TAKAISIN

Terassin rakentaminen – tee se itse

Julkaistu: 9.5.2022

Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille on varsin helppo ja nopea toimenpide vaikka kesäloman puhdetyönä tehtäväksi. Terassin tekeminen käy helposti painekyllästetystä puusta ja rautakaupoissa myytävistä valmiista aitaelementeistä. Terassi on mukava paikka viettää helteisiä kesäpäiviä auringonvarjon alla istuen ja virvokkeita nauttien. Esittelemme nyt yhden toteutetun ratkaisun ja miten terassi uudistettiin modernimmaksi pari vuotta myöhemmin. Tarvikkeet ja niiden määrät löydät myös tästä artikkelista sekä hinta-arvion terassille ja rahoitusvaihtoehdon.

Terassi rakennettiin vanhojen betonilaattojen päälle ja reunustettiin muurikivillä. Tolpat ovat ostopituudessaan, 1500 mm pitkiä. Ne olisi voinut lyhentää, mutta ne haluttiin jättää pitkiksi. Tarkoituksena on syksymmällä hyödyntää niitä valaistuksen toteuttamisessa.Terassi rakennettiin vanhojen betonilaattojen päälle ja reunustettiin muurikivillä. Tolpat ovat ostopituudessaan, 1500 mm pitkiä. Ne olisi voinut lyhentää, mutta ne haluttiin jättää pitkiksi. Tarkoituksena on syksymmällä hyödyntää niitä valaistuksen toteuttamisessa.

Terassin rakentaminen – perustukset

Terassin rakentaminen alkaa perustuksista. Terassin perustuksiksi käy tiivistettyä maapintaa vasten painekyllästetystä soirosta rakennettava kehikko. Esimerkkikohteen terassi on rakennettu noin 30 vuotta vanhan betonilaatoituksen päälle. Vaihtoehtona olisi ollut laattojen uusiminen, mutta koska laatoitus oli kallistettu rakennuksesta poispäin ja sen tilalle haluttiin tasainen alusta puutarhakalusteita varten, päätettiin rakentaa vanhan laatoituksen päälle uusi terassi kyllästetystä puusta. Vanhoista betonilaatoista muodostuikin tukeva pohja perustamiseen. Vanha laatoitettu alue oli kooltaan 3,5 m x 3,7 m, joten siitä saatiin mitat pohjakehikolle.

Varsinainen terassilaudoitus päätettiin asentaa kohtisuoraan seinästä poispäin. Pohjakehikon pitkät puut asennettiin täten seinän suuntaisesti k500-jaolla. Niiden päihin asennettiin pitkät puut, joihin koolaukset kiinnitettiin. Koolausten välille asennettiin jokaiseen väliin kaksi 450 mm pitkää puuta, jotka naulattiin päistään kiinni koolausten kylkiin.

Valmis kehikko vaaitettiin suoran vesiletkun avulla. Kehikon alle laitettiin kyllästetystä puusta tehtyjä korokkeita, jotta alustan epätasaisuudet ja kallistukset saatiin eliminoitua. Betonilaatan ja puun väliin asennettiin vielä bitumihuopakaista, aivan kuin sokkelin ja puisen alajuoksun välissä on tapana käyttää. Terassi reunustettiin vielä muurikivillä, mutta myös niin sanottu otsalauta olisi ollut mahdollinen.

Terassin lattian rakentaminen

Lattia rakennettiin 28 x 95 mm:n pyöreäkulmaiseksi höylätystä kyllästetystä laudasta. Laudat ostettiin puutavaraliikkeestä 3,9 m pitkinä, joten hukkaa ei juuri syntynyt. Lautojen väliin jätettiin noin 5 mm rako, joka hieman leveni puiden vielä kuivuessa auringon paahteessa. Laudoitusta tehtäessä on syytä seurata mittaamalla laudoituksen etenemää, jotta raot pysyvät loppuun asti mahdollisimman tasaisina. Lautojen kiinnitys tapahtui kuumasinkityillä dyckert-nauloilla. (Painekyllästetyn kiinnittämiseen suositellaan rst- tai haponkestäviä kiinnikkeitä. Esimerkiksi harvakierteisiä rst-terassiruuveja.)

Muurikivistä muodostui hyvä "sokkeli" terassille. Vaihtoehtoisesti olisi voinut käyttää myös kyllästettyä lautaa peittämään kehikkoa.

6
Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan talon seinästä poispäin. Vanha laatoitus uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden pois perustusten viereltä, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan talon seinästä poispäin. Vanha laatoitus uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden pois perustusten viereltä, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.

Terassin aidan rakentaminen

Terassin aita rakennettiin valmiista aitaelementeistä ja aitatolpista, jotka ostettiin rautakaupasta. Aitatolpat kiinnitettiin alapäästään kyllästettyyn lautaan ja aitaelementit kiinnitettiin ruuveilla aitatolppiin. Koska esimerkkikohteessa aita asennettiin vain kahdelle reunalle, lyhyempi aita ankkuroitiin tiukasti maahan ja nurkka jäykistettiin rakentamalla pieni pöytätaso aitojen sisäkulmaan. Toinen pää jäykistettiin tilapäisesti vinotuella. Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus kolmannelle reunalle rakentaa vielä köynnösristikot.

Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, johon voi asettaa vaikka kukkasen.Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, johon voi asettaa vaikka kukkasen.
Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avonaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avonaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.

Terassin rakentamisen hinta

Terassin materiaalikustannukset vaihtelevat materiaalivalinnoista riippuen. Esimerkkiterassin kokoiseen rakennelman kustannukset lähtevät noin tuhannesta eurosta ylöspäin.

Työhön kului aikaa kaksi päivää, toinen tarvikkeiden haalimiseen ja toinen itse rakentamiseen. Työvälineinä käytettiin vasaraa, käsisahaa ja akkukäyttöistä poraa/ruuviväännintä. Puutavaraliikkeestä löytyi terassilaudoille ihanteellinen 3,9 jm:n pituus, jota ei tarvinnut katkaista ollenkaan. Mikäli katkomista olisi tarvinnut tehdä enemmän, olisi ollut viisasta hankkia käyttöön katkaisusirkkeli.

Terassin rakentamisessa käytetyt tarvikkeet:

  • Painekyllästetty 50x100 mm 45 jm
  • Painekyllästetty terassilauta 28x95 mm 153 jm
  • Aitaelementit 3 kpl
  • Aitatolpat 4 kpl
  • Kuumasinkityt naulat 2 kg
  • Muurikiviä 15 kpl
Lisäksi tarvittiin ruuveja ja bitumihuopakaistaa, jotka löytyivät omasta varastosta.

Vanha terassi sai uuden ilmeen

Alkuperäinen terassi on edelleen paikoillaan ja sen päälle on osittain rakennettu kulkusilta uudelle isommalle terassille. Rakenteellisesti vanha terassi on edelleen samanlainen. Terassin näkösuojaksi on tehty yhtenevä rimoitus muun kokonaisuuden kanssa.

Alkuperäinen terassi on kestänyt hyvin aikaa ja on edelleen täysin toimiva.Alkuperäinen terassi on kestänyt hyvin aikaa ja on edelleen täysin toimiva.
Vanha terassi on kestänyt vuosia ja on nyt yhtenäinen osa kokonaisuutta.Vanha terassi on kestänyt vuosia ja on nyt yhtenäinen osa kokonaisuutta.

Remonttilaina avuksi terassin rakentamiseen

Remonttilainan avulla remontin rahoitus voi hoitua stressittömästi ja joutuisasti. Sinun ei tarvitse esimerkiksi odottaa palkkapäivää aloittaaksesi seuraavan työvaiheen. Remonttilaina sopii niin pieniin kuin suuriinkin kodin remontteihin. Kilpailuttamalla remonttilainan Zmartan kautta säästät aikaa ja rahaa.

Lainojen kilpailuttaminen on usein kannattavaa. Zmartan lainavertailun avustuksella voit samalla hakemuksella kilpailuttaa yli 25 pankkia ja luotonmyöntäjää. Tällä tavalla saat vertailtua helposti lainapäätöksiä ja valittua sinulle sopivimman lainatarjouksen. Hakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja lainahakemus ei sido sinua mihinkään.

Remonttilainan avulla pääset nauttimaan omasta terassista jo tänä kesänä!

Vertaile vakuudettomia lainoja ja täytä maksuton hakemus >>>