi omilla juurillaan. Ohut sienirihmasto pystyy hakemaan vettä myös pienemmistä hiukkasväleistä kuin kasvin juuri, vinkkaa Riikka Kerttula.

Mykorritsa kannattaa toki antaa kasville jo istutusvaiheessa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. On olemassa istutusmultaa, johon mykorritsat on lisätty valmiiksi. Mykorritsoja on myös jauheena ja joihinkin luomulannoitteisiin lisättynä; ne sekoitetaan suoraan kasvualustaan.

  1. Kastele kerralla runsaasti.
  2. Sadeta tyynellä säällä, mieluiten aamulla.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin.
  4. Käytä piharuukuissa multaa, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä.
  5. Altakasteluruukut ja -altaat helpottavat piharuukkujen kastelua.
  6. Istuta uudet kasvit multaan, jossa on valmiina kasvien vedenottoa helpottavia mykorritsoja.
  7. Myös linnut, oravat, siilit ja muut pieneläimet kärsivät kuivuudesta ja nestehukasta. Ellei pihassasi ole vesiaihetta, niin asettele pihan pienimmille soveltuvia vesiastioita sopiviin paikkoihin ja muista täyttää ne säännöllisesti.
Ohje

Ohje

7 vinkkiä kuivuudesta selviämiseen

  1. Kastele kerralla runsaasti.
  2. Sadeta tyynellä säällä, mieluiten aamulla.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin.
  4. Käytä piharuukuissa multaa, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä.
  5. Altakasteluruukut ja -altaat helpottavat piharuukkujen kastelua.
  6. Istuta uudet kasvit multaan, jossa on valmiina kasvien vedenottoa helpottavia mykorritsoja.
  7. Myös linnut, oravat, siilit ja muut pieneläimet kärsivät kuivuudesta ja nestehukasta. Ellei pihassasi ole vesiaihetta, niin asettele pihan pienimmille soveltuvia vesiastioita sopiviin paikkoihin ja muista täyttää ne säännöllisesti.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
201911_61370.jpg
Juurevasti joulukauteen
Juuresten kulutusluvut ovat hienoisessa kasvussa kaiken aikaa, mutta joulukausi muodostaa selkeän piikin, jopa neljänneksen koko vuoden kulutuksesta. Tasaisesti koko vuodelle jaettuna juuresten kulutusluku on kuitenkin vain neljänneskilon verran viikossa henkeä kohden. Koko laajan juuressuvun käytön lisäämisessä on reilusti varaa siinäkin mielessä, että kasvisten kokonaiskulutuksesta juurekset edustavat noin viidennestä.
20093_15683.jpg
Kasvikortisto-kisan voitti kelloköynnös (Cobaea scandens)
Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuuskirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvistaehdottaa kortille uusia kasvikuviaehdottaa kokonaan uutta kasvikorttiaJäseneksi liittyminen on ilmaista.Siirrykasvikortistoon
200912_19704.jpg
Kasviksista makua, väriä ja keveyttä joulupöytiin
Nyt nousevat erityisesti esiin punajuuri, porkkana ja lanttu, palsternakka, selleri ja maa-artisokka. Kokeillaan myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin. Kaaliperheestä poimitaan jouluun ainakin punakaali ja pienet ruusukaalit.Juurekset voit paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluisat neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit, joulunpunaiset tomaatit, metsänvihreät kurkut ja tuorein yrtein maustetut kasvikset tuovat lautasille raikkautta ja värejä.
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton