TAKAISIN

Valoa pihalle – Mitä tulisi huomioida?

Julkaistu: 10.9.2018

Syksy tuo tullessaan kasvavan valaistustarpeen myös ulkotiloihin ja pihoille. Alkaakin olla hyvä ajankohta hankkia lisää valaistusta tai uusia vanhoja valaisimia uusilla tyylikkäillä ja energiatehokkailla valaisimilla. Uusia ulkovalaisimia hankittaessa kannattaa tutustua muutamiin käsitteisiin sekä valaisimiin, että lamppuihin liittyen.

Avautumiskulmalla säädetään valaistusaluetta

Avautumiskulma eli säteilykulma kertoo, kuinka laajalle alueelle valaisin säteilee valoa. Uusimmissa valaisimissa avautumiskulmat voidaan säätää sopiviksi. Esimerkiksi Konstsmiden uutuusmalli Vale seinävalaisimessa on säädettävät valokiilat ylös ja alaspäin. Molempien avauskulmat (0-85 astetta) voidaan säätää erikseen ja tarvittaessa toinen voidaan sulkea kokonaan. 

Vale seinävalaisimen runko on maalattua alumiinia, kupari/musta. Valaisimen korkeus on 20 cm. Kanta GU10 LED, suojausluokka IP54.Vale seinävalaisimen runko on maalattua alumiinia, kupari/musta. Valaisimen korkeus on 20 cm. Kanta GU10 LED, suojausluokka IP54.

Valaistusteho ei ole sähkönkulutus

Perinteisten hehkulamppujen wattimäärä on käytetty valomäärän arviointiin. Led-lamppujen teho, eli wattimäärä ei kuitenkaan enää kerro valaisutehosta, vaan sähkönkulutuksesta. Valaistusteho ilmoitetaankin valovirtana, jonka yksikkö on luumen (lm). Tyypillinen ja yleisesti käytetty hehkulamppu on 60W. Tätä vastaava luumenmäärä on noin 800 lm.
Ulkovalona käytetyt 75W ja 100W hehkulamppuja vastaavat luumenmäärät ovat noin 1000 lm ja 1500 lm.

Tehon kulutus taas on reilusti perinteistä hehkulamppua pienempi. Energiatehokkuus lasketaankin jakamalla luumenmäärä lampun teholla ja mitä korkeampi arvo saadaan, sitä energiatehokkaampi lamppu on kyseessä.

Numerovalaisin Monza. Valaisimen runko maalattua alumiinia, kupu ja numerolevy huurreakryyliä. Valaisimen mukana tulee numerot 0-9 3 kpl kutakin. 
Valaisimessa 2 x 4,5W LED polttimoa, 800 Lumenia / 3000 Kelviniä. Valaisinrungon korkeus 6 cm, numerolevyineen korkeus 18 cm. Leveys 21 cm. Suojausluokka IP54.Numerovalaisin Monza. Valaisimen runko maalattua alumiinia, kupu ja numerolevy huurreakryyliä. Valaisimen mukana tulee numerot 0-9 3 kpl kutakin. Valaisimessa 2 x 4,5W LED polttimoa, 800 Lumenia / 3000 Kelviniä. Valaisinrungon korkeus 6 cm, numerolevyineen korkeus 18 cm. Leveys 21 cm. Suojausluokka IP54.

Värilämpötilan tulisi miellyttää silmää

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä (K), joka tarkoittaa miten valon sävy koetaan. Ts. valon värilämpötila kuvaa valon värin sävyä. Värisävy vaihtelee punaisesta siniseen. Asteikon alapäässä punainen on 2000 K ja yläpäässä sininen välillä 12 000 – 18 000. Ihmissilmän erottelukyky on välillä 2790 – 11 000 K.

Värilämpötilan valinnassa ei ole mitään oikeaa ja väärää valintaa, vaan lähinnä tärkeää on se, mikä sävy miellyttää. Käytännössä onkin hyvä tietää muutama perusvärilämpötila.

Esimerkkejä värilämpötiloista:

  • 2700 K (Hehkulamppu)
  • 3000 K (lämmin valkoinen)
  • 4000 K ( kylmä valkoinen )
  • 5500 K (päivänvalo)
Sekä Loiste- että LED-lampuissa värilämpö on valittavissa välillä 2700 – 6500 K. Yli 5000 kelvinin lampuista käytetään yleisesti nimitystä päivänvalolamppu.
Monza LED seinävalaisin. Seinävalaisin maalattua alumiinia. Valaisimessa kaksi erikseen suunnattavaa valonlähdettä, kääntösäde 270 astetta.
2 x 6W LED, 800 Lumenia / 3000 Kelviniä. Valaisimen korkeus 6 cm, leveys 21 cm. Suojausluokka IP54.Monza LED seinävalaisin. Seinävalaisin maalattua alumiinia. Valaisimessa kaksi erikseen suunnattavaa valonlähdettä, kääntösäde 270 astetta. 2 x 6W LED, 800 Lumenia / 3000 Kelviniä. Valaisimen korkeus 6 cm, leveys 21 cm. Suojausluokka IP54.

Millaisen kotelointiluokan tarvitset?

Valon tehon, energiansäästön ja värilämpötilan lisäksi ulkovalaisimissa tulee kiinnittää huomio suojausluokkaan. IP-luokitusjärjestelmä on eurooppalainen sähkölaitteiden laitekoteloiden tiiviyden määrittävä järjestelmä, joka pätee siis myös valaisimiin. Ulkovalaisimissa asennuspaikka vaikuttaa vaatimustasoon, mutta esim. roiskevesitiivis IP44 käy jo moneen paikkaan mutta IP54 on jo pölysuojattu (ei täysin pölytiivis) ja soveltuu hyvin ulkotiloihin, jossa sateen lisäksi valaisimet ovat usein pölyille alttiita. 

Hild, jykevä seinävalaisin mustaksi maalattua valualumiinia. Kupu huurreakryyliä. Valaisimen korkeus 20 cm. Kanta GU10, suojausluokka IP54.Hild, jykevä seinävalaisin mustaksi maalattua valualumiinia. Kupu huurreakryyliä. Valaisimen korkeus 20 cm. Kanta GU10, suojausluokka IP54.

Valaisimelta halutaan myös kaunista ulkonäköä

Vaikka valaisimen valinta teknisesti onkin tärkeää, on hyvä huomioida, että sen pitäisi miellyttää silmää myös itsessään. Valaisin on usein parhaimmillaan, kun se on käytössä, mutta mielellään katseenkestävä myös valoisaan aikaan.

Konstsmiden uutuusmallistosta on helppo löytää tyylikkäitä ja teknisesti sopivia valaisimia, joissa on sopiva LED-lamppu valmiina.
 

Chieri LED Seinävalaisin. Maalattua alumiinia, ulkonevat linssit luovat hienon valoefektin seinään. Valaisimessa 6 x 1 W LED, 400 luumenia, 3000 Kelviniä. Valaisimen korkeus 9,5 cm, leveys 18,5 cm. Suojausluokka IP54.Chieri LED Seinävalaisin. Maalattua alumiinia, ulkonevat linssit luovat hienon valoefektin seinään. Valaisimessa 6 x 1 W LED, 400 luumenia, 3000 Kelviniä. Valaisimen korkeus 9,5 cm, leveys 18,5 cm. Suojausluokka IP54.

Voit halutessasi tilata Konstsmiden valaisinesitteen tai jättää yhteydenottopyynnön

Jätä yhteydenottopyyntö